Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Näätä

    Pahoittelut Visakallo etten ollut pysynyt perillä nimimerkkimuutoksestasi. Tunnistin sentään, että nimimerkillä ”Puun takaa” ja sinulla on samankaltaiset ajatukset! 🙂

    Näätä

    On hyvin ihmeellistä, että jos yrittää synnyttää keskustelua metsätalouden kannattavuudesta ja siihen liittyvistä haasteista, aletaan ihmettelemään, että miksi henkilö ei myy metsää pois jos kerran metsä ahdistaa. Palstallako pitää ainoastaan huutaa hurraata ja kehua kuinka hyvin menee metsänomistajalla?

    Minulle ei metsä aiheuta stressiä. Sijoitan metsään siksi, että se tarjoaa hajautusta. En voisi ikinä sijoittaa metsään >100 % sijoitusasteella.

    kaller

    Jätkä: ”Nyt on paras aika lehtipuun vesottumista ajatellen. Aamulla, kun alkaa nähdä kunnolla, nykäistä raivuri käyntiin ja vilua karkoittaen liikkua vaikkapa hieman ripeämmin. Kolmen maissa kun aloittaa ja lakaisee risua nurin yhdeksään asti, eli ruotsalaisella ammattisahalla kolme tankillista viilauksineen, niin onkin jo mukava hetki vaikka pulahtaa raikkaaseen järviveteen huuhtomaan hiet pois.

    Voi kuvitella, että työrupeaman jälkeen koko päivä on vapaa-aikaa.”

    On vain niin katoavan lyhyt aika tämä, kesäinen valoisa ja pitkä päivä.  Vaikka sahaisi 12 tuntia päivässä, niin tuntuu että vapaa-aikaa on yllin kyllin. Tuottavaa työtä on mahdollista tehdä niin kauan kun lämpätila ei ylitä +15 astetta.

    Jos jollekin on siunaantunut tai on ostamalla hankkinut hyviä metsäpohjia, MT+ tai OMT kankaita, niin tuollaisilla kuviolla kannattaisi käyttää aikaa ja rahaa, että saisi viljellyn metsän perustettua. Noilla edellä mainituilla metsäpohjilla jalostettu taimiaines kasvaa huimaa vauhtia. Alikasvoksella aikaansaatu metsä vaati ensin odottelua 10 vuotta, ennenkuin ollaan tilanteessa missä pottiputkella istuttu taimi on. Sitten tämän jälkeen luontaisella taimella kasvu on 10-20% hitaampaa kuin jalostetuilla taimilla, joku osaisi laskea kannattavuuksia tarkemmin. Uudistaminen on ilmaista aliskasvoksella, mutta hyvän metsäpohjan potentiaalin hukkaaminen on huomioitava asia, Puulajista riippumatta, ei ole pakko olla kuusta aina. Eli koivu tai kuusi, visakoivu, tammi tai joku muu erikoisuus, aina kannattaisi hyvä maapohja viljellä keinollisesti.

     

    Näätä

    kaller: ”Alikasvoksella aikaansaatu metsä vaati ensin odottelua 10 vuotta, ennenkuin ollaan tilanteessa missä pottiputkella istuttu taimi on.”

    Miksi sinä raivaat siellä metsässä, jos istutettu taimi kasvaa nopeammin?

    Visakallo

    Jos joku kokee oman metsätaloutensa tuottavan huonosti, niin auttaako siihen toisten tekemien ratkaisujen arvostelu ja laskutaidon moittiminen? – Ei valitettavasti yhtään. Kannattavuus lähtee aina omista toimista ja ratkaisuista. Useimmiten ne ovat sarja melko pieniä tekoja, joskus taas ongelmat ratkeaa vain isolla rytinällä. Nyt kun valtio ei enää rajoita ja valvo yksityisomistajien metsänhoitoa, vastuu on kokonaan itsellä.  Siinä ei pelkät puheet ja valitukset auta, ainoastaan teot ratkaisee.

     

    Näätä

    Visakallo, minä en ole haukkunut kenenkään metsänhoitotapoja. Se ei ole minulta pois mitä kukin tekee metsässä. Onko se teiltä pois, mitä minä teen metsässäni. Keskustelupalsta on sitä varten, että vaihdetaan mielipiteitä. Jos ette niitä suvaitse niin joku meistä on väärässä paikassa.

