Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,161 - 9,170 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • reservuaari-indeksi

    En kattonu, mutta uskon Klasen lausuntoa. Uskottavimmat ana-lyysit on kuitenkin olemas´. Siitä lähretähän.

    L

    Rannantaikaa väki ry:n kotisivut – Rannantaikaa lehti (rantai.fi)

    Timppa

    Kommentti Pukkalan juttuun:

    Pystyyn jätettyjen puiden arvo kasvoi 5 vuodessa ainakin 70 %.” Paljonko euroissa ja kuutioissa? Jos jättää hyvin harvaan puita, niin ne kyllä kasvavat, mutta sillä ei tilipussi kasva.

    Minkä kokoisia ne ”valoisat paikat”, joissa mänty uudistuu ovat ja paljonko niitä on hehtaarilla? Omakohtainen kokemus männyn voimakkaasta harvennuksesta on, että n 20 % uudistui, mutta hirvet söivät taimia enemmän kuin viereisellä kuviolla, joka oli uudistettu siemenpuuasennon kautta. Tämä siemenpuuasento myös kasvoi paremmin. Arvostan hyvää ja varmaa kasvua en prosentteja. Ne kuuluvat Alkoon. Meillä männiköt uudistetaan käsikylvöllä, joka on kyllä aika kallista, mutta jätänpä jälkipolville hyvät metsät.

    Olen kulkenut metsissä 80 vuotta ja ei ole tullut vielä vastaan tilannetta, jossa voisi uskoa metsän säilyvän jatkuvalla kasvatuksella kasvukunnossa pysyvästi. Noin 60 vuoden kuluttua alue on harvennettu niin harvaksi, ettei se pysty voimakkaan pintakasvullisuuden vuoksi sopivimmillikaan paikoilla uudistumaan. Normaalipaikoilla uudistuminen on jo ensimmäisestä harvennuksesta alkaen joskus täysin olematonta. Tästä näin esimerkin, kun 8 vuotta aiemmin tehdyn jatkuvan kasvatuksen pienaukot eivät olleet taimettuneet.

    Kävin kerran Luken jatkuvan kasvatuksen koemetsässä Lapinjärvellä, jossa tutkimusta oli suoritettu 1980-luvulta. Siellä maaperän kosteudesta johtuen taimettuminen kuuselle oli erinomaista. Keskikasvuksi oli saatu 4-5 m3/ha/v. Vertailun vuoksi todettakoon, että karummissa metsissämme 60 vuoden kokemuksen perusteella kasvu on ollut n 6,5 m3/ha/v.

    Hyvin usein kävisi niin, että jatkuvalla kasvatuksella metsien kasvu tippuisi puolella, siis tasolle, millä se oli ennen kuin alettiin tehdä aukkoja.

    Kaipaan siis tarkkoja laskelmia, en myyntipuheita. Olen täysin vakuuttunut, että pystyn toteutuneisiin kasvuihin ja kauppahintoihin perustuen osoittamaan, että jaksollinen kasvatus on ylivoimainen.

    Visakallo

    Metsäuutiset: ”Toimitilojen lisäksi kutistetaan tutkimusalueita. Kahdeksan tutkimusmetsän pinta-ala pienenee yhteensä 7 300 hehtaaria eli runsaalla neljänneksellä, tutkimuspeltojen pinta-ala yhteensä 218 hehtaaria. Luken käyttöön jää vielä 18 000 hehtaaria tutkimusmetsiä ja 850 hehtaaria tutkimuspeltoja.”

    Olisi mielenkiintoista tietää, minkälaisista tutkimusmetsistä Luke nyt luopuu.

    mehtäukko

    Kun valtiontalouden tilanne on mikä on, kaikenlaiset liiat rönsyt joutaakin poistaa. Tuskin mitään oleellista on tutkimatta, että mittakaavan olisi oltava kuin aina ennen. Ja ohjelmistoilla saa simuloitua ja stimuloitua loput…

    Jovain

    Timppa, puiden arvo kasvaa sen 70 % prosenttia, vaikka puita olisi enemmän.  Timppa, on olemassa myös toisenlaista metsänhoitoa. Kerrot ettei sinulla ole jk metsiä, niitä kuitenkin tarvittaisiin, jotta voisit perustella Luken Lapinjärven metsillä. Metsäsi ovat julkilausuman jälkeisiä pilalle harsittuja (ilmeiseti määrämittaan harsittuja) metsiä, joita hyvin hoitaen olet päässyt hyvään lopputulokseen. Sillä ei kuitenkaan ole tekemistä jk metsänhoidon kanssa ja metsäsi eivät siinä mielessä ole rinnastettavia jk metsään.   Sen sijaan Pukkalan tutkimustoiminta ja kokemus omista metsistään kertoo toista. Kertoo metsänhoidosta ajalta ennen jk sulkua, jolloin jk metsänhoito oli vielä voimissaan ja tehtiin tulosta. On myös läpileikkaus sen ajan metsänhoidosta, jossa kaikki luontaisen metsänhoidon elementit olivat käytössä. Samoin kuin keinollisen metsänhoidon elementit, kuten meraohjelmat jne. Siihen aikaan ei kuitenkaan käyty rajankäyntiä, tehdäänkö aukkoa vai eikö tehdä. Se ei ollut kynnyskysymys siihen aikaan, vaan perusteltiin metsänhoidollisilla syillä. Ilmeisesti Pukkala ei ole tehnyt tätä rajausta, avohakkuuttoman metsänhoidon puolesta, vaan perustelee metsänhoidollisilla syillä.

    A.Jalkanen

    Herää kysymys miksi harsintajulkilausuma tehtiin ja jk sulku? Oliko kyseessä vain selluteollisuuden salaliitto?

    Kurki

    Sen sijaan Pukkalan tutkimustoiminta ja kokemus omista metsistää kertoo toista.

    Ovatko nuo kuvat Jovainin mielestä jk-metsiä, joita vasten Pukkala on  itsensä kuvauttanut? Välipuita eli pienempiä mäntyjä ja kuusia näkyy? Havupuun taimia näkyy?

    A.Jalkanen

    Arvometsän blogissa on kuvia Timon hakkuista. Minäkin uskon että onnistuu kerran tai kaksi mutta sitten voi tulla pää vetävän käteen.

    Puuki

    Pystyyn jätettyjen puiden arvo ei kohoa 5 vuodessa yli 70 %:a.  Jopa tavallisessa harvennushakkuussa tapahtuu harvennusreaktio viiveellä vasta vuosien jälkeen harvennuksen. Vielä varmemmin sama tapahtuu harveikkohakkuun jälkeen.   Kyseessä voi olla mittausvirhekin koska harvaan jääneet puut vahvistaa ensin juuristoaan ja puiden tyviä ; rk-läpimitan mittaus voi antaa virheellisiä tuloksia runkopuun kokonaistilavuuden suhteen alkuvuosina harvennuksen jälkeen.

    Kalle Kehveli

    Käytännössä viimeinen harvennus on ylä-/ laatuharvennus, siinä on jatkuvaa kasvatusta kylliksi.

    Puusta putoavan lumen takia aluskasvusto murskaantuu muutaman kerran vuosikymmenessä, joten saadakseen hyvän uuden metsän, se vaatii toimia.

Esillä 10 vastausta, 9,161 - 9,170 (kaikkiaan 12,526)