Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Rane2

    Montakos ”jatkuvasti kasvatettua” palstaa Näätä on ostanut?

    Näätä

    En yhtään. Muutamalla kuviolla minulla sitä on kokeeksi ja maisemallisista syistä. Luettelin ketjussa aiemmin syyt, miksi en käytä jatkuvaa kasvatusta. Sen sijaan pyrin antamaan luonnon auttaa metsän uudistamisessa.

    Jätkä

    Klapikone:”-Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.”

     

    Nyt on kyllä tulkintaerimielisyyttä aika paljon. ARVOKASVU! Mitä se on?

    Ei puuston / männikön arvokasvu suinkaan lopu siihen että siitä tulee 1 kpl tukkia.Se vasta on arvokasvua, kun rungon latva järeytyy niin paljo, että siitäkin tulee tukki tai jopa useampi.

    Jos rungossa on kaksi tukkia peräkkäin ja se kasvattaa vielä kolmannen tukin, niin ei tuo ”arvokasvu” suinkaan keskity siihen latvatukkiin, vaan varsinaiset tukkipölkyt patvivat enemmän kuin se latvapölli.

    Kun metsästä harsitaan kahden tukin puita, joista toinen on hilkun kilkun minimitukki, voidaan arvokasvun asemasta puhua ”Sirppihallasta”.

    Lisäksi metsään kasvamaan on jätetty huonoimmat, eli hitaammin kasvaneet puut ja tätä tehden metsän kasvu ja perimä menee aivan hunningolle, eikä se enää uudistu muulle kuin laholle kuuselle!

    Gla Gla

    Eli jokainen tekee itse omien mahdollisuuksien rajoissa. Hakkuut rajautuvat yleensä pois, pienehköjä ensiharvennuksia tms. lukuunottamatta. Ei tämä muuta mitenkään asetelmaa jaksollisen ja jatkuvan kasvatustavan suhteen. Erona on enintään ehkä se, että metsuria ei kannata metsään tuoda, ellei kyse ole hyvin selkeä työmaa. Rästikohteiden hoito, pienipiirteinen nyppiminen yms. jutut kannattaa hoitaa itse, jottei kassavirta karkaa käsistä. Ja realismia on sekin, että yrittäjän ei tuntipalkkaa kannata laskea. Tietysti tavoitteena pitää olla tuntipalkoille pääsy, mutta hyvin usein se jää haaveeksi.

     

    Puuki

    Arvokasvua tapahtuu metsässä melkein koko sen kierron ajan. Se tarkoittaa puiden arvon muutosta suhteessa kokonaiskasvuun. Kun taimikko kasvaa kuitupuukokoon niin se on yl. ensimmäinen ”arvokasvu porras”. Suurimmillaan  se on kun puun 1,3 m lpm kasvaa~ 17 cm ——-> 27 cm jolloin (nykyisillä kantohinnoilla) arvokasvu on liki 2 x suurempi kuin kokonaiskasvu.

    Jatkuvakasvatus on sama käsitteenä kuin peitteisenä kasvatus. Erirakenteinen tarkoittaa sitä mihin jk:ssa yl. pyritään eli erirakenteisiin latvuskerroksiin verrattuna tasaikäiskasvatukseen.

    Vaikka al.männikössä olisi tehty nk. tasaikäishakkuu niin ei se tarkoita että olisi tehty välttämättä alaharvennus.  Jk:sta ja tasaikäisenä kasvatusta voi yhdistellä samallakin kuviolla kuten tuossakin kohteessa on jonkin verran tehty, ei sitä  mikään estä. Yläharvennus on ollut käytössä jo pitkän ajan myös tasaikäismallin metsänkasvatuksesssa.

     

    Jätkä

    Suhteessa arvokasvu on tietenkin suurimmillaan silloin, kun kuiturunko muuttuu tukkirungoksi ja se tapahtuu ”yhdessä päivässä”. Kuitenkin normaalissa rungossa on vielä saman verran kuitupuuta, eikä isännän ahneus ja rahantarve pitäisi olla niin kova, että alkaisi teurastamaan sellaista puustoa, jossa kuitupuun osuus vähenee joka kasvupäivä tukkiosuuden hyväksi.

    Jos puhutaan tasaikäisestä metsästä, on siinä paraskasvuiset puut päävaltapuina, enkä siinä tekisi yläharvennustakaan kuin korkeintaan kerran.

    Jos joskus pääsisitte tekemään tukkia mäntyrungoista, joissa voi aluksi pätkäistä kolme maksimipituista tukkia ja sitten loppurungosta apteerata kaksi tukkia toivotuille pituuksille, niin tietäisitte jotain arvokasvun merkityksestä.

    Kun pohjanmaalla lyödään sileäksi hurjaa tukkimetsää, josta kikkailemalla tulee kaksikin tukkia per runko, niin ei tiedä metsänkasvatuksesta ihan kaikkea.

    uudehko metsänomistaja

    Odottelen vastaiskua. Edellähän ihan puolustellaan jatkuvaa kasvatusta. Ovatko aukkohakkuun ihannoijat vanhentuneet ja väsyneet?

