Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 9,081 - 9,090 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • .

    Siinä tuli faktaa

    .

    puutuomas

    Metsurit avustaisivat sellaisia puita kaataen tai ainakin karsien joiden laahaamisesta tuhoutuisi liiaksi kasvatuskelpoista puustoa ja näkyvyydeltään haastavissa paikoissa merkkaisivat ehdottomasti säästettävät puut. Ja kyllä minusta tehokkaaseen jatkuvankierron metsänkäsittelyyn kuuluu eroittamattomasti myös raivaussahatyöskentely.

    Timppa

    Tässä kommentti kirkon metsien käsittelystä tuolla Uutiset-osiossa.

    Juuri oli juttu Jyväskylän seurakunnan metsänhakkuusta. Siinä tehtiin poimintahakkuu ikääntyneeseen kuusikkoon. Seurakunnan edustajat toivoivat, että tilalle kasvaisi koivua ja mäntyä. Sellaista ihmettä ei vielä tähän mennessä ole tapahtunut Suomessa.

    Jos Jeesus ei tule tekemään ihmeitään, niin siellä alkaa kasvaa korkeintaan kitukasvuisia kuusentaimia. Jos niitäkään ja jätetyt puut voivat kuolla tai kaatua.

    Turha näistä asioista on kirjoittaa, mutta pitää edellyttää, että yhteisestä omaisuudesta vastuussa olevat seuraavat tilanteen kehitystä. Koska todennäköisesti Jeesus ei tule muuttamaan Mutasen pappilan metsien kasvua, niin ottavat opikseen siitä mitä tulevat näkemään ja kiinteistöpäällikkö toteaa, että metsien hävittäminen jatkuvalla kasvatuksella on ”ekologista syntiä”.

    Suosittelen kiinteistöpäällikön lukemaan Harsintajulkilausuman vuodelta 1948. Siinä ovat parhaat ammattilaiset kertoneet totuuden. Siitä ajasta kehitys on edennyt. Nyt meillä on erinomainen teknologia ja resurssit kasvattaa metsiämme. Taisi Jeesus puhua jostain, että ”leiviskää” pitää kasvattaa.

     

    mehtäukko

    Juuri noin,Timppa. Puutuomakselle:

    Avustavan metsurin olisi tehtävä nuo työt ennen hakkuukonetta työturvallisuuden takia. Jotta lopputulos olisi kunnollinen, metsurin on tiedettävä puita kaataessa ja karsiessa, missä tulevat kulkemaan korjuu-urat. Vaihtelevissa maastoissa ne korostuvat. Motomiehen on hakattava puustoa myös kuljetus huomioiden. Jos kaadetuille puille sataa vaikka 20 cm lunta, kuinka sotkosta selvitetään kun uutta puuta kaatuu työn edetessä…?!

    A.Jalkanen

    Osuvat terveiset Timpalta Jyväskylään.

    Siinä Matti Koivulan videolla (jiikoo-seminaarista, linkki edellä) oli kaksi kuvaa jiikoo-hakkuista.

    Ensimmäinen oli varmaan suunnilleen aika yleinen tilanne meillä ts. luultavasti mustikkatyypin kangasmetsä. Siihen oli saatu jäämään nätti metsä, valopuita ja jonkin verran myös lehtialikasvosta. Tuossa tapauksessa aloituksen jälkeen ainakin yksi tai kaksi jiikoo-hakkuuta voi olla mahdollisia ja tuottoisia.

    Toinen kuva kuivalta mäntykankaalta pienaukosta. Riippuen kuntan paksuudesta voi taimettua tai heinittyä, mutta jos pienaukkoja on vähänkään isompi määrä taimettumista voisi varmistaa muokkaamalla kevyesti.

    puutuomas

    Ja jatkuvassa yläharvennuksia vain siinä määrin ettei tule kasvateltua ostajille ylijäreää puuta. Sellainen metsä on tuhon oma josta elinkeposimmat puut poimitaan pois. Senhän nyt jokainen vähänkään metsänkasvatukseen perehtynyt ymmärtää ettei ne riutuneet siitä toivu ja jos joku tuurilla toipuukin niin kestää todella kauan. Harva ja aukkoinen on ja pitää ollakkin kunnon jatkuvankierron metsä mutta ei suinkaan tuhoaan kohti kulkeva vaan kehittyy vuosikymmenien kuluttua vain paremmaksi. Ja jos tuntuu että en osaa tätä hommaa tai ei tämä tässä toimikkaan niin ainahan sen voi vetää aukoksi, muokata maa ja istuttaa uus metsä.

    suorittava porras

    Senhän tekee vasta seuraava sukupolvi, joten ei huolta! Jatketaan rusinoiden poimimista pullasta niin kauan ,kun niitä löytyy.

    Timppa

    Lehtialikasvokselle käy havaintojeni mukaan niin, että koivut ponnistelevat latvuskerroksen tasalle pienen latvuksen ja rungon paksuuden kustannuksella.  Joko puu kuolee nälkään tai lumitalvi kaataa sen luokille, josta se ei enää oikene.

    Pienaukko systeemillä saatetaan menettää kymmeniä prosentteja kasvusta

    Aina pitää laskea kuutiot.  Silmät eivät kerro totuutta.

    puutuomas

    Joka tapauksessa suosittelen KIIREESTI tekemään vaikka nyt jonkunlaisen varovaisen jatkuvan kierron hakkuun jos sattuu omistamaan luonnontilaisia metsiä tahi sen kaltaisia, koska eikö tämä meidän  EU ole kohta määräämässä ne hakkuu kieltoon ja sen jälkeen sieltä ei myydä enään koristehavujakaan.

    suorittava porras

    Suosittelen kokemuksesta kaistalehakkuuta. Sillä konstilla saa käsiteltyä nopeimmin ”uhan-alaiset” kohteet sopivaan tilaan. Moto palstan nurkkaan ja tekemään serpentiiniä tilalle.

Esillä 10 vastausta, 9,081 - 9,090 (kaikkiaan 12,796)