Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,361 - 9,370 (kaikkiaan 12,580)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Perko on viitannut Pukkalan tutkimuksiin – käyrästöihin, jotka ovat tutkittua tietoa ja antavat vastauksia täällä käsiteltäviin kysymyksiin. Kertomansa mukaan on tehnyt myös omia selvityksiä ja mittauksia, jotka tukevat Pukkalan tutkimuksen tuloksia.

    Timppa

    Pukkala on tutkinut ”virtuaalimetsää”, ei luonnonmetsää.  Virtuaalimetsästä saa haluamiaan tuloksia, luonnonmetsästä ei.

    Kalle Kehveli

    Minä olen näitä ”JK-metsiä” uudistanut niin paljon, etten maksaisi enään niistä juuri mitään. Aikanaan sai kuitenkin uudistamistuen, joka nippa nappa kattoi kulut, kun itse teki.

    Visakallo

    Samoja ajatuksia kuin Kallella. Käytännössä yli 50 vuotta sitten aloin niitä ”jk-metsiä” uudistaa, ja nyt se työ on saatettu loppuun. Toivon sydämestäni, ettei samoja jk-virheitä enää koskaan toistettaisi Suomessa.

    Panu

    Pukkalan kairaustuloksia omasta metsästään:

    ”Ensimmäisen kairatun puun arvo oli suurentunut viiden vuoden aikana 70 %, toisen 35 % ja kolmannen 414 % (siis neljäsataaneljätoista prosenttia, tekstissä ei ole näppäilyvirhettä eikä laskelmassa laskuvirhettä). Puiden keskimääräinen vuotuinen arvokasvu korkoa korolle laskien on ollut 13,5 %. Puihin sitoutuneen pääoman arvo on siis suurentunut joka vuosi 13,5 %.”

    Otanta on pieni ja hajonta niin iso (35-414%) etten lähtisi ainakaan keskiarvoa näistä laskemaan kuten hän on tehnyt. Mutta tässä joka tapauksessa sitä tosielämän (mahdollisesti valikoitua) mittausdataa.

    Ja tosiaan Pukkalan ensimmäinen JK-hakkuu on tehty vuonna 2015, joten samalle kuviolle ei vielä ole tehty toista JK-hakkuuta.

    Perko

    Lapinjärven jatkuvan kasvatuksen koealantuotto  ylitti lähes kaksinkertaisesti  Timpan metsästä todellisen  tuloksen.

    Kertokaa palstalaiset oletteko tuon maakisen Lapinjärven   vuosituoton ylittäneet.  Sehän on  noin 225 € /ha / vuosi .  Siitä on hyvä jatkaa , kun kertoo  ne tuotokset  euroina /vuosi !

    A.Jalkanen

    Timon luvut ovat hyvät mutta kyllä vastaavia arvon hyppäyksiä nähdään kaikkialla siellä missä kuitupuusta tulee tukkipuu (tukkiosuus syntyy eli minimitukin latvaläpimitta ylittyy), ja sen jälkeenkin tuotto euroissa jatkuu hyvänä.

    Timppa

    Meidän kasvatuskuusikoiden toteutunut keskimyyntituotto päivän hinnoilla on 6,5×60=390 euroa/ha/v.  Jatkossa kasvu parempi.  Tästä on hyvä jatkaa.

    Perko

    Timpan  kaavasta unohtui myyntien väliset vuodet,  lisäisitkö ne.

    Timppa

    Meillä ei ole myyntien välisiä vuosia.  Joka vuosi myydään paljon ja toisina vielä enemmän.

Esillä 10 vastausta, 9,361 - 9,370 (kaikkiaan 12,580)