Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus. TAIMETTUMINEN

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Jatkuva kasvatus. TAIMETTUMINEN

    Kokeilen esittämääni jaoittelua, jossa keskustellaan jatkuvan kasvatuksen osa-alueista. Tässä alkuun taimettumisesta ja nimityksistä.

    Lienee selvää, ettei synkkään kuusikkoon synny itsestään taimikkoa (ei myöskään istutettuna) . Muiden puulajien alle syntyy kuusentaimikko sen sijaan varsin nopeasti. mitä harvempi metsä, sitä nopeammin taimikko syntyy.

    Puhutaan, että taimikon syntyminen kuusikkoon vaatii metsässä pienaukon.

    Mikä on pienaukko?

    Aukolla metsässä ymmärrän aluetta, jossa ainakin johonkin aikaan päivästä pääsee paistamaan maan pintaan asti. Mitä suurempi aukko, sitä pidemmän ajan aurinko paistaa.

    Normaalissa metsäsässä tälläisiä aukkoja on harvassa. Yleensä maanpinta on muiden puiden varjostama. Joko lievä varjo tai sitten täysi varjo. Onko pienaukolla jokin minimi tai maksimi ala? Vaikuttaako pienaukon määritelmään jotenkin ympäristön metsän tilanne? Mikäli ”pienaukon” ympärillä on tasakokoinen korkea metsä, pienaukon pinta-alan pitää olla paljon suurempi kuin jos pienaukkoa ymparöi moni-ikäinen Jk-metsä.

    Miten koetaan JK metsän taimettumisen avustaminen keinotekoisella maaperän rikkomisella? Puhutaanko silloin JK-metsästä? Entä taimien istuttaminen JK-metsän aukkopaikkoihin? Vieläkö puhutaan JK-metsästä?

    On esitetty, että JK-metsä onnistuu ehkä yhden kasvukierron ajan, mutta sitten se pitää uudistaa keinotekoisesti. Puhutaanko tällöin JK-metsästä?

  • Visakallo Visakallo

    Suomalainen metsäntutkimus on toiminut jo yli sata vuotta.
    Suomalaisia metsiä on hoidettu eri menetemin vielä paljon kauemmin.
    Kyllä nämä taimettumisasiat on aika moni sukupolvi jo kokenut.

    uudehko metsänomistaja

    Keskustelussa nousi esiin tosiasia, että luonnollinen taimettuminen saattaa epäonnistua huonon siemenvuoden takia. Näin on.

    Jk-metsässä kyse ei kuitenkaan samanlaisesta katastroofista kuin tasaikäisen metsän kasvatuksessa. Jk-metsässä on luonnollista, että metsän eri puut kasvata eri tahtia, joten koko touhu ei mene pieleen. Toisin sanoen tappio huonosta siemenvuodesta lienee vaatimaton.

    Lisäksi jk-metsässä taimet kehittyvät luonnostaan vuosikausia hitaasti suurten puiden katveessa. Puun kokonaiskasvamisaika jk-metsässä on aina paljon pitempi kuin tasaikäisessä metsässä. Se, lähteekö taimi kasvuun tänä vuonna vai parin vuoden kuluttua ei merkitse määrättömiä.

    Visakallo Visakallo

    Jos maapohja on rehevää tai myrskyt lisäharventavat JK-metsää, on erittäin todennäköistä, että maapohjan valtaavat pitkät heinäkasvit, saniaiset, vadelmat ja muut taimettumisen lähes pysyvästi estävät lajikkeet.
    Silloin syntyy jopa kymmeniä vuosia lähes puuttomina pysyviä metsäniittyjä.

    uudehko metsänomistaja

    Kun aikaa riittää, esitän oman kantani vielä Puuntakaiselle. Hän ilmoitti metsää kasvatetun Suomessa kauan ja kertoi kaiken tulleen jo kokeilluksi.

    Itse en tiedä kaikkea, mitä on kokeiltu. Itse asiassa tiedän naurettavan vähän mutta haluaisin vakuuttua tietojen oikeellisuudesta.

    Taustalla on epäilykseni siitä, että Suomessa metsää on vuosisatoja hoidettu teollisuuden ehdoilla. Lait, joilla metsänomistaja on pakotettu hoitamaan metsäänsä ovat tehty teollisuuden tarpeita tyydyttämään.

