Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Näätä

    Metsuri motokuski: ”Eikös tuo korkolaskelma ole vähän kuin itsensä pettämistä.”

    Jos nettonykyarvolaskelma on mielestäsi virheellinen, niin odotan enemmän kuin innolla vaihtoehtoista teoriaasi. Kuitenkin tuota laskentamallia käytetään joka kolkassa maailmaa. Osoita siis parempi laskentamalli niin sen jälkeen sinun ei tarvitse enää pohtia millä hintaa metsää ostat tai että istutatko sinne vai et, koska sinulla on rahaa kuin roskaa.

    Gla Gla

    Ei laskentatapa olekaan virheellinen. Ongelmat liittyy oletuksiin, joita laskelmaa varten pitää tehdä. Ja kun lasketaan väärillä oletuksilla eli lähtöarvoilla, ei itse laskelmalla ole enää suurtakaan arvoa. Toki silti itsekin suuruusluokat koitan pitää näpeissä laskemalla, kun parempaakaan menetelmää en tiedä.

     

    Planter Planter

    Kyllä sitä nettonykyarvolaskentaa kannattaa käyttää, jos rahaa metsään aikoo työntää. Laskelmahan on hyvin epäluotettava. Ajatellaan nyt vaikka sitä ”nettoa”. Jos teki parikymmentä vuotta sitten laskelman oltiin pinta-alaverotuksessa, sitten siirryttiin pääomaverotukseen, veroprosentti on noussut 25–>30/34 %:iin, kohta voi tulla lisäksi kiinteistövero. Kemeroita tulee ja menee. Mikä on netto 80 vuoden periodissa? Kaikki parametrit muuttuvat ajan kuluessa, mutta parempi ”haarukoida” laskemalla parhaan käytettävissä oleva tiedon pohjalta, kuin tehdä puhdas arvaus hatusta vetämällä.

    Juju onkin siinä, että nykyisillä työkaluilla laskeminen on niin helppoa, ei tarvitse pureskella kynän päätä ja jynssätä kumilla ja ihmeteellä onko tullut laskuvihreitä.  Voi vaihdella eri muuttujia ja katsoa mitä ja miten paljon mikin vaikuttaa.

    Voi esimerkiksi laskea jatkuvan kasvatuksen kannattavuutta ja todeta, että se on tappiollista toimintaa iankaikkisesti….amen. Poikkeus tietysti vahvistaa säännön, eli jos onnistuu ensin harsimaan tehokkaasti ja  myymään jollekin hyvään hintaan pilalle harsitun metsän.

    Näätä

    Gla, ei laskelmassa pidäkään käyttää vääriä oletuksia vaan parhainta sen hetkistä näkemystä. Riskiä voi ja tulee myös huomioida laskelmassa. Sijoituksen tuottoa pitää myös seurata. Jos tulee Planterin esimerkkinä mainitsema kiinteistövero, sen vaikutus lisätään laskelmaan. Jos tuotto-odotus ei enää vastaa tavoitetta ja jostain muualla on samalla riskillä saatavilla parempi tuotto, tarvitaan korjaavia toimenpiteitä.

    Tämä ketju on aikoja sitten karannut kauaksi ketjun alkuperäisestä aiheesta. Haluan noudattaa palstan sääntöä ”Keskustele otsikon aiheesta. Jos aihe vaihtuu, aloita uusi ketju”. Minulla onkin suunnitelmissa jossain vaiheessa perustaa ketju metsäsijoittamisesta, missä haluan tuoda esille syvemmin ajatuksiani aiheesta ja toki saada aikaan monipuolista keskustelua ja oppia uutta. Haluan etenkin antaa ajatuksia nuorille ihmisille ja kannustaa heitä sijoittamisen maailmaan.

    PS. Tänäänkin on tullut monta tuntia naputeltua exceliä, mihin olen syöttänyt metsäkäynnin perusteella tulo- ja menoarvioita sekä turvamarginaalia. Lopputuloksena on arvo, minkä pystyn tarjoamaan turvallisin mielin. Olisinhan voinut katsoa metsäarviosta puun määrän ja kertoa sen 25 tai 30 eurolla (olen kuullut, että tällaisella kaavallakin joku metsiä ostaa). Tulevaisuus olisi sitten kertonut kumpi oli oikeampi tapa laskea, mutta jälkimmäisessä en olisi kuitenkaan nukkunut yöuniani turvallisin mielin.

    harrastelija harrastelija

    Kyllä metsällä on pystynyt tekemään jopa miljoonia takavuosina. Tänä päivänä se onnistuu ehkä perimällä tai naimalla tai molemmilla. Nyt metsätilan ostajalle löytyy niin paljon neuvoja arvioinnista ja tuloista, että voittomarginaali on pieni – jos sitä onkaan?

    Matti Kärkkäistä kuuntelin n. 10 vuotta sitten. Hän oli aloittanut 1970-luvulla tyhjästä periaatteella, että metsän on itse hankittava tulosta. Luennon aikana hänellä oli n. 1660 ha pääasiassa P-Karjalasta, jossa puu kasvaa hyvin. Metsätilan hankintahinnat lienevät olleet silloin vähemmän tunnettuja, joten alan miehellä oli helppo tehdä bisnestä.

    En osaa sanoa hänen omatoimisuuttaan metsätyössä. Silloin metsuri hoiti metsää ja auto sekä työkalut oli ”talon” puolesta. Eli tietäkyksen lisäksi myös talousassiat oli ns. hanskassa. Mikä lienee nyt tilanne?

    Makarov

    Varmasti keinoja metsänhoitoon on monenlaisia. Toiset uskoo tiettyyn tehokkuuteen ja toiset vähemmän tehokkaaseen tuotantoon. Itse kuulun enempi ensimmäiseen mutta käytän toki myös luontaisia keinoja siellä missä ne ovat mielestäni järkeviä.

