Keskustelut Metsänhoito jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 162)
  • jatkuva kasvatus PUUN KORJUU

    Tuli tuossa mieleen jakuva kasvatus TUULEN KAADOT viestiketjun yhteydessä tämä puiden korjuu. Ajattelin että avaan sille oman ketjun.

    Viime vuosina Etelä-Suomessa kunnollisia routa talvia ei ole ollut. Puun korjuu on ollut vaikeaa, uusia leimikkoja ei uskalleta ostaa kun vanhojakaan ei keritä tekemään. Tulee käymään niin että harvennuksia on pakko tehdä kesällä. Jaksollisen kasvatuksen, jopa kuusikon harvennuksia, voi lyhyillä kiertoajoilla tehdä myös kesällä, maastonkantavuudesta riippuen. Jatkuvan kasvatuksen puiden korjuu kesällä tuntuu varsin riskialttiilta touhulta, mikäli ollaan MT – OMT pohjilla.

    Kaikenkaikkiaan jatkuva kasvatus aiheuttaa todella suuria ongelmia puunkorjuuseen. Tämä näkyy tietysti puutavaralajien yksikköhinnoissa. Yhtiöt ovat tarkkoja että eivät jää vastuumiehiksi näiden leimikoiden hakkuissa, sopimuksia tehdään erilailla kun tavallisten jaksollisen kasvatuksen hakkuissa.

    Jatkuvan kasvatuksen leimikossa ei ole sitä pihviä, mikä houkuttelisi ostajaa, hinnassa sen sitten näkee.

  • kuusessa ollaan

    Jos metsänomistamisen ideana metsänomistajalla on, että kaikki rahaliikenne tarvittavissa toimenpiteissä on plusmerkkistä, on ehkä parempi myydä metsänsä ja sijoittaa rahansa muuhun.
    Tai sitten lopettaa valittaminen, ettei saa riittävän hyvää tuottoa hoitamattomien metsien puunmyynnistä. Ei kasvimaallakaan saa harventamatta muuta aikaiseksi, kuin kitukasvuisia porkkanoita, joita kukaan ei halua lautaselleen.

    Ja tämän ketjun alkuperäiseen ideaan kysymys; kun metsässä on sikinsokin järeitä runkoja ja kaikkea puustoa eri kokoluokissa aina pienimmistä taimista lähtien, miten ihmeessä voi korjata suurimmillaan25 metrisiä runkoja ilman muun puuston vaurioittamista?(eikös idea ole poistaa vain järeitä runkoja???) Lumen aikaan pienimmät taimet saavat suojaa lumesta, mutta ongelmallisia ovat pienet kuitukokoiset rungot, ne eivät kestä kovin rajuja oksienkaan iskuja kaatuvista puista. Tuollainen viisi metriä leveä ja 20 metriä pitkä kuusen rohjale vaatii melkoisen tilan kaatuessaa, eikä sitä järeänkään hakkuukoneen nosturilla pysty sentintarkasti kaatamaan.
    On harhaanjohtavaa, kun monissa lehtijutuissa esitellään jatkuvan kasvatuksen metsiä, jotka ovat lähempänä yläharvennusta ja satunnaisten aukkopaikkojen taimikoiden suojelua. JK on todellisuudessa poimintahakkuuta (positiivisessa mielessä), ”Jatkuva kasvatus” on markkinointinimi. Kun lähdetään siitä, että JK tapahtuu ilman hoitotoimenpiteitä, silloin kyseessä on harsinta.

    MIISU4F

    Kannattaa sitten laittaa viesteihinsä nimimerkki, kelle heittonsa suuntaa. Hyöteikkö jotenkin Miisuun viittaa parissa kommentissaan?
    Niin mitä perusteluja, öh. Vasen nappi- ei mitään hajua, mitä sillä edes tarkoitetaan. Jos niin kovasti olet vuorokauden aikana kaivannut, niin käy blogissa katsomassa, mihin muunvmuassa normaali arkinen aikani menee. En päivystä täällä odottaen että joku vihjailee jotain jostain.

