Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Jovain

    Rane2, ei ollut metsätalouden taantumisesta, vaan teollisuuden vaatimuksesta tuottaa puuta edullisemmalla mahdollisella tavalla avohakkuilla ja puukauppa (korjuu) haltuun ottaen.

    Ei täällä valiteta vaan osoitetaan.  On kohtuutonta, että metsätalous osoittautuu metsänomistajien kannalta anhittomaksi.

    On tiedossa, että Metsälehti on tämän nykyisen suunnan pää-äänenkannattaja, mutta myös se tiedetään, että esim. metsähoidon ja korjuun emeritukset ovat esittäneet eriävän mielipiteensä, vaikka ovatkin saman puolueen kannattajia.

    Epäilen raatilaisten kuvitelmia ja käsitystään kehityksen huipulla?

    suorittava porras

    Visakallon kanssa samaa mieltä ! Metsää ei tarvitse omistaa , jos se tuntuu vaikealta tai ei sovellu yhteen tuottavamman toiminnan kanssa .

    Minulla maat ja mannut vaihtuivat aikoinaan velattomaan uuteen omakotitaloon järven rannalla lähellä palveluja . Tuottavaan työhön metsän parissa on riittänyt muutoksen jälkeen paremmin aikaa.

    Peruskysymykseen metsän tuottavuudesta voisi mainita , että harsintataloudella ja nopeiden voittojen tavoitteluilla meillä ei olisi nykyisen kaltaista metsäteollisuutta eikä puilla sitä jalostusarvoa , mitä nykyisin .

    Jos yksikköhinta on alhainen , on lisättävä määrää . Näin on tehty pelloilla ja navetoissa . Miksei myös metsässä ?Näin toimii markkinatalous .

    Tolopainen

    Puhutaan markkinaehtoisesta toiminnasta, eikä edes ymmärretä mitä se tarkoittaa. Yllä pari esimerkkiä.

    Puuki

    Puun määrän lisääminen on yksi keinoista lisätä kannattavuutta. Muita keinoja on kustannusten karsiminen ja entistä arvokkaamman puun kasvatus.

    Määrämittaisen puun harsinta johti ainakin aiemmin usein jätemetsiköiden syntymiseen. Se mahdollisuus on olemassa, että sama toistuu j- kasvatuksessakin, mutta ei välttämättä.

    Timppa

    ”Rane2, ei ollut metsätalouden taantumisesta, vaan teollisuuden vaatimuksesta tuottaa puuta edullisemmalla mahdollisella tavalla avohakkuilla ja puukauppa (korjuu) haltuun ottaen.”

    Miten Jovain voit väittää, ettei kyse ollut metsätalouden taantumasta, kun siirryttiin jaksolliseen kasvatukseen.  Lopputulos, siis nykyisten metsien tilanne, osoittaa silloin vuonna 1948 tehdyn harsintajulkilausuman olleen vielä paljon enemmän oikeassa, kuin sen allekirjoittajat koskaan uskalsivat ennustaa.

    Vuonna 1948 käytössä olivat kirves, pokasaha ja hevonen, joten kaikki toimijat olivat tasavertaisia.  Ei siis ollut kyse siitä, että teollisuudelle olisi kasvatustavan muutoksesta tullut etua.  Sitä paitsi puun pystykauppaa on harjoitettu ainakin siitä saakka, kun merkittävä sahateollisuus käynnistyi 1860-luvulla.

     

    A.Jalkanen

    Annetaan kaikkien kukkien kukkia, senhän sallii jo metsälakikin, jota ei enää kuulemma valvota (paitsi metsä- ja ls-lakikohteita). Sitten kun joku  jatkuvaa kasvatusta harrastavista raatilaisista haluaa esitellä aikaansaannoksiaan, teemme kohteeseen nimimerkkien kesäretkeilyn. Itse olen jäänyt jumiin siihen ajatukseen, että jk-menetelmä on parhaimmillaan erityiskohteissa, joissa halutaan painottaa muitakin tavoitteita vahvemmin, ei pelkästään puuntuotantoa. Tällaisia alueita ovat vaikkapa juuri mainitut lakikohteet ja muut erityiset elinympäristöt, vesistöjen rannat ja muut maisemallisesti arvokkaat alueet, heikkotuottoiset kallio- ja kivikkoalueet, suojametsät pohjoisella metsänrajalla, osa ojitetuista suometsistä sekä riistapainotteiset alueet. Kyllä noistakin kertyy isoja pinta-aloja.

    Jovain

    Ei mitään uutta, halutaan keskustella muusta kuin varsinaisesta ongelmasta metsätalouden kannattavuudesta. Vaikka harsintajulkilausumasta, jolla ei ole mitään tekemistä pystykaupan ja metsän jaksollisen kasvattamisen kanssa. Ne tulivat vasta myöhemmin ja liittyvät puukaupan ja korjuun haltuunottoon ja koneellistamiseen 60-70-80 luvulla.

    On ymmärrettävää, että raatilaiset eivät halua keskustella esim. pystykaupan  korruptiosta.

    Tolopainen

    Nykyinen jaksollinen kasvatus on johtanut puunkasvun ja tarjonnan  ylimäärään, jolle ei ole tarvetta metsäteollisuudessa. Valtionvaroin, nämä yritystoiminnasta puhuvat veljet lisäävät puuntuotantoa parantaakseen oman tilansa kannattavaisuutta, joka huononee koko ajan. Tilani kannattavaisuus on paljon parempi kuin metsätalousyrittajiksi itseään kutsuvilla. Liikevaihdon kasvu ei tarkoita sitä, että nettotulos kasvaisi. Suomen suurin maitotilakin meni aikoinaan konkurssiin, vaikka ei toiminut edes markkinataloudessa sanan oikeassa merkityksessä. Toiminnan laajentamiseen ja velanottoon ei kukaan pakota, se on vapaaehtoista, jokainen vastatkoon myös itse veloistaan.

    A.Jalkanen

    Miksi Tolopainen noin pessimistinen olet? Päinvastoin, näyttää siltä että kasvua olisi lisättävä, että sitä kakkua riittäisi jaettavaksi sekä tehtaille että ilmastonmuutoksen torjuntaan. Sekin on selvää, että ilmastokakusta on maksettava metsänomistajille jotain. Metsävarojen kasvu ei ole tullut ilmaiseksi: se on vaatinut metsänomistajien kovaa työtä ja investointeja.

    Tolopainen

    Kuitupuun käyttö vähenee kuitenkin, koska sitä menee paperin valmitukseen vielä suurin osa, eikä edes paperinvalmistuksesta poistuvaa kuitupäämäärää pystytä hyödyntämään. Uusia investointeja ei Suomeen misään tapauksessa tule niinpaljon, että puunkäyttömäärä enää merkittävästi kasvaisi. Sellaisia rahamääriä tänne ei mistään löydy, miksi tarvitaan kiinalaista raaha, jos sitä olisi ylimäärinntarjolla.

    Eikö tuo ole realismia, miksi ei voida pysyä realistisissa näkymisssä.

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 662)