Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 9,091 - 9,100 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Eli ei muuta kuin kaikki kynnelle kykenevät  taas kiireesti aavistushakkuille!

    A.Jalkanen

    Alikasvokset olivat siteeraamassani kuvassa pihlajia, joten niillä ei juurikaan metsätaloudellista merkitystä ole, enemmän monimuotoisuutta lisäävää. Olemme oppineet, että tiaiset arvostavat alikasvoksia, erityisesti vanhoja huonosti kasvavia naavaisia ja jäkäläisiä yksilöitä. Ne ovat paitsi säästöpuuryhmien sisältöä, mahdollisia säästettäviä myös esimerkiksi vesistön suojakaistan jiikoo-hakkuissa.

    PS. Metsänkäyttöilmoitukseen tarvittaisiin yksi hakkuutapa lisää: aavistushakkuu.

    suorittava porras

    Taisi tiaiset ja muut pikkulinnut hyötyä aikoinaan enemmänkin avo-ojien ja pellonreunojen pajukoista ,avolantaloista ja lannan pintalevityksestä. Suojaa ja ravintoa oli runsaasti tarjolla pientilavaltaisessa Suomessa. Pikkulintujen vähenemistä ei jostakin syystä haluta laittaa maatalouden rakennemuutoksen syyksi . On keksitty syyttää vain metsätaloutta jos jonkinmoisin verukkein.

    A.Jalkanen

    Jos puhutaan metsälinnuista, maatalouden muutos ei ole niin relevantti kuin kultuurinsuosijalajien kuten kottaraisen kohdalla.

    Tässä oma viestini Jyväskylään jonka kirjoitin uutisen alle:

    Monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen torjunta on mahdollista yhdistää, mutta kaikkia tavoitteita ei voida maksimoida samanaikaisesti tietyllä rajatulla metsäalueella, vaan joudutaan tekemään valintoja. Paras yhdistelmä hyötyjä saavutetaan, kun jokaisen metsikkökuvion kohdalla mietitään mikä on kuvion hoidon päätavoite: monimuotoisuus vai puuntuotanto. Mahdollisimman korkea puuntuotanto on aika lailla yhtenevä ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa.

    Jotkut painottavat hiilivarastojen säästämistä (eikä hiilinieluja), ja se onkin järkevää jos metsässä on paksu turvekerros, mutta ei yleensä muissa tapauksissa. Parasta tulosta ei saavuteta siirtymällä kaikkialla kategorisesti jatkuvapeitteiseen kasvatusmalliin, mutta turvemailla sitä kannattaa kokeilla.

    Tämä olisi metsänhoitotieteen ja metsäekologian viesti metsänomistajille pähkinänkuoressa.

    Nostokoukku

    Olen Suorittavan kanssa samaa mieltä. Hyvin monet metsälinnuiksi mielletyt lajit suosivat reuna-alueita, esim. pellon ja metsän rajapintoja. Pienipiirteisissä maatalousympäristössä näitä oli paljon. Poikasena muistan pihapiirin lintulaudalla olleen aina myös töyhtö- ja hömötiaisia talitiaisten lisäksi. Sinitiainen oli suuri harvinaisuus. Pihanperän avotunkiolta tuli napsittua piekkarilla kymmeniä närhiä talvessa, riistanhoidon nimissä. Rastaatkin ovat ennemmin metsälintuja kuin kulttuurilintuja. Viime kevät oli rastaiden osalta poikkeuksellisen hiljainen. Petolinnuista hyvin moni keskittää saalistuksen talvella näille reuna-alueille. Pieniä metsän keskellä olevia kytöpeltoja ja laidunniittyjä oli paljon. Niiden reunat olivat varmoja paikkoja löytää kanalintuja.

    A.Jalkanen

    Eipä se maatalous ylläpitänyt tiaisia talvella, no avolantalat ja ruokintapaikat vähäsen. Jos mietin omaa lapsuuttani kyllä hömötiaista oli. Töyhtötiainen on tullut vastaan melkeinpä vain hyvin heikosti kasvavissa puoliavoimissa havusekametsissä.

