Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus sai uuden määritelmän

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Jatkuva kasvatus sai uuden määritelmän

    Jatkuvan kasvatuksen ”isänä” pidetty Erkki Lähde teki HS.fi julkaisemassa haastattelussa uuden, hyvin merkittävän metsätaloudellisen linjauksen.
    Tähän asti jatkuvaa kasvatusta on markkinoitu jaksollista kasvatusta kannattavampana metsänkäsittelytapana.
    Nyt Lähde määritteli jatkuvan kasvatuksen tavoitteen aivan uudella tavalla.
    Siinä onkin talouden sijasta tärkeintä metsän muut arvot.
    Voidaan sanoa, että olen tästä asiasta nyt Erkki Lähteen kanssa täysin samaa mieltä.

  • Caballista

    Hesarista en tiedä, Yle:n sivuilla on juttu samankaltaisella sisällöllä:

    http://yle.fi/uutiset/
    emeritusprofessorille_
    metsa_on_voimapaikka
    _vanhassa_puussa
    _on_voimaa_ja_latausta
    /7743632

    Uskon myös jaksollisen kasvatuksen kannattajien pitävän metsästä.

    Käsitykseni mukaan ei ole olemassa mitään ”Lähteen jatkuvaa kasvatusta”. Jutussa Lähde näkee itsensä salaliittojen keskellä sankarina kenellä on pelokkaiden joukkojen tuki.

    hemputtaja

    Luinpahan tuon Caballistan etsimän jutun. Olipa apostoolista etten sanoisi öyhkää siirappia.

    Uppoaa kaupunkilaisiin, natuuri immeisiin kuin väärä raha ja sehän se väärän rahan tarkoitus onkin.

    Varalta kuitenkin ilmoitan leikkineeni lapsena metsässä ja kuljeskelen siellä mielelläni edelleen ja nautin siitä. Kunnioitan myös vanhoja puita ja pensaita.

    Metsäläisroistona kyllä pistän vanhankin puun nurin ja pätkiksi, jos on pakko. Pyydän kyllä siltä ensin anteeksi.

    Tykkään myös elävistä eläimistä, hiiristä alkaen – hyttyset ei oikein kelpaa. Maistuvat lisäksi hyvältä. Hyvä pihvi kelpaa aina.

    Annan myös luvan käyttää tulevaa raatoani haaskana petoeläimille – ei kuitenkaan kaikenmaailman luontokurkkijoiden ja kuvaajien huokutussyöttinä.

    Caballista

    Samoin. Olen leikkinyt lapsena metsässä ja tykkään edelleen kävellä metsässä. Metsän monimuotoisesti esiintyvinä muotoina.

    En ole koskaan tehnyt enkä tule koskaan tekemään avohakkuuta. Uudistushakkuut kuuluvat ehdottomasti työkalupakkiini, annan uusille ihanille taimille hyvän paikan kasvaa. Paapon taimia antamalla niille sopivasti tilaa ja tulevat sukupolvet saavat sitten tehdä paapomieni puiden kanssa mitä haluavat.

    A.Jalkanen

    Minusta oleellista tässä on se, että metsänomistaja ottaa kasvatusmenetelmän valinnassa muitakin arvoja (ja riskejä) huomioon kuin pelkästään taloudelliset seikat. Tutkimuksen ja käytännön kokemuksen avulla meidän pitäisi pystyä hahmottamaan valintojen seuraukset.

    Tuo haastattelu olisi paremmin paikkansapitävä, jos se olisi tehty kaksi tai kolme vuosikymmentä sitten. Kun opiskelin metsäalaa 1980-luvulla, ilmapiiri oli juuri tuollainen kuin haastattelussa on kuvattu. Nykyisin asenteet metsän moniarvoisuutta kohtaan ovat toiset. On olemassa esimerkiksi uusia tutkimusaloja, jotka käsittelevät metsän monikäyttöä ja ekosysteemipalveluja.

    Hauskaa huomata, että Erkin neuvo silloin oli sama kuin tänään: metsässä kannattaa oleskella mahdollisimman paljon!

    Visakallo

    Kiitos Caballista kun kerroit oikean linkin!
    Olin epähuomiossa viitannut väärään tiedotusvälineeseen.
    Kun ei tässä iässä enää muista kahta minuuttia vanhempia asioita..

    Gla

    Yle: ”Lähde huomauttaa, että haastattelututkimukset muutaman vuoden ajalta kertovat, että 70 prosenttia kansalaisista vastustaa avohakkuita ja metsänomistajistakin yli puolet.”