    Uusi metsälakikin syntyi sopivasti juuri silloin, kun paperin menekki on rajussa laskussa. Nyt ei enää ole välttämätöntä tuottaa sellupuuta metsänomistajalle tappiollisilla keinoilla. Nyt sallitaan vapaa kasvatustavan valinta.

    Yritän selvittää itselleni sen, ovatko tiedot oikeista metsänhoitomenetelmistä synnytetty metsäteollisuutta palvelemaan vai ovat ne tosiasioita.

    PYYDÄN ANTEEKSI LUKIJOILTA. SYYLLISTYN JUURI SIIHEN, JOSTA MOITIN AIEMMIN MUITA. TÄMÄN AIHEENA PITI OLLA TAIMETTUMINEN.

    kepa

    Niimpä niin.Taas niitä salaliitto teorioita.

    Kyllä maalaisjärki on edelleenkin paras konsultti. Siellä mihin taimia on ilmaantunut ja näyttää tulevan siellä niitä kannattaa käyttää.Jos taimia ei näy eikä kuulu en itse näe mitään järkeä niitä semmoisille paikoille ilman aikuisilla vanhhempien metsien harvennuksilla odottelemaan.
    Eihän joitain päätehakkuu tai lähellä päätehakkuuta olevia kuusikoita ole minkäänlaista järkeä harventaa taimien toivossa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mitä noita jatkuvan kasvatuksen ohjeita lukee niin osassa kyllä äkkinäistä johdetaan harhaan. Melkein väittäisin, että jk touhussa valehdellaan rutkasti. Minäkään en ekspertti ole, mitä nyt vähän metsiä nähny ja miten 50 vuotias kuusikko on hädin tuskin ensiharvennus koossa mäntyjen poiston jälkeen tai miten 50/50 Ku – mä kuviolta aliskuusista kehittyneet saa harventaa tyvilahon takia harventaa puolet maahan kaatona tai hehtaari tolkkulla ennakkoraivauksilla nähny miten on lahoa paljon aliskuusissa tai miten kuusikkoon tehdyssä pienaukossa myrsky kaataa. Ja nämä kokemukset vasta omissa puhumattakaan sitten muiden.

    Visakallo Visakallo

    Uudehkolle metsänomistajalle löytyy kyllä hyvin paljon historia-kirjallisuutta suomalaisesta metsäntutkimuksesta sekä metsänhoidosta.
    Voit olla aivan varma, että metsiä on hoidettu monilla tavoilla ja aivan omistajan halujen mukaan kenenkään siihen pakottamatta.
    Vasta siinä vaiheessa kun harsintametsätalouden jälkiä alettiin korjailemaan, tuli metsänomistajille joitakin velvotteitakin yhteiskunnan tuen vastapainoksi.
    Sellupuun menekistäkään ei tarvitse olla huolissaan, sillä energiapuuta tarvitaan jatkossa vastaavasti enemmän.

    Antonin poika

    Aika paljon olen edellisten kirjoittajien kanssa samoilla linjoilla.

    Puulajistahan riippuu aika paljon. Jos vanhan kuusikon alla on ikivanhaa pientä kituvaa taimikkoa, ei siitä mitään tule. Lisäksi kuusikoissa JK:n ongelmana tulee olemaan myös juurikääpä, ilmaston myötä paheneva ongelma, joka leviää sienirihmoja pitkin vanhoista puista jo taimiin/nuoriin kuusiin. Kuten Piri ja Valkonen totesivat tutkimuksessaan toissa vuonna: ”Kun metsänomistaja tekee päätöksen eri-ikäisrakenteisen metsikön kasvattamisesta, kannattaa ensimmäiseksi varmistaa, että kasvupaikka on vapaa juurikäävästä. Yhtä tärkeää on huolehtia, että juurikääpä ei pääse tartuttamaan metsikköä hakkuiden yhteydessä.”
    Viimeksi mainittu riski kasvaa, mitä useammin metsässä toimitaan.