    Hienoa kommentointia muuten on tullut! Metsänhoito on itseänsä ruokkiva aihe. Luin ketjuun tulleet uudet vastaukset. Minulle ei noussut tällä hetkellä muuta asiaa mieleen itse aiheeseen.

    Ammatti Raivooja

    Metsänomistajien keski-iän ollessa 60-vuotta niin kuinka moni niistäkin ehtii saamaan vielä ensiharvennustuloja. Kuinka moni ajattelee, että taimikonhoitoa ei kannata tehdä kun sitten olen 80-90-vuotias ni en saa ku 50x 15e mut heti tekisin jos hinta olisi vaikka 25e? Mä luulen enemmän vaikuttaa se, että siitä ei itse ehdi enää hyötymään ja voi nekin rahat laittaa omaan hyvinvointiin. Paljon on niitä hakataan mutta ei hoideta tapauksia.

    2015 yli 90 vuotiaita on 40 000 ja 2050 180 000. Siinä pystytään jo roikkumaan metsänomistajina paljon pitempään ja metsiä pantataan vanhuudenturvana, siellä ne on sitten hakkaamattomana ja hoitamattomana säilössä pahanpäivänvaralle. Toinen on lihavuusepidemia mikä on levinnyt tännekin. Vuonna 1979 varusmiehet oli historian parhaimmassa kunnossa ja taimikonhoitojen huippuvuodet on osunut sinne 80-luvun alkuun. Tänä päivänä ihmiset ei ole ikinä olleet yhtä surkeassa kunnossa. Oliko, että miehistä on huonokuntoisia 87% tai jotain sinne suuntaan. Jos kattoo n.60 vuotiaita ukkoja ni on tynnyrimahaa tosi monella. Ei paljoa fyysinen kuntokaan riitä enää hoitelemaan. Mitä aina joskus tulee näitä isännän aloittamia vastaan ni touhu on loppunut muutaman aarin jälkeen.

    suorittava porras

    #”Kyllä myös tukin hinta on laskenut pitkällä aikavälillä ja sen kohtalo ei ole niinkään ollut hoitosidonnainen.”#

    Tukin hinnan aleneminen johtuu kilpailusta muiden maiden tuotannon kanssa . Valuuttakurssien suhteet ovat vivunneet viimeaikoina tilannetta huonompaan suuntaan .
    Mitä tulee huonojen kohteiden uittamiseen ”konemiesten iloksi ” käy lopulta niin , että vahinko pannaan kiertämään ja nostetaan korjuutaksa kohdalleen , joka kulu puolestaan vähennetään seuraavien leimikoiden kantohinnasta .

    Jk metsien ja hoitamattomien metsien puut tullaan ostamaan entistä enemmän hintaan , jossa korjuukulut huomioidaan . Rääseikköjen kohdalla tämä merkitsee hakkuiden viivästyttämistä vähintään kymmenellä vuodella . Tällöin on jotain, jota korjata siedettävin kustannuksin. Metsä on kuitenkin ehtinyt kärsiä tuon ajan kuluessa tuoton alenemisesta . Laadunkin kohdalla tilanne seuraavassa hakkuussa on kuituvoittoinen saanto . Toiset tekevät hoidetussa metsässä samaan aikaan tiliä avohakkuusta korkealla tukkiprosentilla .

    Visakallo

    ”Minäkin seuraavaksi harkitsen entistäkin tarkemmin onko mieltä.
    Ajelet muutaman kerran niin olet jo bensoina hävinnyt satasen. Kun juontokourasta meni letku tilasin koko sarjan ja se maksoi 270 euroa. Tänään hain uuden ketjun ja laipan, 50 euroa. Vähintäänkin puolet jos ei ylikin on jo hävinnyt kuluihin ja työpalkasta ei kannata juuri edes mainita lopun tulon suhteen. Vieraalla teetettynä aivan mahdoton kulu jossa paukkuu koko homma reippaasti pakkaselle.
    Laskutaitoinen taitaa lopettaa aika lyhyeen ja antaa nuoren metsän räjähtää tai sitten juuri niin että uittaa sen konetyön iloiksi.”

