Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,931 - 8,940 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metsuri motokuski

    Jos jaksottaiseen sitä yrittää niin eihän muuta vaihtoehtoa ole kuin vetää pohjapinta-ala aika alas. Muutenhan luontaista taimettumista ei ala syntymään. Eihän täällä oikein paljon valmiiksi kerrokselisia metsä ole kun niitä on pääosin hoidettu alaharvennuksilla.

    Mistä sen jk metsän nykyään aloittaa jos ei jaksottaisesta metsästä. Jotkin suot voivat onnistua ja ojitettu korvet mahdollisesti taimettuvat luontaisesti. Mutta kuusivaltaiset kivennäismaat voivat olla turha toivo ilman reilua harvennusta.

    Puuki

    <p>Kivennäsmailla ei ole jk:lla muita mahdollisuuksia kannattavuuden kannalta katsottuna kuin valmiiksi erirakenteinen suht. nuori kuusialikasvos jotta puustopääoma ei jää liian arvokkaaksi verottamaan vertailtua tulosta (vs päätehakkuuseen).</p><p>Märät rämeet uudistuu helposti luontaisesti mutta jk olisi aloitettava niilläkin aivan alusta. Männiköt niillä kasvaa parhaiten tasaikäisinä. </p>

    A.Jalkanen

    Jiikoon voi aina aloittaa aukosta. Näin neuvovat myös alan asiantuntijat.

    Puuki

    <p>Jk:n voi aloittaa aina aukosta mutta kannattavuusvertailu tulee aina tehdä leimikon todellisen tilanteen mukaan eikä teoreettisesti vuosikymmenten takaa. </p>

    Metsuri motokuski

    Miten se jk aloitetaan aukosta? Eikös siinä laiteta taimet kaiki yhyäaikaa maahan? Kuinka se kerroksellisuutta rakennetaan aukosta ?

    Jos kerroksellisuutta ei ole niin ainoa keino on yrittää sitä eh:sta tai toisesta harvennuksesta hakkamaalla oikein harvaksi tai sitten tehdä oikein huono ennakkoraivaus ja säästää siemensyntyiset ja toivoa niistä jatkuvuutta.

    Puuki

    Luontaisen uudistumisen avulla aukkoon saadaan erirakenteisuutta ajan kanssa. Istutusalueellakin voidaan ”hieroa” muutama vuosikymmen aina välillä istutellen puita lisää.  Mitään hyvää kannattavuutta ei tule sillä tyylillä mutta aika kuluu.

    Timppa

    Jiikoon voi aina aloittaa aukosta. Näin neuvovat myös alan asiantuntijat.

    Miten tapahtuisi?   Perkaamalla yliharvaksi ja odottamalla, että sitten väleihin syntyy luontaisesti pienempiä taimia?  En kyllä tiedä mitään järkevää keinoa.  Nimittäin mitä järkeä on poistaa taimia liikaa josta seuraa kaksi asiaa.  Kasvu on pienempi kuin normitaimikossa ja syntyvä puusto on liian oksaista.  Uskooko joku oikeasti, että sinne  isompien taimien väliin syntyy mitään kunnollista kasvatettavaa.

    Visakallo

    Miten sen jk:n voi aukosta aloittaa, kun jk:ssa ei tampata eikä raivata?

    A.Jalkanen

    Luontaisen uudistumisen avulla aukkoon saadaan erirakenteisuutta ajan kanssa.

    Puukin strategialla lähtisin erirakenteisuutta rakentamaan. Kun puita poistetaan, vaalitaan aina erikokoisuutta ja runsasta puulajien valikoimaa. Kasvatusmetsässä voisi kokeilla myös tuota strategiaa jossa jätetään harvennuksissa jäljelle erikokoisia puita ml. alikasvosta. Liian harvaksi vetäminen johtaa helposti vajaatuottoisuuteen: puita on liian vähän ja/tai niissä heikot latvat tai tulee tuhoja.

    Metsuri motokuski

    Ihan oikeasti…..kenellä on aikaa odottaa aukon luontaista taimettumista ? Eikös meillä ole jonkinlainen uudistamisvelvoite vielä olemassa ?

Esillä 10 vastausta, 8,931 - 8,940 (kaikkiaan 12,796)