Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,491 - 9,500 (kaikkiaan 12,592)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Nuakka

    E. Lähde kertoo pystyvänsä suojaamaan metsän myrskytuhoilta ”säähaltijoiden” avulla. Tämä lausunto teki tyhjäksi kaikki hänen siihenastiset ja senjälkeen tekemänsä tieteelliset työt. Hänen uskottavuutensa metsäntutkimuksessa on samaa tasoa kuin Maria Nordinin lääketieteen saralla.

    A.Jalkanen

    Tuulituhot ovat perusmekaniikkaa. Mitä pitempi puu, sitä enemmän taipuu tuulessa. Mitä lyhyempi aika harvennuksesta ja mitä suurempi muutos tuulioloihin (esim. joutuminen metsänreunaan), sitä alttiimpi puu on tuulituholle. Säännöllisesti harvennettu erirakenteinen ja erilajinen metsä saattaa kyllä välttyä paremmin tuuli- ja kuoriaistuholta. Ei jatkuvapeitteinen metsä ole aina ja kaikessa huonompi.

    Panu

    Tässä kuvausta 80ha JK-hakkuun seurauksista:

    ”No vituikshan se meni, vaikka odotukset pari vuotta sitten olivatkin korkealla”

    Timppa

    Meillä meni kerran syksyvirtausrintama tilan yli.  Teki n puolen kilometrin välein aukkoja.  Jos osui taimikkoon tai nuoreen kasvatusmetsään tuhoja ei tullut.  Isompiin metsiin tuli aukkoja oli puusto mikä tahansa.

    Normaalit myrskyt aiheuttavat niin vähän tuhoja, ettei sertin kuolleen puun vaatimus yleensä ylity.  Isot myrskyt kaatavat kohdalle osuessaan kaiken.

    Panu

    Yllä linkitetystä artikkelista:

    ”Suomen metsäkeskuksen metsäneuvojan Tomi Tapanisen mukaan Konnevedellä ei kevään 2019 jälkeen ole ollut tavallista enempää myrskyjä. Lähitienoolla ei myöskään ole muita metsänkäyttöilmoituksia myrskytuhojen korjaamiseksi.”

    A.Jalkanen

    Niinno… tuon Arvo-leimikonkin tapauksessa oisi kenties kannattanut mennä jk:hon avohakkuun kautta. Tai sitten hyvin varovaisin toistuvin harvennuksin eikä lannoittaen.

    Metsuri motokuski

    Mitenkä siihen jk:hon mennään avovaiheen kautta ? Jos kerta taimet laitetaan samaan aikaan ?

    Perko

    Konneveden trombiin ei tarvita  muita tuhoja.    Tarvitsee ensin ymmärtää sen syyt ja mahdollisuudet kun hake syyllistä.. Kyseessä ei lie ollut   jk peitteinen metsä jossa on aluskasvillisuus taimineen.   Jaksollisen  kuusikon  yläharvennuksella   olosuhteet on  herkistetty  hellepäivän  trombiin  lähes parhaiksi.   Taimisto  ei ole sitomassa alavirtausta ilman lämmitessä  kasvustossa.  Kuumennee ilmanpurkaus tapahtuu hetkessä jossa syntyy pyörteitä ja useita ”myrskysilmiä”  ..  Tapaus ei tarvitse  puita kaatavaa vaakatuulta metriäkään.

    A.Jalkanen

    Jk:hon päästään tietenkin vasta sitten kun tehdään kaupallisia hakkuita, niin että ei se nopea tie ole tämäkään.

    Metsuri motokuski

    Onhan se aika järjetöntä hakata ensiharvennus niin harvaksi että saadaan taimettuminen aikaan. Ei kyllä houkuttele kun taimikonhoidot juuri tehty ja sitten hakataan reilusti alle suositusrajan.

    Sattuu tuo konneveden tuhoalue olevan aika lähellä ja kyllähän siinä meni jaksottaiset kuin jk:tkin nurin. Oli myrsky sitä luokkaa että minunkin piti vanhemmat käydä pelastamassa mökiltä kun olivat saarroksissa. Ei tuolla mikään metsä olisi pystyssä pysynyt kun kohdalle osui. Puolestavälin puuta poikki. Reuna-alueilla kyllä sitten metsää säästyikin.

Esillä 10 vastausta, 9,491 - 9,500 (kaikkiaan 12,592)