Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,321 - 9,330 (kaikkiaan 12,562)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • MJO

    Reissutyöt ei vain sovellu kaikille, eikä varsinkaan kiinnosta kaikkia. Voi olla, ettei reissutyöläisen puolisoa varsinkaan kiinnosta asua esim. Reisjärvellä yksin työkeikkojen välillä. Jos lähimpään naapuriinkin on 1 km matka. ? Naapurikin on suurella todennäköisyydellä 70v ja kuoleman välissä.

    Nostokoukku

    Kilometri naapuriin on sopiva matka, sen lähemmäksi ei kannata haalia kuin yli 70 kymppisiä. Mihinkä niitä naapureita tarvitaan ?

    MJO

    Ei mihinkään tarvitse, mutta ihminen on sosiaalinen olento. Suurinosa viihtyy muiden seurassa. Ne jää Reisjärviin, jotka eivät viihdy.

    Visakallo

    Perko: ”Paljoko  visa sait  € :ja  40v  runkopuusta  tulo ilman kantoja ja risuja?”

    Riittääkö Perkolle laskennallinen arvo, vai pitääkö katsoa kaikki puukaupat tuolta tilalta 40 vuoden ajalta ja muuttaa ne nykyarvoon? Niitä on ollut 7-8 kpl. Puolet niistä on tehty markka-aikana ja loput euro-aikana. Kaikilla 27 kuviolla on tehty joko harvennuksia tai päätehakkuu. Laskennallinen hakkuiden yhteisarvo kuluilla vähennettynä 40 vuoden ajalta (yht. 7980 m3) on  n. 420 000 euroa alv. 0%

    Perko

    Visankallon tasakasvatuksen  ”näyttelykohteen” laskettu tuottotulos  on nähtävissä Aukon tuottomenetelmät sivulla.

    Visakallo

    Laitapa ihan mielenkiinnosta Perko sinne vielä se laskentakaava.

    A.Jalkanen

    Kertokaa viisaat, mistä valopuut (mänty ja lehtipuut) tulevat jk-metsään, kun aukkojen tekeminen lopetetaan? Nyt hakattaviin jk-metsiin ne ovat kai tulleet aiemmista avoimista vaiheista, siis aukoista. Pienaukkoja voi toki tehdä jos haluaa metsänsä rakenteesta oikein vaihtelevan, mutta niiden avulla ei päästä kuusettumisesta eroon kuin paikoin. Mitä jiikoossa tehdään sitten kun metsä on pelkkää kuusikkoa?

    Silloin jos jk tulkitaan niin laveasti että männyn ja koivun siemenpuustotkin kuuluvat siihen, tätä ongelmaa ei ole.

    Puuki

    Jk:n aikaansaaminen vaatii ensin tasaikäisen metsän uudistamisen maanmuokkauksineen ja lehtipuineen.  Muuten kuusettuminen on ainut tapa siinä. Eikä se sovi nykyään hyvään metsänhoitoon.

    Jovain

    Edellisten linjoilla, valopuut saadaan mukaan avovaiheen kautta ja laveasti tulkittuna, voidaan toimia hoitomuotoja yhdistämällä. Tuskin metsänhoitoon tarvitaan kahta erillään pidettävää hoitomuotoa. Avohakkuut ja muut jaksottaisen metsänhoidon luontaiset vaihtoehdot ovat aina kuuluneet jatkuvaan kasvatukseen. Ennen aikaan, kun luontainen metsänhoito oli vielä voimissaan, hoitomuotoa käytettiin. Luontaiset vaihtoehdot olivat käytössä ja jos luontaisen uudistamisen edellytyksiä ei ollut, sitten viljeltiin ja muokattiin. Muokkaus kuuluu metsänhoitoon, mutta sekin voidaan tehdä tavalla, että jää mahdollisimma vähän haittaa metsän pohjille.

    Perko

    Vaikutta, että ML :kin  kampanjoi aukontuottavuus menetelmiä vastaan!

Esillä 10 vastausta, 9,321 - 9,330 (kaikkiaan 12,562)