Keskustelut Metsänhoito jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 162)
  • jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

    Tuli tuossa mieleen jakuva kasvatus TUULEN KAADOT viestiketjun yhteydessä tämä puiden korjuu. Ajattelin että avaan sille oman ketjun.

    Viime vuosina Etelä-Suomessa kunnollisia routa talvia ei ole ollut. Puun korjuu on ollut vaikeaa, uusia leimikkoja ei uskalleta ostaa kun vanhojakaan ei keritä tekemään. Tulee käymään niin että harvennuksia on pakko tehdä kesällä. Jaksollisen kasvatuksen, jopa kuusikon harvennuksia, voi lyhyillä kiertoajoilla tehdä myös kesällä, maastonkantavuudesta riippuen. Jatkuvan kasvatuksen puiden korjuu kesällä tuntuu varsin riskialttiilta touhulta, mikäli ollaan MT – OMT pohjilla.

    Kaikenkaikkiaan jatkuva kasvatus aiheuttaa todella suuria ongelmia puunkorjuuseen. Tämä näkyy tietysti puutavaralajien yksikköhinnoissa. Yhtiöt ovat tarkkoja että eivät jää vastuumiehiksi näiden leimikoiden hakkuissa, sopimuksia tehdään erilailla kun tavallisten jaksollisen kasvatuksen hakkuissa.

    Jatkuvan kasvatuksen leimikossa ei ole sitä pihviä, mikä houkuttelisi ostajaa, hinnassa sen sitten näkee.

  • Korpituvan Taneli

    MIISU4F:
    ”Silloin joku mainitsi tuloksen näyttävän vanhalta kunnon harsinnalta.. Korjuuvaurioita on runsaasti vaikka koealojen palstojen ikä ja puulajisuhteet olivat erilaiset. Ilman ennakkoraivausta kukin kohde on kuin pommin jäljiltä. Onhan ne harsitutkin metsät uudistuneet- hitaasti piiitkään ajan kanssa mutta eipä ole metsät tuhoutuneet/hävinneet meiltä sen takia! ”

    Joo, mitä nyt tuhoutumiseksi luetaan. Jonkin sortin tuhoutumista sekin kun Metsän kasvu tyrehtyy täysin ja sitten on pakko hakata aukoksi eikä tule hätinä uudistuskustannuksia. Onhan noita tullut hakatuksi maahan tuon sortin ”koealoja”.

    Minäkin olen sitä mieltä että on hyvä kun tutkitaan, mutta tässä asiassa pitää ottaa huomioon että Suomi oli harsinnnan eli jk:n koeruutuna, miltei kokonaan, vuosikymmenet ja sen kokeen tulokset tiedetään, mutta kaikki eivät vain tunnusta niitä.

    Joitain asioita pitäisi oppia historiastakin:
    1. Harsinta ei ole metsätalouden harjoittamista, vaikka se miten uudelleen nimetään.
    2. Mänty ei sovi reheville maille
    3. Kuusi ei sovi kuiville kankaille.
    4. Hirvi on vahinko eläin metsässä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Nuo Tanelin teesit pitää kirjoittaa metsälakiin kun sitä seuraavan kerran taas uudistetaan.

    mettämiäs

    Entisaikojen puhdasoppinen määrämittaharsinta ja Tapion nykyohjeiden mukaiset poimintahakkuut ovat todellakin ihan eri menetelmiä. Niinkuin olen monesti jo todennut, kannattaa ennen voimakkaiden mielipiteiden esittämistä tutustua sekä niihin Tapion ohjeisiin että Luken poimintahakkuisiin liittyviin koealoihin. Ainakin joidenkin koealojen ”takaa” löytyy mittaustuloksia kahdeltakin poimintahakkuun jäljiltä. Luvut kyllä usein osoittavat menetelmän vaikeudet, mutta se onkin sitten ihan eri juttu.

    Pete

    Minusta menetelmän vaikeus ei ole ”ihan eri juttu”. Se on nimenomaan se juttu. Joillakin kuvioilla jatkuva kasvatus varmasti onnistuu kun kirurgin tarkasti korjataan juuri oikeat puut helikopterilla suoraan yläilmoihin. Tämä ei liene kannattavaa vaikka uudistamiskuluilta välttyisikin?

    Kun jatkuvan kasvattajan hakkuu epäonnistuu, niin vika ei ole tietenkään hänessä vaan motokuskissa, metsäneuvojassa, puunostajassa, naapurissa, Metsäkeskuksessa, Tapiossa tai ministeriössä. Tai mieluummin näissä kaikissa.

