Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,171 - 9,180 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Aika pahan piikin pisti Puuki nyt, että ihan mittausvirhe… mutta en kiistä.

    Visakallo

    Minun mielestäni lähes kaikki mitä jk:sta on markkinointimielestä julkaistu, jättää vastuun lukijalle.

    Rukopiikki

    Viime sulilla kävelin metsässä jossa vanhimmat männyt  arvaten 400-500 vuotiaita. Sen nuorempia kaiken ikäisiä. Oli joskus mäntyjä kauan sitten tuuli kaatanut ja niiden luo oli tullut paljonkin taimia. Kuivahkoa kangasta.

    Timppa

    Saapa nähdä mitä Hesarin moderaattori sanoo tästä:

    On se kyllä kummallista kuinka kritiikittä toimittajat ”ostavat” jatkuvaa kasvatusta markkinoivien jutut, vaikka ne todellisuudessa ovat yrityksien piilomainontaa. En ainakaan tiedä mitään muuta alaa, joka noin helposti saisi ilmaista mainostilaa. Tätä löytyy niin Hesarissa ja Ylellä. Kerran oli jatkuvan kasvatuksen aukeaman ”mainos” Kotiliedessä.

    Panu

    Ei mene läpi, koska kritisoidaan toimittajaa, kokeiltu on.

    Perko

    Pukkalan jutussa,  jos  Timppaan on uskomista  niin on kyse arvon muutoksesta  ja Timpan puheet kasvun kuutioista.  Ne ovat  eriasiat.  Metsän vertailussa havaittiin äskettäin, että Timpan  ihmeelliset metsän ja tuotot ( ~150 €/ha /v) ovat alle 1/5  jk:n  myynnistä €: ina.   Muistatko kun vertailtiin?   Sama lähes tulos oli  Visak .  kehumiseen.    Oli myös puhetta   heimorasituksesta  mahtaako haitata  eteläistä- Hämettä myöten..    Luotan  myös Pukkalan ja kumppaneiden laskuoppiin  enempi kuin  kerran Lapinjärvellä    hylätyllä koealalla käyneen kasvujen tiiraajaan.   Jaksaa vaan kummasti siitä  paasata 30 vuoden takaa.

     

    Timppa

    Kirjoitin, että myyntitulo oli 261 euro/ha/v.  Minä kyllä luotan viralliseen tutkimuslaitokseen, en palvelujaan myyvään.  Jatkuvan kasvatuksen tutkimusmetsän kasvu oli n 4,5 m3/ha/v.  Tähän luotan, sillä tutkimusta on tehty 1980-luvulta.

    Jos siis jatkuvan kasvatuksen metsän myyntitulo olisi 3×150=450 euroa/ha/v ja kasvu siis 4,5 m3.  puun keskihinta olisi 100 euroa/m3.  Kyllä Perko on hyvä myyjä, kun tuollaisia hintoja saa.  On ihan väärässä paikassa kinastellessaan tällä palstalla meidän tumpeloiden kanssa.

    Tuollaisen talousneron pitäisi olla valtiovarainministeri.  Silloin valtio maksaisi verotkin kansalaisten puolesta.

    Perko

    Timppa olet  väärin ymmärtänyt .   Lapinjärven maat ja metsät  ovat jonkun muun enkä ole sieltä risuakaan taittanut saati myynyt.   Otaksun sielläkin puiden kasvun kohentuneen. Entisellä järvenpohjalla jossa lehtomainen  puustonkasvu on nykyisinkin maamme parhaita.  Yritä jotenkin irtautua  saamastasi traumasta  vaikka ammattilaisen terapialla.   Suotta  on tuosta kärsiä kun on lääkkeet olemassa.

    —Ylistyksesi ” nerosta” johtunee mihin verrataan, enkä siinä mielessä väitä vastan ja kirjoittajissa on heitä useita.  Noin kun päällysmiehenä  esität miulle  tehtävää joudun  kieltäytymään kun en kuulu  puolueeseenne josta nykyiset rahaministerit valitaan.  Eipä silti ,  kyl’ sekin  homma hoituis!   mutta sie  välttele päätöksiä  jossa tehhään  kaupat  toisten omaisuudella.

    Timppa

    Tässä viimeinen kommentti Pukkalan juttuun:

    Montako selkärankaista Suomesta on hävinnyt metsätalouden vuoksi? Keski-Suomen metsiin on minun elinaikani tulleet karhut, sudet, ilvekset, saukot, näädät, majavat, kauriit, valkohäntäpeurat, supikoirat, viiliminkit. Toisaalta muuttolintuja on vähentynyt, mutta sille emme voi mitään, koska kyse on Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuvista asioista.

    Väität, että jaksottainen kasvatus ei kannata nykyhinnoin. Harjoitatko sitä? Tiedätkö, että kunnon leimikosta saa niin hyvän hinnan jatkuvan kasvatuksen puihin verrattuna, että erotuksella jo lähes kattaa kaikki uudistamiskulut. Lisäksi kuusikoiden latvusmassan myynti muuttaa tilanteen jo sellaiseksi, että rahaa saattaa jäädäkin. Ratkaisevaa on kuitenkin kasvu, joka jaksollisessa on ylivoimaisesti parempaa. Minua hävettäisi hirveästi, jos hävittäisin metsämme siirtymällä jatkuvaan kasvatukseen, mutta jolle takavuosina ei ollut vaihtoehtoa. Nyt on.
    Kemeraa saimme 10-vuotiskaudella 2008-17 keskimäärin 0,5 % myyntitulosta ja 2018-23 1,2 %, joten niillä ei ole paljoa vaikutusta eivät vaikuta metsänhoitoon millään tavalla.
    Kaikki taimikonperustamis- ja -hoitokulut ovat enintään 10 % puunmyyntituloistamme ja tulevat siis katettua paremmilla myyntihinnoilla ja latvusmassan nykyisistä korkeista energianhinnoista johtuvilla korkeilla myyntituloilla, mikä myynti on sitä paitsi ilmastoystävällistä. Korvataanhan näin fossiilisia polttoaineita.
    Korkoa ei tarvitse laskea noille uudistuskuluille, koska ne kuittaantuvat paremmilla myyntituloilla kuten edellä kirjoitin.

    Minulla on muutama referenssikohde, jossa olen voinut vertailla jatkuvan ja jaksollisen kasvatuksen uudistumista. Jatkuvalla kasvaa muutama kitukasvuinen kuusi, kun taas jaksollisella mahtava elinvoimainen sekametsän alku.

    Toivottavasti nyt Aki ymmärrät, miksi jaksollinen kasvatus kannattaa.

    A.Jalkanen

    Minäkin koetin nillittää Akille kannattavuudesta, mutta Timppa sinun kommenttisi on paljon parempi.

Esillä 10 vastausta, 9,171 - 9,180 (kaikkiaan 12,526)