Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Metsuri motokuski

    Sitolka. Tuo venäjän puun ongelma  on huono tieverkosto, joka estää niiden tehokkaan hyödyntämisen. Toisaalta maapohjat ovat aika hankallia teiden teolle ja siten parhailla maapohjilla olevat metsiköt on aika tehokkaasti hyödynnetty. Toisaalta venäjällä on voimissaa vielä harsintahakkuut menetelmä kun taimien istutusta tai nuorenmetsän hoitoa ei ole.  Se on totta että venäjällä on paljon tarjolla metsäpalstojen hakkuuoikeuksien myyntiä mutta siellä infran rakentaa hakkuuoikeuden ostaja. Uskon että tämä rajoittaa ostohalukkuutta jonkin verran.

    Planter Planter

    Me olemme ”metsänomistajia”, ei ”metsäsijoittajia”, siksi ”Näädän” ajatuksia vierastetaan. Olettaisin, että se pieni osa, joka jatkuvasti kartuttaa metsäomaisuuttaan ostamalla lisää myös osaa laskea tai on tullut niin vahva ”näppituntuma”, että tietää mitä tekee.

    Yhtälailla kun omistetaan asunto suurin osa mieltää itsensä asunnon omistajaksi ei asuntosijoittajaksi.

    Metsän uudistamisen ajatteleminen sijoituksena on monelle vierasta, koska sijoitushorisontti on niin pitkä. Jos pankki markkinoisi yksityisille ihmisille metsänuudistamisrahastoja, joihin laitettaisiin rahaa kolmenkymmenen vuoden ajan ja vasta sen jälkeen saisi vähän ulos ja mahdolllinen lopullinen potti vasta 80 vuoden kuluttua, niin tulisiko hitti metsänomistajien keskuudessa? Keski-ikä taitaa olla yli 60 vuotta, joten aika harva lähtisi mukaan.

    sitolkka

    Kuka uskoo että alkutuonannon raaka-aineen hinta koskaan nousee maailmassa, jossa suurin osa puuvarannoista on täysin hyödyntämättä. Mikäli uhkaa nousta, niin tuotantoa siirretään sinne missä suuria puuvaroja on ja tiestöäkin varmasti rakennetaan.

    Näätä

    Planterilta asiallinen kirjoitus ja näinhän se asia juuri on. Monella voi metsätilaan liittyä tunneseikkoja. Tila voi olla ollut pitkään suvun hallussa ja kun edeltäjätkin ovat sitä hoitaneet antaumuksella niin ei voida olla siinä suhteessa huonompia. Tai tila voi rajoittua muuten kotitilan tai kesämökin läheisyyteen ja halutaan säilyttää ympäristö muuttumattomana.

    Olen myös huomannut, että metsään liittyy vanhankaltaisia vahvoja näkemyksiä kuten, että metsää ei myydä vaan sitä ostetaan tai että puuta myydään ainoastaan rahapulassa.

    Tunteeton ja kasvoton sijoittaja ei asiaa näin näe. Itse olen aloittanut nollista ja olen omilla rahoilla ostanut metsätilojen paikoista, joihin minulla ei sen suurempia tunnesiteitä ole. Minun päämääräni on olla hyvissä ajoin ennen eläkeikää taloudellisesti riippumaton sekä vaurastunut siten, että jälkipolvet pääsevät jatkamaan taloudellisin turvin eteenpäin. Metsätila on minulle kuin arvopaperiosake tai sijoitusasunto. Vain raha ratkaisee, olen se kasvoton omistaja. Älkää ymmärtäkö väärin, nautin luonnosta ja lähes kaikki harrastukseni ovat sen parissa. Mutta niin kauan kuin Suomessa voin nauttia metsästä jokamiesoikeuksin tai täällä on kansallispuistoja, saan tehdä sitä ilman että sidon rahaa omaan ”luonnonpuistoon”.

    Metsäsijoittaminen tulee aivan varmasti kehittymään niin kuin asuntosijoittaminen on tehnyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Aiemmin sijoitusasunto ostettiin sillä periaatteella, että lapselle on olemassa opiskeluajan asunto. Nykyään asuntoja vivutetaan erittäin ammattimaisesti lainarahalla. Sama tulee kasvamaan metsätilojen osalta. Tämä tulee muuttamaan toimintamallia, kun raskaat tahot kuten MHY ja OTSO korvaantuvat ketterillä toimijoilla, jotka todella ajattelevat metsäsijoittajan etua. Esimerkiksi oma kokemus on ollut, että MHY:lle kirosana ovat yläharvennus ja luontainen uudistaminen. Juuri ne sanat jotka ovat minulle tärkeitä. Mitä metsäsijoittaja tekee sellaisilla kumppaneilla, jotka eivät halua kehittyä asiakkaan takia?

