Keskustelut Metsänhoito jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 162)
  • jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

    Tuli tuossa mieleen jakuva kasvatus TUULEN KAADOT viestiketjun yhteydessä tämä puiden korjuu. Ajattelin että avaan sille oman ketjun.

    Viime vuosina Etelä-Suomessa kunnollisia routa talvia ei ole ollut. Puun korjuu on ollut vaikeaa, uusia leimikkoja ei uskalleta ostaa kun vanhojakaan ei keritä tekemään. Tulee käymään niin että harvennuksia on pakko tehdä kesällä. Jaksollisen kasvatuksen, jopa kuusikon harvennuksia, voi lyhyillä kiertoajoilla tehdä myös kesällä, maastonkantavuudesta riippuen. Jatkuvan kasvatuksen puiden korjuu kesällä tuntuu varsin riskialttiilta touhulta, mikäli ollaan MT – OMT pohjilla.

    Kaikenkaikkiaan jatkuva kasvatus aiheuttaa todella suuria ongelmia puunkorjuuseen. Tämä näkyy tietysti puutavaralajien yksikköhinnoissa. Yhtiöt ovat tarkkoja että eivät jää vastuumiehiksi näiden leimikoiden hakkuissa, sopimuksia tehdään erilailla kun tavallisten jaksollisen kasvatuksen hakkuissa.

    Jatkuvan kasvatuksen leimikossa ei ole sitä pihviä, mikä houkuttelisi ostajaa, hinnassa sen sitten näkee.

  • jees h-valta

    MaalaisSepon tilanne sikäli tosiaan parempi kun minulla jolla poistuma taas on hirmuinen kun edellisen aikana ei ole siemensyntyiseen juurikaan kajottu. Karheittain olen lakaissut maahan ja kuitua tulee niukasti. Syy huonoon tuottoon myös tietty. Mutta kun ei itse kasvatettu vaan ostettu nin ei parane sen puoleen. H-haavat taas kasvaa harvalla asennolla jossain kohtaa rytinällä ohi. Joten kuutioita ennen mäntytiliä aivan toisenlainen määrä. Joten kuidun ja kuidunkin kasvatuksessa on myös eroja. Ja suuria.

    antinpoika

    kyllähän tämä on tietysti jokaisen tiedossa että kuitupuun kasvatus ei kannata, onhan siinä pienenä lohtuna että joka toinen sukupolvi saa parempaa tiliä päätehakkuussa.Sanon minä että pitkät on tilin välit.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eipä oo tullu ajateltua, että jättäis tekemättä asioita sen takia kun ensiharvennuskuitu on niin halpaa. Sillein tietysti voisi ajatella, että tukkisadosta ei itse ehdi hyötymään, että sen takia jättäis tekemättä. Metsänomistaminen ei olisi pitkällä aikavälillä välillä kannattavaa niin metsäpalstat olisivat halvempia ja niille ei olisi ottajia. Metsäpalstat pitäisi vaan ajaa kitisijöiltä oikeisiin käsiin.

    jees h-valta

    Minun mielestäni ”kitinä” kohdistuessaan kuitupuun hintaan ei kyllä aiheuta paineita metsäomistuksen suuntaan puuttumiseen. Sosialisointihaaveet voi vain edelleen unohtaa koska elämme vapaassa markkinataloudessa joka alkaa sitä lähestyä pikkuhiljaa myös metsäalalla. Tosin vasta useiden vuosien kuluttua. Vartoillessa sitä voi hiukan siirrellä suurempaa ensiharvennusintoilua.

    Timppa

    Me ei kyllä kasvateta kuitupuuta vaan metsää. Joka vuosi tehdään ensiharvennusta, harvennusta ja uudishakkuuta suunnilleen samat hehtaarit. Tätä systeemiä jatketaan niin kauan, kun puu Suomessa kasvaa. Tili saadaan joka vuosi. Pienemmillä tiloilla tietysti ei kannata joka vuosi hakata, mutta sama periaate toimii niilläkin.

    Valtava työmäärä olisi, jos kaikki meidänkin puumäärä jouduttaisiin keräämään yksitellen pitkin metsiä. Kyllä siinä dieseliä palaisi ja ajojälkeä syntyisi. Muutaman ajan systeemi tietenkin toimisi, mutta sitten tulisi pää vetävän käteen kuten ne harsintajulkilausuman tekijät tiesivät ja kuten tuolla edellä todettiin.

    Sitten on sekin, että nykyisessä markkinataloudessa tukkipuu tarvitaan sahalle, kun tilaus asiakkaalta tulee. Poimintahakkuu vaatii paljon koneiden resursseja, niin ettei puuta saada riittävän nopeasti sahalle ja kauppa jääkin tekemättä ja puu metsään.

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Tehdäänkö Miisu vähintään välirauha näin todistajien läsnäollessa. Enhän minä ketään henkilökohtaisesti voinut tarkoittaa tai nimetä, kun en edes tiedä kuka sitä vasemmanpuoleisinta nappia (keltainen neliö) on painanut.

    antinpoika

    Kuuleppas Timppa, hakkuuta nyt metsiäsi niin kuin parhaaksi näät.
    Esiinnyt asiantuntijana mutta kannanottosi kuitenkin eri-ikäis metsänhoitoon on vailla mitään todellisuutta .
    Et usko itsekkään että se on esim. yksittäisten puiden korjaamista sieltä täältä .

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän Timppa tietää mistä kirjoittaa.
    Saman vuosittaisen mottimäärän hakkaaminen eri-ikäisrakenteisesta metsästä vaatii jaksolliseen kasvatukseen verrattuna moninkertaisen pita-alan käsittelyn.
    Tuskin tästä nyt sentään on kellään mitään epäselvää, – vai onko?

    jees h-valta

    Antinpoika oikeassa. On turha parjata jk:ta noilla metodeilla. Olen ollut Metsä-Groupin koulutuksessa joka on avannut heidän hakkuutapansa jk.lle erittäin selvästi. Siellä pyritään tottakai isoimpien poistoon mutta myös kasvuun jäävä tasataan mahdollisimman tasarakenteiseksi. Puuta tulee hehtaarilta varmasti kertahakkuulla aika mukava määrä.
    Riippuen tietysti mitä sieltä palstalta löytyy. Ja kun tuo tasarakenteinen on harvennettu vielä sopivaan taimettumisasentoon on seuraava hakkuu taas tuottava ja taimetus pitäisi silloin olla noussut alle seuraavaksi puusukupolveksi. Ainakin täällä etelämpänä aivan realismia. Tiedä sitten puuntakusen ja Timpan aloista kun tuntuu että sinne pitää pommittaa ensin maasto ja sitten taimet. Myös pienaukot heillä kuvioissa mukana.

    kuusessa ollaan

    Hetkinen, tuohan on yläharvennuksen tai kaksivaiheisen kasvatuksen periaate?

    JK:ssahan nimenomaan pyritään kasvattamaan SAMANAIKAISESTI kaiken kokoisia puita. Nyt on käsitteet sekaisin.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 162)