Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,411 - 9,420 (kaikkiaan 12,584)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Visaa on onniteltava pyrkimyksestä kasvattaa metsää jk menetelmällä. Suosittelen, voi olla vaikea päästä alkuun pystymetsästä, mutta tapoja on monia. Tutkimus on tuottanut vertailukelpoisia laskelmia, että luottaisin niihin.

    A.Jalkanen

    Sen verran laajennan pienaukkojen käyttöaluetta että siirryttäessä tasarakenteisesta erirakenteiseen ne voivat olla hyödyksi jos ei kehdata vetää koko aluetta kerralla aukoksi.

    Timppa

    Kuten tiedetään, niin reunametsä haittaa aukon kasvua.  Helposti käy niin, että puolet pienaukosta kasvaa vain heinää.  Ei taida olla kovin taloudellista.

    Visakallo

    Kiitos onnitteluista Jovain!

    Nyt pitäisi sitten saada kolme asiaa toteumaan:

    1. Saada se täysin rehellinen ja kaikilta osin vertailukelpoinen jk-laskelma.

    2. Laskelman pitää kiistatta osoittaa jk-menetelmä metsissäni tuottoisemmaksi menetelmäksi vähintään näiden jaksollisten kiertoaikojen (40-70 v.) ajan.

    3. Tuoton pitää olla euromääräisesti parempi. Pelkästään prosenttimääräinen paremmuus ei minulle riitä.

    Kunhan lumet sulaa, ko. metsät on käytettävissä lähtötilanteen mittauksia ja suunnittelua varten. Maastotyöt ovat vertailulaskelman teolle ehdoton edellytykseni.

    Kuusiuskova

    Toinen meikäläisen jk-kuvio tuli tiensä päähän, viimeiset tukit tienvarressa odottamassa kuljetusta. Kyseinen kuvio oli jk:ssa kolmisenkymmentä vuotta, jonka aikana suoritettiin kaksi hakkuuta, joista toinen neljä vuotta sitten. Jäljelle jääneet kuuset eivät vaan lähteneet kunnolla  kasvuun, vaan kärsivät valoshokista, kuivuudesta ja ennen  kaikkea kirjanpainajista. Alikasvosta ei myöskään tullut halutussa laajudessa.Kirjanpainajat näyttää tykkäävän harvahkoista kuusikoista.

    Jovain

    Vielä noihin perusteisiin. Se tuo pienaukko on metsänhoidon kummajainen, en ainakaan omassa toiminnassani ole sitä käyttänyt. Ainoastaan silloin, kun valmis taimikko tai kasvatettava nuori metsä on valmiina. Tässä mielessä nykyisen lain määritelmän mukainen pienaukko voitaisiin yhdistää avohakkuisiin. Samat periaatteet kuuluvat myös poimintahakkuisiin, en niitäkään ole käyttänyt. Samat luontaisen metsänhoidon vaihtoehdot löytyvät myös jaksottaisesta metsänhoidosta, jos kasvatusta halutaan jatkaa. Avohakkuut ovat aina kuuluneet metsänhoitoon, mutta jos mennään peitteinen metsänhoito edellä, luontaiset vaihtoehdot on syytä ottaa huomioon, ennen avohakkuita.

    Jovain

    Visa, vierastan myös korkoja ja prosentteja, ne tuskin tuovat ratkaisua metsänhoidon paremmuuteen. Voi olla myös vaikeuksia saada täysin vertailukelpoista tulosta mistään, joten kannattaa paneutua ihan itse, niin kuin olet tehnytkin. Tietoa jk metsän kasvatukesta on riittävästi ja on tutkimuksen tuloksia. Uskoisin, että Perko väittämissään on aika vahvoilla.

    Visakallo

    Perkolla on kyllä kieltämättä paljon väittämiä, mutta hyvin vähän selkeitä laskukaavoja ja numeroita niiden tueksi. Juuri tämän takia ne eivät ainakaan vielä ole käyttökelpoisia sovellettavaksi metsiini.

    mehtäukko

    Joovain…”Tutkimus on tuottanut vertailukelpoisia laskelmia..”, ja kuitenkin vähän aikaa sitten koko jk:ta on ollut vain pikku pätkä? Kun ihmisen aktiivi toiminta-aika on jotain, ja siinä jaksossa metsänhoitotoimia kerkeää tehdä jonkin verran,” korkoja ja prosentteja” on pakko peilata saavuttamattomaan etuun. Esim. pienaukon monikymmenvuotinen sinne-tänne taimettuminen on suoraan takkiin metsämaan arvossa ja tuotossa+ lisätyöt jatkossa!

    A.Jalkanen

    Tahvosella on numeroita ja laskukaavoja. Kaksi erittäin ansiokasta raporttia Luontopaneelille. Erityisesti tämä kohta kannattaa sisäistää.

    ”Kun alkutila on puustoinen, on mahdollista korjata puita säilyttäen jatkuvapeitteisyys, tai tehdä päätehakkuu ja jatkaa joko jaksollisella tai jatkuvapeitteisellä ratkaisulla, riippuen kannattavuudesta. Vaikka jatkuvapeitteinen ratkaisu olisi optimaalinen silloin kun alkutila on paljas maa, voi silti olla kannattavinta tehdä aluksi yksi päätehakkuu. Tämä ratkaisu realisoituu, jos puuston alkutilassa on runsaasti kookkaita puita ja taimia ei ole. Korkea korko voi lisätä alussa tehtävän päätehakkuun kannattavuutta, vaikka se päätehakkuun jälkeen lisää jatkuvapeitteisen suhteellista kannattavuutta (Tahvonen ym. 2010, Pukkala 2016, Malo ym. 2021).

    Myös pitkän aikavälin optimaalinen valinta jaksollisen ja jatkuvapeitteisen ratkaisun välillä voi olla sidoksissa puuston alkutilaan: vaikka jaksollinen olisi optimaalinen, kun alkutilana on paljas maa, voi olla kannattavinta jatkaa metsän hoitoa jatkuvapeitteisenä, kun puusto on aluksi heterogeeninen (Tahvonen ja Rämö 2016).”

    Suomen Luontopaneelin julkaisuja 1C/2022 s. 38.

Esillä 10 vastausta, 9,411 - 9,420 (kaikkiaan 12,584)