    Samoin metsänostoon on varmasti monenlaisia keinoja. Toiset laskee ja laskee kun sillä aikaa joku muu on jo ostanut palstan. Jotkut taas luottaa enempi omaan vuosikymmenien saatossa tulleeseen osaamiseen/kokemukseen ja  Ostelevat metsiä tuosta vaan sen kummemmin yöuniaan menettämättä. Useimmiten myös vielä onnistuvatkin kaupoissa. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen kategoriaan. Elikkä mennään pitkälle intuition varassa ostoissa.  Kyse on pitkälle itseluottamuksesta käyttää vuosien saatossa kertyneistä kaupoista olevaa tietoa hyväksi. Sehän on aikalailla automaattista kun on vuosikymmeniä pyöritelly päivittäin erillaisia  vaihtoehtoja mielessä ja löytänyt ne oikeat. Lasken hyvin yksinkertaisilla kaavoilla lähinnä pyöritellen päässäni laskelmia mikä on kannattavaa. Mennään semmoisella kokonaisvaltaisella ja loogisella ajattelulla ennemmin kun näprätään pikkuasioiden kanssa. Eikä tällaisia keinoja kannata kenenkään väheksyä koska ne ovat kohdallani toiminnet vallanmainiosti.

     

    harrastelija harrastelija

    Tuo esim. oli oma tapauksensa, ihmettelen kyllä, jos tuon perusteella yleistetään jatkuvan kasvatuksen hyvyyttä. Timo oli ostanut päätehakkuupalstan ja jos olisi sen 9 ha pistänyt nurin, niin kauppahinta olisi ollut siinä + 4 ha vielä puutakin.

    Runkoluvuista en saanut selvää, mutta ”jatkuvan kasvatuksen” nimissä kohde antoi 2 kertaa päätehakkuulle mahdollisuuden. Sitten odotellaankin taimien tuloa ja sen kasvamista seuraavat 80 v. Olisiko parempi tulos tuollakin loistavalla mäntykuviolla tulla kaistalehakkuulla pari ha kerrallaan 5-10 vuoden välein? Pienaukot olisivat tulleet luonnon taimettamina ja olisi saatu jatkumo tasavälein hakkuuseen?

    Ulkoilu ja marjastus ovat hyviä pointteja, olen kyllä parhaat vatut kuusikolta ja puolukat männiköltä saanut päätehakkuun jälkeen.

    Koko ajan puhuttiin ”tutkituista” talousvertailuista, en löytänyt kyllä tuosta jaakailusta yhtään konkreettista vertailua? Taimettumisesta sen verran, että luonnollinen uusiutuminen on harvemmin niin hyvä kuin istuttamalla tai kylvämällä aikaan saatu. Uudistamisen hinnat ovat 350 € (äestys+kylvö) 800 – 1000 € (laikutus/mätästys + istutus). Olisi hyvä nähdä jonkinlainen yleisvertailu? Suomen valtava puun kasvu tulee metsän uudistuksen ja hoidon tuloksena. Luontaisnen uudistus voi onnistua ihanteellisissa olosuhteissa, mutta se on vain eräs tapa metsän omistajalle.

    mehtäukko

    Kun tuolla aiemmin kertoilin omasta ”paletista”, tarkoituksenhakuinen valittu tyyli on säilyttää kevyt mutta määrätie toinen logiikka.Toimia olla puuttumatta mahdollisimman vähän orjallisiin säätöihin ja pilkun viilauksiin.

    Kun metsätaloudessa on monikymmenvuotisesti jalostuneet ja osin vakiintuneet käytännöt, ne toimivat runkona. Omat ja luetut muidenkin toimijoiden oivallukset lisänä.

    Eli säilyttää toiminta hallitusti näpeissä, mutta mahdollisimman vapaallisena.

    Timppa

    Ei sitä metsäpaloa tai muuta syntysyytä tarvinnut tai tarvitse perustella.  Yksinkertainen selitys riittää.  Jatkuvan kasvatuksen metsät kasvavat huonosti ja koko ajan taantuvat.  Jaksollinen kasvatus on luonnossa osoittanut ylivoimaisuutensa.

    Metsuri motokuski

    Ilman muuta niitä korkolaskelmia voi laatia ja muuttuvia tekijöitä sinne kirjata jos kiinnostusta piisaa. Uskon että ”näätä”  kun on alan harrastaja on huomioinut nämä muuttujat mahdollisimman hyvin. Minun kohdalleni ei ole vain sattunut sellaista tilaa, jossa joka paikassa olisi maksimoitu metsän tuotto ja sitä kautta päästy johonkin tiettyyn tavoiteltuun korkotuottoon.  Niin kuin edellä olevissa kommenteista voi havaita niin aika harvoin noita metsän korkotuottoja pohditaan tilakauppoja tehdessä. Hyvin usein mennään pelkällä intuitiolla sekä pyritään laskemaan pystytäänkö metsän tuotolla maksamaan siihen otettu laina sekä saamaan itselle myös tuloja. Toinen tekijä saattaa olla sitten sijainti omiin muihin metsäkohteisiin liittyen joka herättää kiinnostuksen. Kolmas on varmaan se että ”saahan siitä aina omansa pois” toteamus, joka on pitänytkin hyvin paikkansa.

    Sen vuoksi kyseenlaistan etukäteen laaditun korkolaskennan oikeellisuuden, koska arvaamattomia sekä arvattuja muuttuvia tekijöitä on niin paljon että todenperäisen korkotuoton ei voi laskea kuin jälkikäteen kun tila on myyty uudelle omistajalle.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 662)