    Oikea prosentti on 69, mutta en takerru siihen. Sen sijaan kannattaa arvioida, miten nykyään WWF:n metsäasiantuntijana toimivan Annukka Valkeapään kyselytutkimuksen tuloksia kannattaa tulkita. Kannattaako poimia ainoastaan Lähteen mainitsema luku, joka tutkimuksen valmistumisen yhteydessä myös aiheesta lehdistötiedotteiden myötä uutisoitiin, vai kannattaako huomioida myös se, että kansa pääosin on tyytyväinen suomalaiseen metsienkäsittelyyn.

    Huomiota kiinnittää myös se, että avohakkuiden vastustamistakin suurempi yksimielisyys on siitä, että on hyväksyttävää estää hakkuut luontokohteiden säilyttämiseksi. Kuitenkin yli 90% mielestä lakeja tulee noudattaa, vaikka ne eivät tuntuisi järkeviltä. Samoin metsään liittyvät lait ja säädökset (2008) palvelevat yhteistä etua ja varmistavat monimuotoisuuden säilymisen. Jostain ihmeen syystä näistä kansalaisten käsityksistä tai niihin liittyvistä ristiriitaisuuksista ei ole uutisoitu.

    Horjumaton

    *** Lähdehän aikoinaan kritisoi metsäpolitiikkaa , jossa lähes ainoaksi keinoksi uudistamisessa hyväksyttiin avohakkuu ja viljely. Se oli tehometsätalouden kulta-aikaa neuvonnassa. Tiukkoine lakitulkintoineen se saattoi viedä isännän käräjille toimista,joita nyt samainen lainvartija itse esittelee uutena tapana hoitaa metsiä.

    Kyllä minusta on hyvä,että jokainen saa toimia haluamallaan tavalla omien metsiensä kanssa. Turha siihen on naapurien puuttua. Oikeastaan arvostelu on lapsellista,kohdistui se sitten mihin menetelmään tahansa. Nauttikoon jokainen metsistään haluamallaan tavalla ja omilla arvoillaan !

    hemputtaja

    Tuossa nuo avohakkuut pyörivät, että jos niistä vähän.

    Julkisuus ja moni metsäläinenkin unohtaa, että se tärkeä ”monimuotoisuus” tarvitsee avohakkuita. Harsinta ei monimuotoisuutta varjele, kasvusto pysyy suht.koht. samana vuosikymmenestä toiseen. Mitä nyt puusto rappeutuu ja taimikko (jos sitä on) kituu.

    Vuosikausia sitten ls-huuhelot aloittivat mäikytyksen hirveistä avohakkuista ja perille on mennyt. Oikein hyvin. Muistanpa erään Lapin kunnallisvaikuttajan, joka kertoi olleensa tunturin laella jossain merkittävässä porukassa. Joku suomalainen kenraali kysyi yllättäen, että nämäkö nyt sitten ovat niitä Osaran aukeita. Luuli ensin, että pilailee, mutta ei.

    Lopputulos tuosta avohakkuu-mäkytyksestä on uponnut kansalaisten alitajuntaan. Ajelee vitostietä Hesasta Puolangalle ja yksi hakkuuaukea (1 ha) sattuu simmuun. Perillä sitten muistaa, että olipa siellä pirusti hakkuuaukeita. Ei muista ajelleensa 600 kilsaa umpimetsässä.

    On mahdollista, että esim. Pudasjärven ja Oulun välin laajat avosuoaukeat ovat nykyään joidenkin satunnaisten mielestä Osaran aukeita. Varsinkin talvella. En kyllä ole ketään sellaisen harhan elättäjää tavannut.

    antinpoika

    Samaa mieltä kanssasi ”horjumaton”, nyt on uusi aika uusine metsälakeineen joka tuo vapautta mutta myös vastuuta.

    Jokainen hoitakoon metsäomaisuuttaan parhaaksi katsomallaan
    tavalla olemalla myös isäntä omassa metsässään.

    Korpituvan Taneli

    Aikanaan jo 70-luvulla Helsingissä kerrottiin tarinaa saksalaisesta, joka oli käynyt lentäen Kajaanissa talvella. Molemmat lentomatkat olivat tapahtuneet päivällä kauniilla pakkassäällä.
    Hän oli sitten Suomalaisille tuttavilleen kertonut, että nyt hän vasta oikein ymmärtää sen miksi saksalaisetkin luonnonsuojelijat ovat niin kovin huolissaan Suomen metsien avohakkuista. Enhän minä osannut kuvitellakkaan kuinka valtavia hakkuuaukeita teillä täällä on.
    Tarkemmassa kyselyssä huomattiin ettei hän ottanut ollenkaan huomioon että Suomessa on järviä tuolla alueella paljon ja siella pohjoisosassa reittiä soitakin melkoisesti.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)