Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 9,101 - 9,110 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Nostokoukku

    Tiaiset ovat sopeutuneet meidän mielestämme ankariin oloihin. Pakkanen ja pehmeä lumi ovat luultavasti niiden mielestä parasta talvisäätä. Kostea lumimoska luultavasti huonoin talvisää. Sama kanalintujen mielestä. Kuiva pakkanen ei niitä haittaa ja paksu pehmeä lumi on niille luonnollinen yöpymispaikka. Kanalintujen kannalta huonointa on vähän väliä toistuvat hankea kerrottavat suojat. Koivun oksiin kertynyt alijäähtyneestä sateesta kerrostunut helisevä jääkerros on myrkkyä.

    Timppa

    Ne minun näkemäni tiaiset olivat taimikossa hirvijahdin aikaan, siis silloin kun hämähäkit ovat jo talviteloillaan.  Eivät ne hämähäkit niistä puun taimista mihinkään lennä, joten niitä kai siis kannattaa etsiä myöhemminkin.

    Vaikea tietää koska ne biologit ovat oikeassa, koska ovat metsäasioissa yleensä väärässä.

    Visakallo

    Jos olisin hömötiainen, kauhein vaihtoehto olisi saada talitiainen naapurikseen. Häijympää lintua siinä kokoluokassa ei taida olla. Valtaa pesäkoloja toisilta, ja tappaa terävällä nokallaan pienempiä lajitovereitaan ja jopa lepakoitakin.

    Gla

    Anneli on oikeassa siinä, ettei meillä riitä osaaminen lintutieteijijöiden tai biologien tasolle. Ja vaikka tiaisen syksyllä taimikossa näkisikin, silti ison puun karhea pinta tarjoaa enemmän potentiaalia hyönteisille kuin ohut sileäkuorinen puu. Talvella kriittistä aikaa aletaan lähestyä nyt, kun osa ravinnosta on syöty, eikä uutta tule ennen kevättä. Hämähäkin seititkään ei ravinnoksi kelpaa, vaikka niitä kosteassa syysmetsässä runsaasti näkeekin.

    Silti meillä on oikeus kyseenalaistaa luontoväen automaattivastauksia.

    Työjärjestyspuheenvuoro. Jk-metsä ei tarjoa järeää puustoa linnuille yhtään enempää kuin jaksollisen kasvatuksen kehitysluokkajakauma.

    Rane

    ”Anneli on oikeassa siinä, ettei meillä riitä osaaminen lintutieteijijöiden tai biologien tasolle.”

    Kyllä.Tässä on se ongelma jonka jo muinaiset roomalaiset kiteyttivät:Kuka vartioisi vartijoita.

    Kukaanhan ei tarkista tai korjaa luontoväen saamia tutkimustuloksia saati niistä tehtävää viestintää.Luontoväellä ei ole tieteentekemisessä tarvittavaa debattia ja väittelyä vaan yhdessä hymistellään.

    Julkisuuteen ajoittain pullahtavat kuprut(esim Kotiahon:olemme hävittäneet keskimäärin 95% metsiemme lahopuusta) saavat epäilemään että poliittinen vaikuttamishalu vaikuttaa julkisuuteen tuotaviin seikkoihin.Vahingossa voi lipsahtaa vaikka tieto että nimenomaan aukot lisäävät luonnonmetsien monimuotoisuutta ja mosaiikkimaisuutta.

    puutuomas

    Vähissä on linnut jotka järeitä puita kaipaa pl. Kotkat ym isot haukat jotka tykkäävät tähystellä korkeiden puiden latvuksissa ja tehdä myös pesänsä sinne. Se valon määrä mitä jatkuvan kierron metsä tarjoaa pohjia myöten kaikille eliöille, on takuulla rikkaampi elin ympäristö kuin sulkeutuneet jaksolliset metsät. Eihän sulkeutuneissa varttuneissa jaksollisissa kuusikoissa kasva kuin joitain sammalia pohjalla. Siellä ei mikään, vaikka nyt kanalintu, kauaa viihdy.

    mehtäukko

    ”..sulkeutuneissa varttuneissa jaksollisissa kuusikoissa…” on kyllä ilmassa vanhentunutta tietoa. Puhdas varttunut kuusikko hoitamattomana on kyllä pimeä ja ykspuolinen, mutta onhan hoito-ohjeet muuttuneet taimikon hoidosta alkaen sekapuustoisen suuntaan?

