Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,871 - 8,880 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Rane

    Pitkässä juoksussa harsinnan/jatkuvan kasvatuksen yleistymistä haittaa vanhan kansan totuus:Kaikkia voi huijata jonkin aikaa-joitakin voi huijata kaiken aikaa-mutta kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa…

    Gla

    10 vuodessa tulee uusi sukupolvi metsänomistajia markkinoille.

    Orfeus

    Voisikohan kuusten kasvatusta nopeuttaa siten, että harvennetun 40-vuotiaan JR-koivikon alle istuttaisi alikasvosta hyödyntäen kuusen taimet normi-istutustaajuuteen? Päällä oleva koivikko toimisi suojuspuuna ja suojaisi hallaltakin. Toki koivutukkien korjuussa sitten alla oleva kuusentaimikko hiukan vaurioituisi, mutta se olisi ehtinyt jo parisenkymmentä vuotta saada kasvuun etumatkaa.

    Makarov

    Tuossa yritystoiminnassa toimii vähän samat teesit mitä tässä jk keskustelussa on puitu. Teoriittesella tiedolla ei ole mitään arvoa jos et osaa sitä siirtää käytäntöön. Toki niistä saa sapluunan käytäntöön. Tunnen monia minua fiksumpia ja älykkäämpiä ihmisiä jotka teoriassa tietää asioita vaikka kuin paljon mutta kun ne pitäisi siirtää käytäntöön niin siitä ei tule mitään. Saattaa olla hyvää yritystoimintaa mutta kun keskitytään jatkuvasti vääriin asioihin niin eihän siitä mitään tule. Vähän kun täällä, keskitytään siihen yhteen hehtaariin eikä hallita kokonaisuutta.

    Metsäkupsa

    Olen koivikoiden alle istuttanut täydennykseksi luonnon taimille kuusia jo vuosikymmeniä. Osan päältä koivut hakattu jo, odotuksia pienemmillä vaurioilla. Kaksivaihekasvatukseksi sitä kutsun, n. 15 vuotta siinä voittaa plus heinäys ja maanmuokkaus jää pois.

    Gla

    Itse laitan koivikkoon kuusia vain, jos luontaista on tarpeeksi ja istutus täydennystä eli istutettava taimimäärä maltillinen. Lisäksi istutus normaalia harvempaan, 3-4 m ruutuun. Usein luontaiset kuuset kasvaa liian lähellä koivuja, joten raivauksen jälkeen taimimäärä voi olla vaatimaton.

    Makarov

    Voihan sinne laittaa kuusia, jättää ajourat istuttamatta kun ne on siellä valmiina. Hyvä konemies ja leuto sää auttaa sitten aikanaan hakkuussa.  Itsellä on kanssa semmoinen 2.5 ha rauduskoivikko johon suunnittelin samaa hommaa mikäli luontaista tainta ei rupea tulemaan. Epäilen että näin on kun ikää 25 vuotta eikä taimia näy. Alue harvennetaan vielä kerran niin sen jälkeen istutan.

    Orfeus

    Kiitos tiedosta ja tarkentavista huomioista Makarov, Gla ja Metsäkupsa. Eli, jos oikein ymmärsin, tässä vaiheessa voisin istuttaa tuolle 3 ha:n alueelle harvennetun 40 -v JR-koivikon alle kuusentaimia sinne, missä niitä ei oikeissa paikoissa luontaisesti ole ja parinkymmenen vuoden kuluttua, kun päätehakkuu on edessä, alla kasvaisi jo 20-vuotias kuusentaimikko. Kai se osaava koivunkaataja osaisi ne koivut sielä poimia niin, ettei alla kasvavalle kuusikolle pahempaa vahinkoa tulisi.

    Visakallo

    Mielenkiintoista olisi nähdä, miten ne kuusikymppiset päätehakkuukoivut poimitaan sieltä kuusien päältä silloin parinkymmenen vuoden kuluttua. Ovat siinä vaiheessa aika jytkyjä puita!

     

     

     

     

    Gla

    Korjuuvauriot on aina riski, pystykaupalla ei ole varmuutta konekuskista.

    Omat koivikkoni ovat nuorempia ja niissä on luontaista jo 20 vuotiaana. Jos odottelisin 40 vuotta, silloinhan ensimmäiset kuuset olisivat suuria, eikä täydennyksen idea toimisi. 20 vuotiaasdakin kokoeroa kuusilla on yli 5 m.  Ja jos 40 vuodessa ei luontaista kuusikkoa ole tullut, ei sitä tulekaan. Parasta kasvattaa koivikko päätehakkuuseen ja sitten uusi taimikko. Kaksijaksoisen ylispuiden poistossa kantohinta on alempi kyin päätehakkuussa. Luontaisella taimikolla sen voi kompensoida, muuten homma menee tappiolle.

Esillä 10 vastausta, 8,871 - 8,880 (kaikkiaan 12,796)