    Viime vuonna julkaistiin Eerikäinen ym. tutkimus:
    Pienten taimien kasvu on hidasta erirakenteisessa metsässä: (tila ei salli koko selosteen kopioimista, mutta pari olennaista seikkaa).
    ”Tutkimus perustui 16 poimintahakkuin käsitellystä metsiköstä 15 vuoden aikana ja viiden vuoden välein mitattuun kestokoeaineistoon. Eri-ikäiskuusikoiden pienten puiden kasvu oli varsin hidasta, mikä korostui erityisesti pienimpien kokoluokkien kohdalla. Hiljattain syntyneeltä kuusen taimelta kului rinnankorkeuden saavuttamiseen keskimäärin noin 60 vuotta. …… Taimia kuoli sekä luontaisesti että puunkorjuun yhteydessä. Keskimääräinen kuolleisuus viiden vuoden kasvujaksolla oli kuusella 17,0, koivulla 40,9 ja männyllä 33,9 prosenttia. …… Lisäksi tutkimus osoitti, että varjostusta heikosti sietävät koivu ja mänty eivät kykene tuottamaan elinkelpoista alikasvosta poimintahakattuihin kuusimetsiin, mikäli niitä kasvatetaan koemetsiköitä vastaavissa tiheyksissä.”
    Jos sitten mennään selvästi pienempiin puustotiheyksiin, voi puuston kokonaismäärä jäädä niin pieneksi, että metsikön tuotto jää heikoksi.
    Metlan, nykyisen Luken sivuilta löytyy tarkempaa selostusta

    Timppa

    Ihmettelen ensiksi Uudehkon metsänomistajan asennetta, että teollisuuden ehdoilla toimiva metsänkasvatus olisi jotenkin tuomittavaa. Yleensä kannattaa kuunnella asiakkaan mielipidettä. Vanhassa Neuvostoliitossa tuotettiin tavaroita enempää asukkaita kuuntelematta. Lopputulos tiedetään.

    Toiseksi toteaisin, että harjoitamme jaksollista metsänkasvatusta siksi, että se tuottaa ylivoimaisesti parhaan metsän kasvun, mikä antaa myös tuleville sukupolville mahdollisuudet hyödyntää omaisuuttaan. Siis metsämaan tuotto jaksollisessa on ylivoimaisesti parempi. Se on myös sekä teollisuuden että koko yhteiskunnan etu.

    Kolmanneksi uskon, että aukkojen vaikutus maapohjan ominaisuuksiin on vahvasti positiivinen, mikä aikanaan näkyy voimakkaana kasvuna.

    On kyllä aika lailla metsänomistajien aliarvostamista, jos epäillään, että vuosikymmenet metsiään käsitelleet olisivat jonkun tahon aivopestävissä. Toisin taitaa valitettavasti olla nykypolven laita. Kaikenlaista uskomustietoa tarjotaan faktana. Vaikkapa rokotusten vaikutusten kieltämistä. En nyt ota kantaa Uudehkoon metsänomistajaan, joka ilmeisestikin pyrkii löytämään objektiivista tietoa. Itsekin olisin 40 vuotta sitten saattanut epäillä jaksollista kasvatusta. En enää, kun empiiriset tiedot metsistä näyttävät menetelmän edut.

    lastunraapija

    Edellä Eerikäisen tutkimuksesta lainattua: ”Hiljattain syntyneeltä kuusen taimelta kului rinnankorkeuden saavuttamiseen keskimäärin noin 60 vuotta.” Itsekin siis synnyin hiljattain samoihin aikoihin kuin nuo puut ja pää kiikkuu hieman rinnankorkeuden yläpuolella! Aikamääritelmäthän ovat maailmankaikkeudessa suhteellisia Einsteinin mukaan.

    Mutta tästä kysymys tietäjille: Jos kuusen luontainen elinikä on noin 150 vuotta, niin onko tuo elossa sinnitellyt kääpiöpuu jo käyttänyt kolmanneksen elinajastaan ja siten tuomittu jatkossa elämään parhaan kasvuikänsä ohittaneen puun elämän? Vaikkakin valolle altistus muutaman vuoden juromisen jälkeen potkaisee sen taimen kasvuvauhtiin. Ovatko vanhuuden taudit jo iskeneet ja geeneissä jo ikääntymisvirheitä kertynyt?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)