Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Visakallo Visakallo

    Onko Tolopaisen omat metsät sitten siellä pohjosessa, kun näkemys on niin pessimistinen? Jos metsät ovat sinulle riesa kuten kerran kerroit, miksi et ole myynyt niitä, vaan valitat?

    Tolopainen Tolopainen

    Pessimisti ei pety. Pitäisikö tässä vain hymistellä, että hyvät hinnat on kuitupuulla ja saan hyvän palkan kun käyn muutaman viikon raivaamassa metsiä kesäkuumalla kuten jotkut, mitä ihmeen järkeä on tehdä raivauksia tähän aikaan vuodesta omassa metsässä.

    mehtäukko

    Se että metsäyhtiöt eivät enää osta metsiä ei ihan pidä paikkaansa.

    Nyt vastottain kevätkesällä Tornator oli ostellut P-K :sta jotain 18 tuhatta ha.

    mehtäukko

    Ja nyt kun raivaa, eipä vesotu niin torhakasti.

    Visakallo Visakallo

    Nythän on Tolopainen ollut harvinaisen hyvä vuosi, kun raivaus onnistui läpi talven. Tosin päivätyö ja päivien lyhyys rajoittaa silloin ulkona työskentelyä. Olen nyt päivätyöstä kesätauolla, joten nyt on hyvä poltella talvirasvoja pois. Työmaa on järven rannalla jossa kävi tänäänkin mukavan vilvoittava tuulenvire ja samalla suuntasi kaatoa mukavasti.

    sitolkka

    Usein uudistamiskulut ovat täysin samat, niin Hämeessä kuin Oulun läänissä. Toisessa sijoituksen kannattavuus on aivan eri. Puun hintakin on etelämpänä parempi. Ei pohjoisessa kannata metsää omistaa. Ja jos omistaa sekä pohjoisessa että etelässä, niin hommia kannattaa tehdä etelämpänä ja pohjoisempana jos aikaa ja intoa vielä riittää. Siellä ei menetäkään paljon mitään jos hoito jää huonommalle kun kasvu on muutenkin niin pientä.

    Tolopainen Tolopainen

    Tuo tornator on yhtiö, joka omistaa Enskan metsät, yhtiö on siinä vähemmistö osakkaana, näyttää, että hakkuut menee ylärajoilla kasvuun nähden. Toissavuonna oli myynyt pohjois-Suomesta 7800 ha metsää sijoitusyhtiölle. Ruotsissa metsät ovat edelleen yhtiön suorassa omistuksessa eli paremmat jätti ulkoistamatta. Kyllä teki Härmälä aikoinaan isänmaallisen teon kun yhdisti ruotsalaisen storan ja suomalsien Gutzeitin. Ruotsalaiset hävisivät kaupassa kymmenen kaksi, senjälkeen lähes vielä lähes lahjoitti ruotsalaiset vesivoimalat Forttumille

    Jätkä

    Nyt on paras aika lehtipuun vesottumista ajatellen. Aamulla, kun alkaa nähdä kunnolla, nykäistä raivuri käyntiin ja vilua karkoittaen liikkua vaikkapa hieman ripeämmin. Kolmen maissa kun aloittaa ja lakaisee risua nurin yhdeksään asti, eli ruotsalaisella ammattisahalla kolme tankillista viilauksineen, niin onkin jo mukava hetki vaikka pulahtaa raikkaaseen järviveteen huuhtomaan hiet pois.

    Voi kuvitella, että työrupeaman jälkeen koko päivä on vapaa-aikaa.

    Timppa

    On tietysti itsestään selvää, että kulut suhteessa myyntituottoon ovat yleensä suuremmat Pohjois-Suomessa.  Ehkäpä siellä on vastaavasti enemmän hehtaareja, joita saa halvemmalla.  Saattaahan kasvihuoneilmiö lisätä Pohjois-Suomessa metsänkasvua vaikka kuinka huimasti, jolloin halpoja hehtaareja ostanut onkin tehnyt hyvän sijoituksen.  Älkää vaipuko pessimismiin siellä pohjoisessa.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei täällä mitään hätää ole rantasauna tuossa lämpeni ja oluset kylmenee. Huomattavsti nuorempi emäntä sieltä kohta sipasee saunapuhtaana, semmonen hyvin sorvattu.

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 662)