Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 9,141 - 9,150 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Panu

    Se on hyvä lähtökohta mutta jollain perusteella pitää myös päättää koska hakataan ja kuinka paljon.

    Perko

    Ennustus  tarkkuus heikkenee sitä mukaa mitä kauemmas  tästä hetkestä toteutus siirtyy  palloavaruuteen.  Kohtalainen  ero  on 15 vuoden ja 60 vuoden säteen erossa jos  niitä vertaa vastaavien  pallopintoihin.  Olosuhteita kokemuksella on  joenkin mahdollista kuvitella 10 vuoden päähän paremmin kuin 70 vuoden taakse tulevaan aukkoon.  Menneestä oppien pitää nähdä myös  virheet  ja ottaa niistä oppia eikä sortua samoihin  ” kusetuksiin”.   Eri-ikäismetsän  sopeutuminen ja muutoskyky tuottoa menettämättä on tulevaisuudessa  avohakkuuta  helpompi toteuttaa.   Tuottojen ero euroina/ha  voi jopa olla yli nelinkertainen kuten äskettäin   luvuista nähtiin jkoon  eduksi.  Osaamalla noita  koron- ja kertolaskua on mahdollista tehdä Puukin tavoin vertailua ja varautua erilaisiin  tulevaisuuden muutoksiin eikä niiden hallintaan kulu bensaa.     — Kaupankäyntiin  toisi parannuksen puunmyyjien  myynti tarjoukset, hinnat ehtoineen joista jopa syntyisi kilpailu. Hyvä esimerkki on Eestistä.

    Timppa

    Yksinkertaista.  Harvennusajankohdat katsoo oksistosta.  Päätehakkuuta voi säätää.  Siihen ei ole kenelläkään todellista viisautta, uudistaako nuorempina  vai vanhempina.  Oleellista on tasainen uudistamistahti, jota hienosäädetään markkinoiden mukaan.   Meillä ollaan pitempien kiertoaikojen kannalla, koska meillä tuhoriskit ovat pienet.    Riskialtteissa kohteissa nuorempana uudistus.

    Tarkat kannattavuusarviot voi unohtaa, koska markkinahintojen kehitystä ei voi ennustaa.  Oleellista on keskittyä kasvattamispuoleen.  Mitä enemmän kasvaa, sitä enemmän on myytävää, josta saa sitä paremman hinnan mitä suurempia leimikot ovat.  Lisäksi kiinteät kulut puukuutiota kohti alenevat mitä enemmän puuta myy.

    Kalle Kehveli

    Eiköhön tuo jk muotoudu vain yläharvennukseen ja 10-20 vuoden päästä tapahtuvaan päätehakkuuseen. Saadaan sitten tukkia 10% enemmän ja pidentää kiertoaikaa.

    Perko

    Harrastus voi olla  pientä tai suurta eikä lahjoitukset ole kiellettyä, niistä mukavat  hankintahenkilöt pitää!

    Timppa

    Männiköissä meillä viimeinen harvennus on ns laatuharvennus, jossa poistetaan suurimmat ja pienimmät puut ja sen tarkoitus on jatkaa kiertoaikaa kuten Kalle tuossa totesi.

    Kuusikoita ei yläharvenneta tuhoriskien vuoksi.  Eikä muutenkaan yli 50-vuotiaina.  Luulen, että kuusikon yläharvennus poistuu ohjeista. kun riittävän monta tuhoa on sattunut.

    Perko se jaksaa huolehtia lähimmäistensä asioita.  Minä voin ihan hyvin  ”kuvitella” tilanteen 70 vuoden päähän, koska olen ollut kuskina, kun 61 vuotta sitten haettiin myyjien nimiä uudistushakkuukauppaan.  Tietysti jokainen muukin voi, sillä lähes kaikki metsät on ainakin kertaalleen uudistushakattu.

    Perko

    Miten  nuo  Timpan jutut  liittyy tämän otsikon alle?   Voisitko  vaihtaa jonnekin jossa  on mukavia samanhenkisiä uskovia.

    —Tulevaisuuden kuvittelu  voi poiketa rajattomasti todella tapahtuvasta  tulevaisuudesta!

    A.Jalkanen

    Jovain, voimmeko ehkä luottaa siihen, että metsänomistajien pääosa haluaa kasvavaa metsää, eli uudistaa harvan heinittyvän jiikoon hatelikkonsa  jos se ei taimetu. Seurannan resurssit eivät riitä siihen että jokainen jiikoon yritelmä käytäisiin tarkastamassa, joten lain noudattaminen perustuu suurimmaksi osaksi luottamukseen ja puunkorjuun organisaatioiden haluun noudattaa lakeja.

    Jos nyt jotain muuttaisi, niin pohjapinta-alan alaraja noin 10 on aika alhainen, joten sen nostoa voisi harkita. Se vastaa esimerkiksi (jos oikein laskin) 150 kappaletta 30 senttiä paksuja männyn tai koivun siemenpuita. Ei kasvatusmetsissä normaalisti suosita näin alhaisia puumääriä, vaan pohjapinta-alat liikkuvat harvennusmalleissa jossain välillä 15-35 neliömetriä per hehtaari.

    KeMeRat

    Jos halutaan estää jk metsän uudistuminen ja järkevät käsittelyt, niin tuossa on oikein hyvä ehdotus.

    Perko

    A. J . osaa ärsytellä ja viritellä  kirjoittelijat ( koulutettu ihminen) ML agenttina  kiistelyyn.  No, voihan siihen vastata ken tahtoo.

Esillä 10 vastausta, 9,141 - 9,150 (kaikkiaan 12,526)