    En ole kenenkään laskutaitoja moittinut. Olen kumonnut Timpan väitteet, että jaksollinen kasvatus on 50 % kannattavampaa laskuesimerkillä, jota kukaan ei ole toistaiseksi kyseenalaistanut. MaalaisSepon lähes 7000 euron paljaan maan arvon laskelmaa olen piikitellyt, pahoittelut siitä. Mutta se kertoo, että kaikilla keskustelijoilla ei ole ymmärrystä siitä mistä puhutaan tai mitä ja miten edes lasketaan. Silloin on hyvin vaikea keskustella kannattavuuksista, koska tunteet ja vanhat perinteet ovat niin voimakkaita.

    Visakallo

    En tarkoittanut Näätää, enkä  muutakaan tiettyä henkilöä, vaan sitä, että joillakin keskustelijolla tuntuu olevan käytössään jotain uutta ja parempaa tietoa ja osaamista, josta muut palstalaiset ovat jääneet osattomiksi ja sen takia jääneen harjoittamaan metsätalouttaan vanhojen oppiena ja uskomusten varassa.  Jostain syystä näiden yhdeksän palstallaolovuoden aikana ole kuitenkaan nähnyt yhtään selostusta tai valokuvaa  niistä käytännön menetelmistä, miten tätä uutta metsätaloutta harjoitetaan.

    kaller

    Nimimerkki Näädällä hyvää pohdintaa ja itse olen ollut samoilla linjoilla monesti kuin mitä Näätä kirjoitellut. Itselläkin lähtökohta, että kannattava metsätalous on kustannusten minimointia.  Jatkuva kasvatus kuuluu kannattavaan metsätalouteen, mutta se vaatii praktiikkaa enemmän. Ammattimiesten hommaa.

    Esitin aiemmassa viestissäni, miten mielestäni tulisi toimia parhailla metsäpohjilla. En tosiaan vielä tiedä, ja haluaisin tietää, voisiko OMT-pohjan uudistaa jollakin halvemmalla keinolla kuin mätästys, istutus, jumalaton heiniminen ja raivaus. Ja sitten tuon keinon pitäisi tuottaa enemmän tuottoa +30 vuotta uudistamisesta.

    Näätä

    Visakallo, minulle on sen sijaan jäänyt kuva sinusta, että et suvaitse muuta totuutta kuin oman tapasi toimia. Et sinäkään ole kannattavuuslaskelmiasi esitellyt, tosin olen palstaa noin 1,5 vuotta seurannut tarkemmin. Me voimme olla eri mieltä siitä, että mitä oletuksia ja laskentakorkoja on kannattavuuslaskennan taustalla, mutta eikö se ole vain keskustelupalstan kantava voima?

    Aina voi oppia ja kehittää uutta sekä pitää uskaltaa miettiä uutta. Vertauskuvana vanha historiallinen tapaus 1800-luvun New Yorkista. Siellä liikuttiin taannoin hevosilla ja ongelmaksi muodostui kadun reunamille kasaantuva lanta. Kaupunki mietti tiuhaan toimintatapoja ja tuhlasi resursseja siihen, miten lanta saadaan kerätyksi ja vietyä pois. Silloin ennustettiin, että 1960-luvulla kaupungissa työllistetään yli 100.000 henkeä siirtämään hevosen lantaa pois kaduilta. Ja sitten joku meni keksimään auton…

    sitolkka

    Eikait sillä hehtaarin halpuudella ole mitään merkitystä jos puu kasvaa pirun huonosti ja vaatii samat hehtaarikulut kuin etelässä. Kasvihuoneilmiötä  ylikorostetaan. Oman kirjanpitoni mukaan tehokas kasvukausi ei ole paljoa muuttunut kymmeniin vuosiin. Ensimmäiset pakkasyöt tulevat suunnilleen samoihin aikoihin ja kasvukauden alkukin saattaa nykyään venyä hyvin pitkään. Esim tämä kevät. Kun ilmasto lämpenee niin se loskakausi vain jatkuu, ei kunnon kesä. Lämpösummat kasvukaudella ei paljoa muutu. Olemme hyvin pohjoisessa ja kun tuuli kääntyy jäämereltä niin kesähalla tulee yleensä aina. Pohjoisempana kasvupohjatkin on yleensä huonompia kuin etelässä. Lehtomainen kangas on harvinaista ja paikoin jopa tuore kangas on kahtelussa. Tänä vuonna on joku pirun home männiköissä, joka näyttää vievän neulaset ja vaikuttaa kasvussa varmaan monia vuosia negatiivisesti.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 662)