Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus näyttää kiinnostavan paljon…..

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)
  • Jatkuva kasvatus näyttää kiinnostavan paljon…..

    Metsälehden nettigallupin seurailussa olen hämmästynyt että jatkuvan kasvatuksen tulevia kokeilijoita taitaa tulla runsaastikkin.
    Hienoa kun on vaihtoehtoisia tapoja ja ennakkoluulotonta asennettakin virinnyt. Taitaa lakimuutos tuoda uutta ”draivia” metsän kaäsittelyihin.

  • raivuri

    Näin tuntuu olevan. Hyvähän se on, että vaihtoehtoja lisätään. Toisaalta menee monella kuviolla homma ihan metsään, omistajien ajatellessa jotakin kevyttä ja jäljetöntä toimintatapaa.

    jees h-valta

    Se on hiukan salatiedettä vielä mikä hyväksytään ”ammattipiireissä” jatkuvaksi kasvatukseksi. Mutta itse miellän kyllä esim. juuri kuusen kasvatuksen koivikon alla siksi lajiksi ja vaikka se tyssää siihen kuusikon kaatoon on siinäkin menty ainakin kaksi puusukupolvea luonikkaasti eteenpäin ilman istutuspuuhia. Onko joku määritellyt muka että kuinka monta puusukupolvea pitää mennä tällä systeemillä?

    Itäsuomen Antti

    Kaikkihan maksaa ja aina. Ei oo ainakaa minun pussista pois jos joku tahtoo metsältää muitakin arvoja kuin ainoastaan maksimaalisen tuoton.

    Varsinkin jos minä olen siinä metsuriporukassa, joka tekee sahalla tukit ja ajaa hevosella tukit laaniin ja raivaa vielä risutkin mennessään. Samoin konekauppiaat on mielissään ku jokainen mönkkäri vaihdetaan astetta isompaan ja siihen vielä joku näppärä hydraulikuormaajalla varustettu metsäkärri perään.

    suorittava porras suorittava porras

    Kaikkiahan reipas yläharvennus kiinnostaa , mutta seuraavan keikan kanssa voi olla vähän niin ja näin.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Itsellä kaksivaihekasvatus kuvioita ollut ja tulee olemaan, mutta en miellä niitä jatkuvaksi kasvatukseksi. Ovat syntyneet metsän perinteisen uudistamisen tuloksena.

    Tulevaisuudessa ”hömppä”metsätalous tulee lisääntymää ja puupääomia harsivat .Kelpaahan hetken hyvin viljellystä metsästä yläharvennusta tehdä,mutta kuten suorittava ammattilaisena päättelee lopputulos pitkän päälle saattaa pettymyksen tuottaa.

    nimimerkki : nykyiseen pitäytyvä

    metsänvartija

    Metsänvartija kasvattaa valiorunkoja ja siinä sivussa päävaltapuita huom! tiheämmässä asennossa kuin ”hyvät” metsänhoitosuositukset ehdottavat.

    Puuta kasvaa liikaa, nyt saa sitten huuhaa innasetkin hävittää metsiäään.

    Gla Gla

    Jees: ”Se on hiukan salatiedettä vielä mikä hyväksytään ”ammattipiireissä” jatkuvaksi kasvatukseksi. Mutta itse miellän kyllä esim. juuri kuusen kasvatuksen koivikon alla siksi lajiksi…”

    Totta. Vastasin, etten aio kokeilla jk:ta, mutta onhan noita alikasvoskuusikoita koivikoissa minullakin, joista osan yritän säästää. On myös muusta syystä erirakenteisuutta, jota tosin en yritä säästää.

    Kaksijakoinen puusto ei ole mikään lakiuudistuksen myötä pinnalle noussut uusi ilmiö, joten näiden kyselyjen tuloksen kanssa on syytä olla varovainen. Tuloksesta ei myöskään käy ilmi hehtaarit eli vaikutus leimikoihin.

    jees h-valta

    Mistään metsän hävittämisestä kait ei kuitenkaan voida puhua jos yritetään metsä puustoisena pitää. Vetoan ajatusten tasolla lähinnä jälleen ihmisen rajalliseen ikäresurssiin ja siinäpä sitten jo jk voisi näyttäytyä aivan uudessa valossa. Tosin tätä on paljon ikääntyvät ihmiset käyttäneet jo nytkin eli vain harvennetaan ja harvennetaan selkeitä päätehakkuumetsiä. Käsitän tuon kyllä erittäin hyvin jopa vielä seuraavan sukupolven helpotuslähtöönkin. On mukavampi periä edes hiukan puustoinen pääteh-metsä kuin pelkkä ryönää kasvava pieni taimikko.

    Gla Gla

    Nyt olen puolestani eri mieltä. Jos talousmetsistä puhutaan, mielummin perin vaikka paljasta maata kuin harsintajätemetsää. Päätehakkuurahatkin jaetaan perintönä, joten ei omaisuutta pidä epätarkoituksenmukaiseen muotoon muuttaa ennen perinnönjakoa. Talousmetsissä tärkeintä on se, että puusto on optimaalisessa tilanteessa kehitysvaiheesta riippumatta. Asiallisen taimikon hoito ei ole ylitsepääsemätön tehtävä, mutta omaisuuden arvo siinä kehittyy mahdollisimman tehokkaasti.

    Metsuri motokuski

    Nyt meillä on harvennuksessa juuri päätehakkuuiässä oleva kuusimetsä. Metsänomistaja haluaa välttää aukkoa ja antaa vain metsään tehdä harvennuksen. Siinä tehdään sellainen harvennus jossa poistettaan alikasvoskuusikko joka normaalissa harsintahakkuussa olisi se uusi taimiaines. Metsä on siitä mielenkiintoinen että aiemmin siihen ei juurikaan ole harvennusta tehty. Päältä ”taimet” näyttää ihan hyvältä mutta lahoa niissä on runsaasti. Tuleehan siitä hieno metsä kun metsä on nyt tasarakenteinen ja ”ilmava”. Mutta ei siitä metsästä ainakaan ole jatkuvan kasvatuksen metsäksi sen verran huono on ”taimiaines”.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 25)