    Metsätalouden vaikutus näihin lienee suurten pinta-alojensa vuoksi se ratkaiseva ja siellä myös tilannetta voidaan kohentaa. Tiaiset tarvitsevat ruokaa ja asuinpaikkoja sijainneissa jotka ovat suojassa petolinnuilta. Jatkuva kasvatus voi tuottaa näitä, samoin käsittelemättä jättäminen. Avonaisuuttakin tarvitaan maisemassa jotta lehtipuut voivat uudistua.

    Nostokoukku

    Toki metsätalous on ratkaiseva, mutta maaseutuympäristön muutos on varmaan iskenyt vielä viimeisen naulan. Pieniä maatiloja oli paljon ja oikeastaan jokaisen pihapihlajan oksassa roikkui jonkunlainen läskinnahka tinttien ruuaksi. Nyt noista tiloista kahdeksan kymmenestä on kylmänä. Samaan aikaan niiden lähiympäristö on mennyt hyvinkin totiseksi.

    Timppa

    Tiaiset tarvitsevat ruokaa ja asuinpaikkoja sijainneissa jotka ovat suojassa petolinnuilta. Jatkuva kasvatus voi tuottaa näitä, samoin käsittelemättä jättäminen.

    Jos suojasta tai ruoasta olisi kiinni, niin meillä olisi varmaan 10 miljoonaa tiaista.  Kummallisesti nuo lintukannat määräytyvät.  Otetaan esimerkiksi lapintiainen.  Kun  hiihtelin Lapissa, niin joskus harvoin näki.  Wikipedian mukaan niitä on n 50000 paria Suomessa.  Suurin  osa niiden levinneisyysaluetta on tunturiseutuja ja erilaisia suojelualueita.  Miksi kanta pysyy näin pienenä vaikka vihollisia on vähän ja pääasuinalueet pääosin luonnontilaisia.

    Viimeisen tiaisparven, mukana töyhtötiainenkin,  näin n 2-metrisessä taimikossa vaikka lähellä oli joka puolella varttuneita metsiä.   Tiaisethan syövät paljon pieniä hämähäkkejä.  Kun menee sumuisena syysaamuna johonkin taimikkoon, niin eihän siellä näekään muita kuin kasteisia hämähäkin seittejä.  Sieltä löytyy tinteille ruokaa paremmin kuin vanhasta kuusikosta.

    Kyllä kannan määräytymisessä pitää olla sellaisia syitä, joita emme osaa mitata.

    Gla

    Samaa mieltä syiden tuntemattomuudesta. Vieläkin korvissani soi luontoradion (huom. lähetysaika nykyään tiistai eli alkaa kohta) toimittajan toteamus, miten huuhkajat väheni kaatopaikkojen sulkemisen myötä. Seuraavassa hetkessä avohakkuut olikin jo nimetty saman herran toimesta syyllisiksi.

    Näin eilen tikliparven talventörröttäjien kimpussa. Yhtään en ihmettelisi, vaikka maatalouden muutokset olisivat siivonneet joutomailta tällaisia ravintolähteitä. Toisaalta puuston määrän kasvu on lisännyt puiden siementarjontaa.

    A.Jalkanen

    Lapintiaisesta en osaa sanoa muuta kuin että olot ovat ankarat. Palaan muutenkin talveen: silloin ei ole maastossa hämähäkkejä tekemässä seittejä vaan ruoka pitää löytyä muualta, esimerkiksi kesäaikana jäkälän koloihin tehdyistä kätköistä. En tiedä hyödyttääkö meidän opponoida kaikkea lintutieteilijöiden ja biologien tietämystä; kyllä he voivat olla joissakin asioissa oikeassakin.

Esillä 10 vastausta, 9,091 - 9,100 (kaikkiaan 12,796)