    Rane

    ”Eihän sulkeutuneissa varttuneissa jaksollisissa kuusikoissa kasva kuin joitain sammalia pohjalla. Siellä ei mikään, vaikka nyt kanalintu, kauaa viihdy.”

    Entä viereisillä kuvioilla joissa on nuorempaa,esim koivu/mäntymetsää?

    R.Ranta

    Minusta jk:n hyväksyminen menetelmäksi oli hyvä asia imagosyistäkin, vaikka en niin männiköissäni voikaan menetellä, kun männikkö ei tiheässä metsässä uudistu.

    Kuviot toisaalta pitäisi olla suuria, mutta se näyttäisi olevan ristiriidassa maisema- ja luontoarvojen näkökulmasta. Pukkalan ns. vapaassa tyylissä on minusta ajatuksentynkää. Metsää käsiteltäisiin kerralla iso alue kuitenkin niin, että käsittely tehtäisiin kunkin kohdan vaatimalla tavalla, eikä pyrittäisiinkään väkisin yhtenäistämään käsittelyaluetta.

    Miksi metsiä, kysyi Visa. Olen mielestäni jo moneen kertaan kertonut.  Olen kasvanut metsässä sanan varsinaisessa merkityksessä. Jo kymmenvuotiaana jokainen variksen ja harakanpesä, marjapaikka  jne. jne. oli tiedossa kilometrien säteellä. 15-vuotiaana olin jo isoveljen kanssa talven metsätöissä. Kerroin, että pinta-alaverolla metsää ostettaessa jäi keskimäärin tukku rahaa ensimmäisen hakuun jälkeen. Jäljelle jäävien nuorien puustojen ja taimikoiden pääoman tuotto oli 10% (”reaalituottoa”) Arviointi piti tietysti opetella kunnolla ja siihen aikaan tarvittiin aika lailla jalkatyötäkin ja että asiat pitää käydä omassa päässä. Männiköiden uudistaminen  oli helppoa ja halpaa ja sillä pääsi vapaaksi pita-alaverostakin. Tuohon kun vielä lisätään, että siirtymäkauden aikana metsävähennys jäi uinumaan myyntiverolle jne. – niin miksi ihmeessä  kysyt? Oikea kysymys olisi ollut, että miksi et skaalannut sitä ammattimaiseksi harrastuksesta.

    Metsätaloudessa Suomessa pitäisi kiireessä pyrkiä samanlaiseen rakennemuutokseen kuin maataloudessakin. Ammattimaiseen metsätilarakenteeseen, Visan tai miksei Timpankin kaltaisiin toimijoihin. Järjestön omaa taloudellista etua ajava etujärjestöpolitiikka ja toimivan ministeriön  ymmärtämättömyys ovat vaikeuttaneet järkevää kehitystä. On pyritty mieluummin estämään kun kannustamaan tarpeellista kehitystä.

    mehtäukko

    Kyllä tämän päivän suurin este tilakoon kasvattamiseen on Tornan ja m.rahastojen tolkuton ostohinnoittelu. Toinen rajoittaja on korvaukseton suojav./jättöpuu ym.sertipoukkoilu. Verotus. Kaikenlainen vihersumutus jne. Eurostoliitossa mikään muu taho ei aja mo etua kuin Mtk. Mutta kun alaa kahlitaan joka puolelta, ilma alkaa loppua.

Esillä 10 vastausta, 9,101 - 9,110 (kaikkiaan 12,796)