    Metsä on niin pitkäaikainen sijoitus, että harva meistä on näkemässä istutetun taimikon uudistushakkuuta. Kukaan meistä ei tiedä mikä puun hinta on 70 vuoden päästä tai että saako metsänomistaja silloin tulonsa puusta vai jostain muusta. Tämän takia en tykkää termistä ”puuntuottaja”, joka vahvasti viittaa maksimaaliseen puuntuotantoon ja siihen, että raha tulee puusta. Pitkä sijoitusaika sekä muuttuva maailma luovat riskin, jota on aina välillä syytä pysähtyä miettimään. Otetaan esimerkiksi vaikka Keski-Euroopan metsät. Siellä on tiloja, joissa metsänomistaja saa paremman tuoton vuokraamalla metsänsä metsästyskäyttöön kuin hakkaamalla puuta. Suomessakin tähän olisi markkinaa. Tiedän, että maailmalla on paljon metsästysturisteja, jotka olisivat valmiita maksamaan maltaita saadakseen ampua ukkometson soitimelta tai 10-piikkisen uroshirven haukulta. Tässä nyt yksi esimerkki minkälaista vaihtoehtoista tuottoa metsänomistaja voi saada.

    Nyt kiitän ja toivotan tälle ketjulle hyvät jatkot. Jatketaan taas jossain toisissa ketjuissa 🙂

     

    Reima Ranta

    Näädän ajatuksiin on helppo yhtyä – menestystä toimiisi. Minustakin hyvä kirjoitus oli myös Planterilla.

    Annelin esiin nostama riski jäi askarruttamaan. Ymmärsin, että pidit nimenomaan luontaista uudistamista suurena metsään sisältyvänä riskinä. Itse ajattelen juuri päinvastoin. Lujassa näyttää olevan tuo puuntuottamisen maksimointipyrkimys.

    Jos ajattelemme esim. tilannetta, jossa vaihtoehtoisen, saman riskisen sijoituksen tuotto on 4 %. (Esim. vaikka UPM:n osake)  Hyvästä kohteesta metsänuudistamiseen voi saada tuon saman 4 %. Kun tässä tilanteessa antaa metsän uudistua luontaisesti niin metsähän ei sisällä minkäänlaista riskiä, kuin siihen ei sijoitetakaan mitään, vaan annetaan luonnon hoitaa – tuli mitä tuli. Kaikki mitä tulee on plussaa. Me tiedämme, että luontainenkin menetelmä voi onnistua aivan siedettävästi. Taimikkona se voi näyttää selvästi kehnommalta ja eri-ikäiseltä, mutta harvempana tukkipuustona aivan siedettävältä.

    Emme pääse mihinkään siitä, että kallis uudistamisinvestointi on koron kasvaessa iso taloudellinen ongelma.

    Visakallo Visakallo

    Toistemme ohi puhuminen sen kuin vain jatkuu ja jatkuu. Jotkut puhuu aidasta ja toiset aidan seipäistä. Suomessa on aina käytetty ja käytetään metsän luontaista uudistamista. Tästä tuskin kukaan voi olla eri mieltä. Kysymys on koko ajan siitä, millä maapohjalla ja -oloissa luontainen uudistuminen voi yleensäkään järjellisesti onnistua, ja missä taas on pakko turvautua keinolliseen uudistamiseen, jos alue yleensäkään halutaan pitää metsämaana. Kyllä ne vähän karummat maapohjat uudistuu, eihän sitä ole kukaan epäillytkään. Mutta kun mennään OMT- ja paremmille MT-pohjille, luontainen uusistuminen vaatiikin jo todella hyvää tuuria ja onnea. Voin tarvittaessa esitellä teille kohteita, joihin ei ole tullut markkinakelpoista puuta kymmeniin vuosiin. (Eivät sentään ole omiani!)

