Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,401 - 9,410 (kaikkiaan 12,581)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • suorittava porras

    Jaksollisessakin käytetään luontaista uudistamista siellä ,missä sen tiedetään onnistuvan. Onnistumisprosentti jää kuitenkin selvästi jälkeen istutetuista tai kylvetyistä kohteista lukeman ollessa 60%:n tietämillä. Jk:ta puolestaan tarjotaan yleismenetelmäksi jopa sinne ,missä uudistuminen on kokemuksien perusteella tuomittu epäonnistumaan. Eli ei mitään järkeä koko hommassa.

    Välillä tuntuu siltä ,että jk:ta puolustavat konkurssin partaalla olevat ja metsänsä vajaatuottoiseksi hakanneet henkilöt pitääkseen valheellista tilannekuvaa yllä pankin vaatiessa omiaan. Pankissa kyllä kuitenkin tiedetään , mikä on jk-tilan ja jaksottaisen tilan vakuusarvojen erotus. Konkurssia voi kenties pitkittää ,mutta lisälainoja ei jk-tilalle heru . Vakuudet on hankittava muualta.

    A.Jalkanen

    Timo Kujala: ”Suomen metsissä on keskimäärin vähän yli sata kuutiometriä puuta hehtaarilla. Jatkuvan kasvatuksen metsissä on puuta keskimäärin puolet enemmän, 150 kuutiota hehtaarilla. Suurempi puumäärä vahvistaa metsän hiilinielua ja luonnon monimuotoisuutta.”

    https://yle.fi/a/3-12101082

    Joskus tuntuu että keskustelu on vaikeaa siksi kun puhutaan eri asioista samalla nimellä. Metsänhoito-ohjeet ja Tahvosen simulaatiot kertovat että peitteinen metsä on vähäpuustoisempi ja yleensä myös kasvultaan heikompi, kun taas Pukkala ja Kujala puhuvat lähinnä runsaspuustoisista ja hyväkasvuisista metsistä.

    Perko

    Jatkuva kasvatus tuottaa rahaa enemmän kuin avohakkuu – katso metsäsijoittajan laskelma – Luonto – yle.fi

    Ennustus  konkasta ja tuhosta on ennenaikainen, jopa liioiteltu.   Leppoisan näköisesti  seuraille  puustoaan!    Saattaa   hänkin olla miljonääri.

    mehtäukko

    Perkolaisen linkistä…”Vertailun esimerkkinä on yhden hehtaarin kokoinen metsäpalsta Heinävedellä..” josta narulla työnnetään yli 700 tonnin haamuvoitto 100 ha:n tilalle! Johdonmukaista on ajattelu.

    A.Jalkanen

    Kiitos Perko juuri tuota artikkelia etsin mutta en enää löytänyt. Kaksi huomiota. Ensinnäkin kassavirtojen laskenta lopetetaan noin 10-15 vuotta ennen päätehakkuuta jonka tulon huomiointi tasaa tilannetta. Tässä puuston määrä kasvaa jaksollisessa metsässä, mutta jatkuvassa ei kasva vaan pysyy samana, mikä jää huomioimatta vertailussa kun päätehakkuuseen ei ehditä päästä.

    Laskennassa on lisäksi mukana rahat päätehakkuusta, ikään kuin niitä vain pidettäisiin korottomalla tilillä. Oikeampi tapa kai olisi verrata jaksollisessa uudistamiseen ja hoitoon kuluvan rahan tuottoa jatkuvan kasvatuksen puustopääoman tuottoon samana ajankohtana.

    Perko

    Laskemista  on hyvä harjoitella !   Myynti  on se joka tuottaa  kalleimmilla  jakeilla nopeasti tuloa.  Tosiasiat ovat pysyviä.  Muistaa sen  30 -40 vuotta  odottelun ja siitä käyrästöstä  sen maata laahaavan aukon  kasvun.     Ne kuuluu vain  jaksottaiseen  aukonhoitoon .. Muu pölinä on   satua.   Nopeus vaikutta ^2  potenssissa joskus jopa ^3.  Jaksottainen ei hyödynnä ennakointia.  Tamppaaja  ampuu jälkijättöisesti moneen kertaan.

    Puuki

    Jk-firman mainoslinkin laskelma oli harhaanjohtava monella tapaa.  Päätehakkuun tulon ja jk-harsinnan tulon erotukselle pitää laskea korkoa. Lisäksi ; uudistuskuluja oli liioiteltu. Ei tarvitse tehdä kalleimman mukaan. Aikaväli 46 v. oli valittu tarkoitushakuisesti. Taimikonhoidot oli myös hinnoiteltu yläkanttiin eikä jk-metsässä muka tarvita niitä ollenkaan. Siellähän tarvitaan ja usein myös täydennysistutusta.

     

    Visakallo

    Lupaan tässä nyt kaikkien tietäen alkaa uudestaan hakata ja hoitaa vielä omistuksessani olevia metsiä jk-menetelmällä, jos joku esittää täysin rehellisen ja vertailukelpoisen laskelman jk:n paremmuudesta edes yhden jaksottaisen metsän kiertoajan (Puulajista ja maapohjasta riippuen 40-70 vuotta) ajalta! Olen sen verran yksinkertainen ja vanhanaikainen, etten ole oppinut elämään pelkillä prosenteilla. Kaikki laskuni ja ostokseni olen aina joutunut Suomessa maksamaan euroilla. (Ennen vuotta 2002 markoilla)

    Timppa

    Olen kirjoittanut niistä Luken jatkuvan kasvatuksen metsistä Lapinjärvellä.  Katselin niitä erään joutsalaisen metsänomistajan kanssa.  Todettiin, ettei tarvitse muuttaa mielipiteitämme.  Ei varmasti Visankaan.

    suorittava porras

    Avartaa kummasti ajattelua ,kun jk-tilan perintövero napsahtaa aikanaan maksuun. Mutta sehän on perikunnan ongelma se. Prosentit eivät kelpaa niissäkään tapauksissa maksuvälineiksi.

Esillä 10 vastausta, 9,401 - 9,410 (kaikkiaan 12,581)