Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,951 - 8,960 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Puukin mieltä kalvavat pelot metsäntuhosta ovat toteutuessaan itseaiheutettuja eikä ne liity luonnolliseen eri-ikäisen metsän  käyttöön.   Toiminta ratkaisee ettei seurauksia synny niin ongelmia ei  tule.  Hyvä metsä on syiden ja seurausten ulkopuolella.  ( toistan kuin Kalevalassa)

    Mikään ”Mooses” ei  käske  käyttämään hidaskasvuisia taimia  tai   jäämään pelkkään  riukutuotantoon eikä myymän alihintaan  yhtään lastua.

    Timppa

    Mikään ”Mooses” ei  käske  käyttämään hidaskasvuisia taimia  tai   jäämään pelkkään  riukutuotantoon eikä myymän alihintaan  yhtään lastua.

    Miksi siis Perko teet näin?

    Makarov

    On ne riskit jk:ssa aina isommat kun isoja puita poistetaan ja pienempiä jää, joissa ei ole juuristo niin kehittynyt ja ovat lumituhoillekkin alttimpia kun ovat honteloita. Sen näkee omissa metsissä ihan normi harvennuksissa joissa poistetaan monesti joitakin isompia puita. Jonkun pikku myräkän jälkeen menet niin huomaat että on tuuli kaatanut juuri siitä kohdasta puita vaikka runkoluvut ovat ihan normaalit. Ei se sen kummempaa ole En ymmärrä Perkoa miksi esim. Näin loogista asiaa ei voi myöntää kun sehän nyt on päivänselvä. Eikä ole väliä onko jkn kannattaja vai ei

    Perko

    Aiheuttamalla syyn  niin siitä on seuraus!   Pitää ymmärtää mitä tekee ja tietää seuraukset.

    A.Jalkanen

    Jos Perko osaat niin kerro miten riskit vältetään.

    puutuomas

    Riskit se on joka metsänhoitotyylillä. Eniten tietenkin jaksollisuuden suosiosta johtuen havainnut pahoja riskien realisoitumisia jaksollisissa metsissä. On myyrää, roustetta, tykkyä, hirviä, tauteja, myrskyjä, kuivuutta, märkyyttä, väärää puulajia, tuhohyönteisiä, metsäpaloja ja etenkin työlään hoidon myöhästymisiä/laiminlyöntiä, vain muutamia  mainitakseni.

    puutuomas

    Ja se on niinkin että parempi hinta jaksollisen päätehakkuulta kuluu kyllä myöhemmin hoitotöihin eikä aina riitäkkään. Tietenkin on niitä jotka ei laske omalle työlle hintaa ja vielä vähempi vieraan työlle ja ajattelevat tukien korvaavan hoitotyöt, jotka päätelmät eivät ole todellisuutta jos työllä meinataan elää.

    Puuki

    Ei kulu hoitotöihin kuin murto-osa hintaerosta. Laskin tänne aiemmin jo muutamaan kertaan miten hintaero muodostuu.  N. 300/ha motin leimikossa se on niin, että hyvää tasaikäisellä jää n. 3000 €/ha kulujen jälkeen vs jk-harsinta.

    Makarov

    Tottakai ne on Puutuomas samat riskit  jaksollisessakin mutta kyse onkin kummassa metsänhoito menetelmässä on suurempi riski niiden realisoitua. Silloin kun asiat tehdään oikein jaksollisessa esim. uudistamisessa niin riskit on aika pienet. Omillakin tiluksille joissa uudistamiset on oikein tehty ne ovat onnistuneet näin äkkiä arvioiden liki 100%. Yhden hehtaarin ovat myyrät syöneet vaikka olen satoja hehtaareja uudistanut. Toki hirvistä on ollut riesaa mutta en nyt hirvi tuhoja laske uudistamisen epäonnistumiseksi. Syö ne hirvet jk:n taimia jos mäntyä tai koivua on,  ei ne nekään ole niiltä turvassa.

    R.Ranta

    <p>Siitä on aikojen saatossa keskusteltu paljon, mitä metsien kanssa pitäisi tehdä – ja tullaan jatkossakin keskustelemaan, eikä valmista tule.         Täälläkin keskustelua vaivaa se, että ajatellaan kysymykseen olevan olosuhteista riippumaton jokin yksi oikea yksinkertainen vastaus.         Olosuhteet vaihtelevat Suomessakin metsätaloutta harjoitettavalla alueella tavattomasti. Hehtaarituotoissa on olosuhteista johtuen ainakin viisinkertainen ero. Lisäksi kasvatusaika on toisessa paikassa esim. kaksinkertainen. Tällä paremmalla paikalla saadakseen omansa pois alkuinvestointi pitää saada kymmenkertaisena takaisin. Huonommalla paikalla sataviisikymmentäkertaisena. Tähän ongelmavyyhtiin vielä lisätään mm. verotuksen ajalliset vaikutukset ollaan todella haasteellisten asioiden kanssa tekemisissä taloudellisessa mielessä, muista ajallisista riskeistä ja haasteista puhumattakaan. </p>

Esillä 10 vastausta, 8,951 - 8,960 (kaikkiaan 12,796)