Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Visakallo

    Reima Ranta taas ei olisi tyytyväinen, vaikka aivan kaikki verot, rajoitukset ja velvoitteet poistettaisiin. Sen jälkeen valitus jatkuisi huonosta puun kysynnästä ja hinnasta.

    sitolkka

    Tiedän tiloja, joista on jo minun muistiin maksettu viidet perintöverot. Siinä ei paljon suunnittelut enää auta. Valtion kannattaisi lahjoittaa kaikki metsämaansa. Paljon paremmin saisi tuloja mitä metsähallitus tulouttaa. Heti aluksi saisi lahjaverot ja sitten rahastusautomaatti kilisisi koko ajan.

    Visakallo

    Eihän taaksepäin katsominen ja valittaminen mitään auta. Nyt on nykyiset lait ja systeemit ja niiden mukaan eletään.

    Jovain

    Huonolle näyttää tulopuoli, maksat veroina, maksat palveluina, paljonko siitä sitten jää pussin pohjalle. Palkansaajaa se ei haittaa, ovat sivutoimisia metsänomistajia, omat panokset ovat työjohdossa ja palvelujen varassa.

    Paljonkohan tuo olisi kokonaisrasitus metsänomistajalle. Metsätalouden tuottoina miinusmerkkinen, tukille jotain. Massateollisuudessa tilastot kertovat puun osuudeksi korkeintaan muutama prosentti. Kukahan tuosta enää mitään välittää ja sillä pitäisi vielä elää.

    Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö teollisuus ja puujalka tuota. Tuottaa se, mutta sekin oli uhattuna. Palkansaaja ahneuksissaan oli vaatimassa maltaita, ryöpsähti pahan kerran ylitse. Sitäkin ulosmitataan metsätalouden tuotoista.

    Poikkeuksen tekevät ne metsänomistajat, jotka yrittävät omalla toiminnallaan pönkittää metsätalouden tuottoa, siinä kuitenkaan onnistuttumatta. Metsänomistajalla ei vaan ole sitä mahdollisuutta, ulosmitata omasta toiminnastaan, vaan tyytyä nykyiseen, joka palkitaan alempina työn kustannuksina ja puun hintoina esimerkiksi.

    Timppa, onhan tämä mukavaa, ettei suorastaan ihanaa? Paljokohan tuossa oli Ay taustaa?

     

    kuusessa ollaan

    Varmaan satoja kertoja sulle on täällä kerrottu useamman henkilön toimesta nykytilanne ja mistä esimerkiksi kustannukset johtuvat, tai miten puuta voidaan toimittaa sahoille. Ja todisteita tapahtuneesta on kerrottu. Jos itselläs on mennyt sukset ristiin yhtiöiden kanssa, me muut siihen emme pysty vaikuttamaan.

    Ay-porukkaa varmasti kiinnostaa metsänomistajien tilanne, sillä tällä hetkellä suurin osa metsänomistajista on palkansaajia. Sitäpaitsi, ei Ay-liike ole mikään holhouslaitos, joka määrää KAIKESTA jäsentensä toiminnasta. Työpaikoilla se on ymmärrettävää edunvalvontaa, kuten metsä/maatalouden osalta tekee MTK samaa.

    Jätkä

    Jospa nyt kertauksen vuoksi otettaisiin laskelmat avuksi, te jotkut kun olette niin kovin innokkaita laskeskelemaan:

    – Otetaan suomen puunjalostuteollisuuden käyttämä raakapuu ja lasketaan se yhteen.

    -Jaetaan tulos käytetyllä puumäärällä.

    -Otetaan palkkakustannukset ja lasketaan ne yhteen raakapuun tehdashinnan kanssa. Siinä summassa siis on ne hirmuiset palkat ja niiden sivukustannukset.

    Nyt ovat vertailukelpoiset niin kantohinnat, hankintakustannukset kuin palkatkin.

     

     

    kuusessa ollaan

    Oho. Kekkosen ajan mainitseminen tuntuu olevan kiellettyjen aiheiden listalla, moderoitiin viestistäni pois…

    Timppa

    Kuten tuolla aiemmin kirjoitin, niin kannattaa myydä metsät pois, jos niistä saa mielipahaa.  Kuten myös aiemmin olen kirjoittanut, taimikoiden perustamiseen ja hoitoon meillä kuluu n. 12 % myyntihinnoista ja kokonaiskulut jäävät alle 20 % :iin myyntihinnoista vaikka meillä on suuri määrä kunnossa pidettäviä teitä ja metsät ovat vakuutettuja.  Mielestäni ei kovin paha.  Tietysti voitosta pitää maksaa vero.  Veroillahan katetaan monenlaisia palveluja myös Jovainille.  Eikä ne perintöverotkaan mitään hirveän kauheita ole, kun jakaa perinnön esimerkiksi lapsille ja lapsenlapsille, mikä yhteismetsissä on yksinkertaista.

    En ymmärrä. mitä Jovain tarkoitti liittämällä minun nimimerkkini Ay-liikkeeseen.  Tähän mennessä olen kyllä ollut työnantajarintamassa ja tuskin enää leiriä muutan.

     

    Jovain

    Puunhankinnan kokonaiskustannukset ovat yli 50 % ja siihen tulevat vielä päälle nämä Timpan mainitsemat taimikko hoito ja kokonaiskustannukset. Haluan vain todeta sen, että on siinä metsänomistajilla potentiaalia menestyä, jos niin katsovat. Siinähän ei ole mitään uutta, raati on tiukasti vastaan ja haluaa pitäytyä vanhassa.

    mehtäukko

    ”Siinähän ei ole mitään uutta, raati on tiukasti vastaan ja haluaa pitäytyä vanhassa.”

    Mistäs nyt on kysymys?

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 662)