Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,481 - 9,490 (kaikkiaan 12,592)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Näin voi Timppa olla mutta jk:ta voi silti käyttää sen aikaa kuin on jo olemassa (!) pienempiä puita joita voi kasvattaa edelleen. Metsäasiantuntijat-ryhmässä ihmeteltiin ehdotustani että jk malliin voi siirtyä nopeimmin tasarakenteismallista avohakkuun kautta.  Kuitenkin vapaa kasvatus eli jk:n ja jaksollisen vuorottelu ja joustava yhdistely lienee monesti järkevin malli.

    Jovain

    Timppa, tai sitten on lisännyt luontaista taimettumista. Näin se menee, ei myöskään jätä epäselväksi väittämät jaksottaisen metsänhoidon kannattajista. Näkyy kannanotoissa, mutta ei estä tuomasta esiin peitteisen metsänhoidon vaihtoehtoja. Menee vähän kuin sanonta kuuluu: ”Sen minkä taakseen jättää sen eestään löytää”. Voi olla ihan hyvä tulevaisuus peitteisellä metsänhoidolla.

    Metsuri motokuski

    Miten Anneli toteutetaan samalla kuviolla jk:n ja jaksottaisen vuorottelu ? Kierto aika toisella on ikuinen ja toisella sata vuotta.

    Makarov

    Tuo on totta mitä Jovain sanoo ” sen minkä taakse jättää sen eestään löytää.” Nyt kun olen kierrellyt hangilla jaksollisesti kasvatettuja metsiä niin ei voi kun ihmetellä miten paljon hakkuu mahdollisuuksia löytyy. Kertoo että oikeita asioita on tehty ja kannattaa varmaan jatkaa samanlailla kun homma onnistuu.

    Metät kunnossa!

    Tätä jk-apostolien liturgiaa on jo pian tuhat sivua saatu kirjoitettua….

    A.Jalkanen

    Mm. Tehdään siis ensin avohakkuu uudistamisen varmistamiseksi. Sitten aletaan kehittää erirakenteista metsää, jossa voidaan jonkin aikaa tehdä poimintahakkuita. Tämä saattaa onnistua ellei tasata kokojakaumaa liikaa taimikonhoidoissa ja harvennuksissa. Kun puuston rakenne ei enää toimi tai kasvu heikkenee, tehdään uusi avohakkuu.

    Panu

    Itse en ole saanut edes kaksijaksoista toimimaan kun kirjanpainajat tekivät alikasvoksesta kasvatetusta kuusikosta selvää harvennuksen jälkeen. Joitakin JK-kokeiluja on silti meneillään.

    Mikä muuten on oikeaoppinen tapa toimia JK:ssa kun kirjanpainajatuhot alkavat?

    Onko täällä ketään, joka harjoittaa jatkuvaa kasvatusta? Perko ainakin puhuu sen puolesta mutta mitään hänen omia kokemuksiaan en ole teksteissä nähnyt, tosin valtaosa lienee minulta lukematta.

    Kuusiuskova

    Minä olen harjoittanut usealla kuviolla, mutta nyt jouduin lopettamaan yhdellä kuviolla sillä kirjanpainajat iskivät voimalla jäljellä oleviin kuusiin.Tällä kuviolla taimettuminen oli onnistunut poikkeuksellisen hyvin. Yhdellä 0,3 ha kuviolla olen myös yrittänyt männyn jk:ta, kyseessä kallioinen kuvio. Kannattavuudessa jk ei pärjää avohakkuulle, ja se on totuus Meilläkin parhaimmat tasaikäiset kasvaa 20 mottia vuodessa.

    Jovain

    Jostain syystä jk metsät nähdään vähäpuustoisina. Tämän viestiketjun aloitus on hyvä esimerkki siitä, eli epäonnistuneesta jk metsästä ja tuplat puustopääomassa antaisi jo paremman suojan tuhoja vastaan, niin myös metsän tuotolle. Sen myös Arvometsä/tutkimus on osoittanut. Kasvatettava puustopääoma mieluummin 200 kuin tuplasti alle.  Jk on varttuneiden metsien hoitoon tarkoitettu, jossa nuoret metsät toimivat hoidon alustoina, eivät korjuun kohteina.

    Jovain

    Ainakin E. Lähde tutkimuksillaan (edellä) osoittaa jatkuvan kasvatuksen metsän antavan paremman suojan tuhoja vastaan, kuten myrskyt ja eiköhän siellä myös kirjanpainaja ollut mainittu. Sekametsät, eri-ikäisiä puita ja erikokoisia puita ym?

Esillä 10 vastausta, 9,481 - 9,490 (kaikkiaan 12,592)