Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Visakallo Visakallo

    Jatkuva kasvatus on huono termi, sillä mikään jatkuvan kasvatuksen alue ei Suomen oloissa pysy sellaisena. Ennemmin tai myöhemmin alueelta joudutaan poistamaan kaikki puut ja tekemään keinollinen metsänuudistus.  Se tuntuu varmasti joistakin ikävältä, mutta emme mahda luonnolle mitään.

    kuusessa ollaan

    Juu, ennemmin pitäiskin puhua jatkuvan peitteisyyden menetelmästä. Silloin sisältäisi myös kaksivaiheisen kasvatuksenkin.
    Mikä on jatkuvan kasvatuksen vastine? No, sehän pitäisi olla jatkumaton kasvatus, jota ei taas keinollinen kasvatus ole. Ainakin itsellä uudistusalat alkavat välittömästi kasvamaan lehtipuuta, parhaimmillaan uudet taimetkin jatkavat kasvua alle puoli vuotta uudistuksesta (syksymuokkaus hakkuun jälkeen ja kevätistutus). Jatkuvassa kasvatuksessahan sitten pitäis vaan jatkaa saman puuston kasvatusta aina vaan, eli suojelualuemetsien tavoin?

    Reima Ranta

    Tunnepitoinen  ja asenteellinen keskustelu metsänkasvatusmenetelmien paremmuudesta  on aika turhaa. Kukin käyttää hänelle parhaiten soveltuvaa menetelmää ja niin on hyvä. Luontaisten menetelmien ja voimaperäisten keinollisten menetelmien taloudellinen  paremmuus on puhtaasti kiinni laskentakorosta, joka on jokaiselle erilainen.

    Korolla nolla maksimaalinen puuntuotos on perusteltu menetelmä. Neljän prosentin korolla luontaiseen uudistumiseen perustuvat menetelmät ovat taloudellisesti tuottoisampia käytännössä kaikkialla Suomessa.

    Mitä karummalla alueella ollaan sen pienemmällä korolla luontaiset menetelmät kannattavat paremmin.

    Kasvatusmenetelmän taloudellinen paremmuus ko. kasvupaikalla on puhtaasti laskentakoron funktio.

    Ottamatta kantaa laskentakorkoon, keskustelu taloudellisesta paremmuudesta on älytöntä!

    Visakallo Visakallo

    ”Neljän prosentin korolla luontaiseen uudistumiseen perustuvat menetelmät ovat taloudellisesti tuottoisampia käytännössä kaikkialla Suomessa.”

    Kertoisiko Reima meille, miten tuo käytännössä toteutetaan esim. Etelä- ja Keski-Suomen  OMT-mailla, ja rehevämmillä MT-mailla?

    Reima Ranta

    Sinähän saat Visakallo ihan itse valita tuon toteutuksen. Jokainen euro minkä metsä sinulle luontaisesti ko. tilanteessa tuottaa, antaa sinulle paremman taloudellisen tuloksen kuin maksimaaliseen puuntuotokseen perustuva kallis uudistamiskustannus.

    Onko Visakallo opittu tai oikeammin opetettu asenne niin vahva, että et kykene sisäistämään ongelmaa?

    Jätkä

    Omituinen väite. Reima ei ole varmaan koskaan tajunnut, mitä tarkoittaa: ” -Munakasta ei voi tehdä särkemättä munia”.

    Jos harsimalla säästää tonnin, mutta hakkuutuloksessa menettää 5 tonnia, niin kumpi kannattaa taloudellisesti?

    En silti sokeasti kannata kumpaakaan menetelmää, mutta luontaiseen uudistumiseen tähtäävät hoitotoimenpiteet oikein suoritettuna antanevat parhaan taloudellisen tuloksen, joka ei kyllä synny harsimalla, eikä jatkuvan kasvatuksen menetelmillä, vaan ihan oikeilla siemenpuilla mieluusti kulotuksen ja maanmuokkauksen jälkeen, unohtamatta laatusiemenellä kylvöäkään.

    MaalaisSeppo

    Räknäilin jaksollisen kasvatuksen tuottoja Reiman mainitsemalla 4 % korolla. Kuusikko, päätehakkuu 70 v kuluttua.

    Kulut verot ja tuet huomioiden perustaminen 700 €/ha vuonna 0
    heinäys 2 kertaa a’ 150/ha vuonna 2 ja 4
    Varhaisperkaus 150/ha vuonna 8
    Taimikon harvennus 200/ha vuonna 12
    Ensiharvennus tulot 350/ha vuonna 29
    II-harvennus 1500/ha vuonna 41
    III -harvennus 2200/ha vuonna 56
    Päätehakkuu 15000/ha vuonna 70

    Tulos plussalla 6946 €/ha. Tuhoriskiä ei ole huomioitu, mutta tuskimpa yli 10 % kuusiviljelmistä kärsii merkittävistä tuhoista.

    Reima Ranta

    Keskustelu on Jätkä hankalaa, ellei toinen osapuoli ymmärrä mistä keskustellaan.

    Koron merkityksen ymmärtäminen on vannoutuneille metsämiehille syystä tai toisesta mahdotonta. Niin paksua rautalankaa ei olekaan, josta sen voisi heille vääntää ymmärrettävästi. Jos joku lohko on tyhjä, niin se on tyhjä!

    Timppa

    ”Sinähän saat Visakallo ihan itse valita tuon toteutuksen. Jokainen euro minkä metsä sinulle luontaisesti ko. tilanteessa tuottaa, antaa sinulle paremman taloudellisen tuloksen kuin maksimaaliseen puuntuotokseen perustuva kallis uudistamiskustannus”

    En minäkään ole sisäistänyt ongelmaa.  Jos minulla hoidetun  metsän puuntuotantoarvo on 70 vuodessa vaikkapa 25000 euroa, mutta hoitamattoman vain 5000, niin kyllä minä pelaisin varman päälle ja sijoittaisin rahani hoitoon.  Voihan olla, ettei se Reiman hieskoivupusikko mene kaupaksi lainkaan ja ehkä Reimakin joutuu sijoittamaan rahojaan esimerkiksi tiestön ylläpitoon.  Mitä pienemmät tulot metsästä on, sitä suuremman osuuden kiinteät kulut ottavat.  Jossain vaiheessa se 0-sijoitus alkaakin tuottaa tappiota vaikka Reima yrittää muuta uskotella.

    Reima Ranta

    Seppo, Seppo!

    Paljaan maan arvo yhden kiertoajan perusteella 7000 euroa/ha neljän prosentin korolla. En tiedä paljonko Sepolla on metsää, mutta suositten lämpimästi lisämetsän ostoa. Sinulle metsät ovat poskettoman halpoja markkinoilla.

    Osta minulta. Hakkaan ensin kaikki puut pois ja saat ostaa pohjat kymmenesosalla vaikka jo tänään.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 662)