    Lähettäjä: jees h-valta

    Kirjoittaako tässä aivan varmasti se sama Jesse jonka olemme tällä palstalla oppineet tuntemaan, vaiko ihan joku muu?
    Jos oikein muistan, ajelu Pohjois-Satakunnan palstoillekaan ei aikaisemmin ollut kulu ollenkaan.

    antinpoika

    Kyllä on varmaankin sama jesse, on vaan hankkinut laipan ja letkujen lisäksi laskukoneen.
    Mutta eihän maailma siihen kaadu, onhan muitakin jopa yhtä paljon rahaa imeviä harrastuksi kuin jaksollinen metsänkasvatus.
    Ralliautoilu yhtenä esimerkkinä.

    jees h-valta

    Vaikka tässä on nyt kaksikin kuluerää yhdistetty eli myös aidan akku vaihtuu samalla reissulla kera ensiharvennussession mutta turhauttavaa on. Taloushyötyä ei tipu.Aika paljon toiminnasta tänä talvena tehty myös H-vallan palstoillakin. Periaatteessa samaa rataa tehdään kyllä aina siellä missä tarve kiireisin mutta tuo kulunki suhteessa tuottomahdollisuuteen vain tympäisee. Eikä muusta syystä kuin alhaisen puunhinnan. Kemeran tason suhteen ei toivomuksia mutta saisi tuosta ensiharvennuksen kuidusta jotain hyötyäkkin. Nyt se periaatteessa menee kaikki kuluihin. Kemerasta sitten voi teoriassa laskea pienen olemattoman korvauksen joten sitä ei kyllä mielestäni kenenkään tarvi kadehtia. H-vallan kohteiden oma poltinpuu myös plussaa.
    En lainkaan ihmettele passiivisuutta nuorten metsien hoidossa. Tunteja kuluu paljon eikä juuri rahallisesti mitään extraa. Aikansa voi käyttää taloudelliselta puolelta hyödyllisemminkin. Kun me rehelliset edes itsellemme tiedämme että aika huonoa on enää siitä palstalta tulopuoli elinaikana. Terveysvaikutus ainut iso plussa.

    jees h-valta

    Korneinta asiassa on että se akunvaihto aitoihin saattaa olla tuottavampi osio kun alle kahdenkymmenen vuoden sisään saa päätehakkuun tulot aidan sisältä. Kun ne samat männyt saa vielä kasvaa ainakin kymmenen vuotta siihen lisää. Voi tietty olla että hyvä hoito saa sen kasvamaan vielä omalle tilille rahaakin. Tuurikauppaa!

    Visakallo

    Minunkaan laskuopilla en ole saanut kuitupuun kasvatusta kannattamaan, mutta mutta hyvän hoidon ja tehokkaiden harvennusten ansiosta nopeasti saatu tukkisato on selkeästi plussan puolella.
    Kolmekymppiset tukkikoivikot päätehakkuuseen ja samanikäiset kuusikot tukkiharvennukseen ja viisikymmppisenä päätehakkuuseen.
    Näin se metsätalous nykyään menee Jesse!

    MaalaisSeppo

    Nuoren metsän kunnostusta pidettiin edellä heikosti kannattavana. Myös 60 -vuotiaat ovat joidenkin mielestä liian vanhoja. Tiedä häntä. Itsellä tuli 65 täyteen.

    Sain juuri valmiiksi nuoren (21 v) metsän kunnostusurakkani hankintana 2.4 ha). Hyvännäköinen metsä tuli. Kemeratukien ja kujetuskulujen jälkeen rahaa 1350 €/ha -verot. Bensat, saha- ja matkakulut vielä pois. Pitäisin kannattavana kuntoliikuntana.

    Tuleva kasvu reilusti yli 10 m3/ha. Hakkaa menen tullen jatkuvan kasvatuksen. Korjuu vaurioita ei tullut, kun manuhakkuusta oli kysymys. Tuskin tulee seuraavassakaan hakkuussa.

    Siinä mielessä kohde oli helppo, ettei oli vain sen verran ylitiheä, että poistuma nippa nappa täytti KEMERan ehdot. Eli runkotilavuus oli kohtuullinen.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 162)