    Visakallo

    Ja tästä pitää sitten luonnollisesti kertoa kaikissa valtamedioissa ja täällä myös…

    Pete

    Niin, tässähän se jo tulikin…

    ”…toivon koulutusta konemiehille yleensäkin metsänharvennustyöskentelyyn jota väitän monen kohdalla erittäin puutteelliseksi taidoksi. Monia hakkuita nähneenä näin rohkenen väittää.”

    jees h-valta

    Tutkiva ja innostuva asenne ja koulutus työstäjille. Ei se sentään mitään tähtitiedettä ole. Kalusto ja hemmot oikeaan suoritusvalmiuteen. Esim. minulla ei sopimuskumppani ole tyrmännyt jk:ta menetelmänä vaan jo aivan tämän buumin alkumetreiltä jo järjestivät omaa koulutusta ja perehdytystä metsänomistajille. Eilen viimeksi kun kävimme palstalla naapurihakkuun tuhoja selvittämässä kehotin katsomaan sillä silmällä että jk:na voisi jo hakata kuusikon. Senverran moni-ikärakenteinen ja alle taimettunut ala. Nyt olisi hyvä lähivuosina hakata ainakin nämä nyt kolhitut ja muuten hyvät järeydestään. Silti jää kasvatusmetsä jäljelle. Ja kuten mainitsin niitä tuhoja tulee aivan riittämiin normaaliharvennuksilla joita hiukan taivastelin sieltä naapurinkin leimikolta. Omakin edellinen sama juttu. Korvattavaa tuli silloinkin. En usko hunompaan vaan toivon koulutusta konemiehille yleensäkin metsänharvennustyöskentelyyn jota väitän monen kohdalla erittäin puutteelliseksi taidoksi. Monia hakkuita nähneenä näin rohkenen väittää. Omiakin harvennuksia kymmenittäin. Konetyönä. Osa hyvin onnistuneita mutta liikaa huonosti toimineita.

    Timppa

    ”Mettämieheltä” kysyisin, että mistä tiedät, että ennen vanhaan harjoitettiin ”puhdasta määrämittaharsintaa”?

    Minulla on yksi tieto ja se ei puolla tuota käsitystä. Meikäläisen ”puuhamaan” osto rahoitettiin aikanaan mm. siten, että hakattavat tukkipuut osti yksi kolmen osakkaan porukasta. Aikanaan sitten Keski-Suomen metsähoitolautakunta suoritti leimauksen. Tukkipuita löytyi n. 38 kpl/ha. Niistä oli myytävissä n. 23,5 kpl/ha. Siis n. 60 %. Nämä sitten eräs saha ostikin. (Tosin tilakaupasta oli ennättänyt kulua 6 vuotta, koska vuosina 1927-33 ei juuri puukauppaa käyty.) Siis kyllä silloin ammattimiehet käyttivät harkintaa siinä paljonko oli mahdollista hakata.

    Toki tuo tukkimäärä on naurettavan pieni verrattuna meidän nykypäivän tukkivarantoon. Silloin myös runkojen keskikoko lienee ollut vain jossain 300-400 litran paikkeilla. Laskin, että viime vuonna hakattiin tukkirunkoja keskimäärin 5,15 kpl/ha. Keskimäärin 640 litraa/runko (keskimäärin kaikki hakkuut ensiharvennuksesta päätehakkuuseen) Tätä tahtia pystytään vielä parantamaan ja jatkamaan maailmantappiin. Vastaavasti em harsinnan jälkeen seuraavaa merkittävää hakkuuta sai odottaa 30 vuotta. Siis tukkirunkoja kasvaa jk-metsissä tosi hitaasti.

    Tuon

    lastunraapija

    Taneli kirjoitti:
    ”pitää ottaa huomioon että Suomi oli harsinnnan eli jk:n koeruutuna, miltei kokonaan, vuosikymmenet ja sen kokeen tulokset tiedetään”

    Täsmennyksenä vain, että kysymyksessä ei ollut vuosikymmenet vaan perimmäisiä erämaita lukuunottamatta vuosisadat. Ei kukaan jaksanut hakata kirveellä aukkohakkuuta eikä laajemmalti yhden vajaan puusukupolven ajan käytössä olleella justeerillakaan. Tyvilahoa oli vähintäänkin pienessä määrin Etelä-Suomen metsissä jo ennen ensimmäistäkään traktorin pyörän jälkeä. Hyvälaatuistakin metsää on kasvanut noiden hakkuutapojen jälkeen ihan itsestäään, jos harvennukset on tehty hyvin. Pikakasvatustahan se ei ollut.

    Metsuri motokuski

    Kyllä se pitäisi jesse sinunkin aloittaa nuo hakkuukoneen kuljettajan hommat. Ammattiosaamista tuntuu jo nyt löytyvän niin paljon että naapurinkin metsien työnjälki pitää käydä inventoimassa. Minusta tuolla tietotaidolla olisi jo käyttöä ihan varmasti.

    Toivottavasti omasta leipätyöstäsi ei löydy niin paljon huomauttamaista ja ammattitaidottomuutta kun löydät metsäalan toimijoiden tehtävistä.

    Tuo joka-alan ammattitaito on niin ihalitava piirre että toivoisin samaa osaamista itsellekkin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 162)