    En tiedä, miten te jotkut arvon palstalaiset olette saaneet metsät haltuunne, kun korkolaskelmanne koskee vain uudistamiskuluja? Oletteko saaneet metsät ilmaiseksi, kun ette laske niille vastaavia kuluja? Minä olen joutunut joka hehtaarin ostamaan, joten aina ensimmäisenä toimena aamulla herättyäni joudun vahtimaan sijoitetun pääoman tuottoa. Jos joku hehtaari ei ole kunnolla uudistunut, eikä ala tuottaa puuta, se alkaa syödä pidemmällä tähtäimellä kokonaistulosta. Heinikko-pihlaja-hieskoivikon odotusarvo ja myyntiarvo kun tahtoo olla heikompi kuin kunnollisen kasvavan metsän. Puunmyyntitulo on minulle osinkoa, ja metsät ovat se osakepotti jonka voi halutessaan myydä. Miksi pienentäisin omilla toimillani sen osakepotin myyntiarvoa?

    mehtäukko

    Ihanpa mielenkiintoista ajatusten vaihtoa..!

    Monessa seikassa ajattelen samoin,jotain pidän ”taudin kuvaan kuuluvana” joita en laskelmoi niin vakavasti.Heitetty termi ”mututuntuma” ohjailee loivin liikkein ja toiminnan historia ja kokemus pitävät uudet tuulahdukset kurissa.

    Esimerkiksi yläharvennus on ollut käytössä yli 30 vuotta ja se toimii tietyn puuston metsikkökuvioissa.Samoin valmiin taimikon hyödynnys uudistettaessa, jne. Kunnostusojituksia ja lannoituksia pitkällä juoksulla. Metsäteitä alusta loppuun,- siis suunnittelusta, linjan hakkuusta,kaivusta ja pinnan ajoista omin toimin ja vermein.

    Tuo edellisissä jutuissa ollut laskimen ja koron vingutus eivät paljoa sisälly meininkiini.(Arvostan kuitenkin heidän otettaan ).

    Palsta ostetaan jos isot linjat täsmäävät.

    Metsämaa kullakin( mahd.suuret ) kuvion vivahteellaan antaa sen minulle tietyn työjärjestyksen ja se kun toimii, tulos tulee riskeillään mikä on tullakseen.Korjausliikkeet menevät tiettyyn rajaan saakka ja loppu on ”Herran hallussa”.

    Suppeasti siinä koko paletti.

    Tolopainen Tolopainen

    Tässä on verrattu metsäntuottoa osakesijoituksiin, eihän metsä mitenkään niille pärjää. Esim. UPM osakkeen arvo on kaksinkertaistunut parissa vuodessa, mikään ei tietenkään takaa, että kehitys jatkuu samana. Osakesijoituksissa tuotot ja riskit ovat paljon suurempia. Saahan aika riskittömälle osuuspäomallekin 6% koron, joka tarkoittaa pääoman tuplaantumista kymmenessä vuodessa, ei metsässä sellaisiin tuottoihin pääse. Päätös pääomien sitomisesta metsään on jo sinänsä sen maksimituotosta luopumista.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Uudistamisriskikommenttini liittyi enemmänkin jatkuvan kasvatuksen systeemiin, jossa uudistumisen onnistuminen on ehkä riskialttein kohta. Jos taimien tuloa odotellaan pitkään, menetetään kasvuvuosia. Luontainen uudistuminen on paljon kiinni maanmuokkauksesta ja siemenvuosista. Usein on tuloksena epätasainen ja aukkoinen metsikkö, mutta sitä voi täydentää viljelemällä. Itse olen harrastanut luontaista vain karuimmissa kalliomänniköissä ja pienimuotoisesti.

    Timppa

    ” Luontainen uudistuminen on paljon kiinni maanmuokkauksesta ja siemenvuosista. Usein on tuloksena epätasainen ja aukkoinen metsikkö, mutta sitä voi täydentää viljelemällä.”

    Juuri noin kuten Anneli kirjoitti.  Luontainen uudistus vaatii kuitenkin yleensä muokkauksen, joten ei se ilmaista ole.  Eräs UPM:n kaveri kertoi, että hyviä siemenvuosia on keskimäärin 5 vuodessa yksi, joten tarvitaan onneakin.  Joskus meillä on kuvio kuokittu, kun ensimmäinen yritys ei tuottanut kunnon tulosta.  Ei ihan halpaa. Tietysti osa siemenpuista kaatuu, mikä on otettava laskelmissa huomioon.  Jalostetulla siemenellä saadaan parempi kasvu ja tasainen taimikko.

    Kuten olen usein kirjoittanut, niin halvat konstit ovat yleensä kalliita, koska lopputulos on yleensä huono.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 662)