    Timppa

    ”Jos puhutaan tasaikäisestä metsästä, on siinä paraskasvuiset puut päävaltapuina, enkä siinä tekisi yläharvennustakaan kuin korkeintaan kerran”

    Näinhän se on kuten Jätkä totesi.  Ensiharvennuksessa jätetään parhaiten kasvavat puut, ellei ole kyse selvistä susipuun aihioista. Ainakin männiköissä seuraavalla kertaa suoritetaan ”tasaus”.   Hakataan selvästi jälkeenjääneet, joista ei ole kunnolla kasvamaan ja selvästi muita suuremmat.

    Tuossa Pukkalan mallissa jätetään pystyyn selvästi jälkeenjääneitä, jotka eivät kasva, mutta haittaavat kyllä muiden kasvua.  Lopputulos on eräänlainen sekahedelmäkeitto, jossa jotkut ylispuut kasvavat mutta osa puista siis kuolee joko varjostuksen vuoksi tai riukuunnuttuaan lumen painosta.  Syntyy epätasainen taimikko, mikä mahdollistaa oksaisten ja lenkojen susipuiden syntymisen.

    Männikön kasvatus on taitolaji.  Oleellista on pitää metsälö jo taimivaiheesta lähtien sellaisena, että puut kasvavat samalla tavalla.  Silloin saadaan vähäoksaisia ja suoria puita.  Jos hyvin onnistuu, niin lopputulos on vaikka sellainen, mitä esittelin Lukijoiden kuvissa.  Tuollaisissa metsissä pylväiksi saattaa kelvata jopa 30 % tukkipuusta.

     

    Puuki

    Arvokasvusta vielä vähän :  Suurimmillaan metsän arvokasvu on ollut lähimenneisyydessä v. 2007 kun tukkipuun hinta käväisi sillä tasolla, jolla se suunnilleen olisi koko ajan ollutkin, jos  olisi seurannut 80-luvun lopulta lähtien normaalia hintatason muutosta.

    Eniten on tainnut kunnostautua keskenkasvuisten männiköiden hakkuissa metsähallitus uuden metsälain tultua voimaan, ei niinkään yksityiset.

    Tälläkin alueella (vaikka ollaan samoilla korkeuksilla)  kasvaa parhailla paikoilla yli 30 m pituisia tukkipuita, joista saa melko monta tukkia tehtyä. Luulempa että myös pohjanmaalla kasvaa paikoin sen kokoisia puita.

    Timppa

    Tuli mieleen, että Pukkala harjoittaa määrämittahakkuuta, jolla ymmärtämättömien metsänomistajien metsät pilattiin 1800-luvun lopulla ja vielä 1900-luvun alussa.  Luulisi ammattilaisella olevan jonkinlaista tietoa metsien käsittelyn historiasta, ettei enää toistaisi aikaisemmin tehtyjä virheitä.

    Kauhistuneina määrämittahakkuun jäljistä siirryttiin harsintaan, nykynimeltään jatkuvaan kasvatukseen, mutta eipä siitäkään ollut apua.  Metsien tilanne oli yhä lohduton.   Viisaita olivat ne 6 metsäalan vaikuttajaa, jotka antoivat sen harsintajulkilausuman silloin 1948.   Tietysti heillä oli runsaasti tietoa erilaisten metsänkäsittelytapojen vaikutuksista.  Kaikkia tapoja oli harjoitettu jo vuosikymmeniä, kuten mm. siteeraamani  Emil Vesterisen kirjoitus todistaa.  Ei siis siirtymisessä jaksolliseen kasvatukseen ollut kyse loikasta mihinkään tuntemattomaan, vaan johdonmukainen seuraus luonnosta tehdyistä havainnoista.

    Ihmeellisen nopeasti tuo jaksollinen kasvatus tuli yleiseen käyttöön.  Sen seuraukset nähdään nyt.  Metsien kasvu on tuplaantunut, mihin hakkuutavan muutoksella on suurin vaikutus.  Metsät suorastaan pursuvat puuta.  Harsintajulkilausuma lienee Suomen taloushistorian merkittävin teko.  Lisääntynyt puunkasvu on mahdollistanut nykyisen  metsäteollisuutemme ja siihen läheisesti liittyvien konepaja- ja kemianteollisuuden kehittymisen maailman huipulle.

    Entäs nyt?  Näyttää, että ollaan yllättävän laajasti siirtymässä ”vaihtoehtoisen totuuden” mukaiseen aikaan.  Kielletään rokotusten teho.  Ei uskota evoluutioteoriaan.  Metsien osalla ei tunnusteta niitä biologisia tosiasioita, joita esimerkiksi Emil Vesterinen jo yli 100 vuotta sitten kuvasi.  Yleisradiokin on mukana jakamassa ”vaihtoehtoisia totuuksia”.   Kyllä minua ihmetyttää.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 662)