Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,841 - 8,850 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metsuri motokuski

    Onhan tästä kirjoiteltu aiemmin. Korjuukustannukset saat kun soitat paikalliselle alueurakoitsijalle. Ne kyllä yleensä kertoo kun taksa on niin huono.

    Perko

    <p>Mestarimoton jutussa  on kai tasaikäisen kerralla istutetun metsän  käsittely ja jakauma? Niin se on tasaikäisen  harvennus tuossa Konneveden hoitokohteessakin.

    —Jälleen on pullahtanut pintaan rehellisin luonne kirjoittelussa.  –Toisen ihmisen epäonnistumisesta saa tyydytystä he, jotka kokevat toisen onnistumisen saattavan heidät itse huonoon valoon, tai että menettäisivät itse tätä kautta jotain.

    —Katleena  Kotesuo on pohtinut ; ”Miksi jotkut ihmiset eivät epäonnistu koskaan?”—”Jokainen epäonnistuu joskus. Aivan jokainen.</p><p>On silti paljonkin syitä siihen, miksi luulet, että jotkut ihmiset eivät epäonnistu:</p><p>Jotkut eivät kerro epäonnistuneensa vaan kätkevät tapahtuman.<br />Jotkut yrittävät satoja kertoja epäonnistumisen jälkeen uudelleen ja uudelleen (lisäys . aukossa tamppausta jatkaen) – kunnes onnistuvat. Me muut näemme vain sen loppuonnistumisen emmekä niitä väliepäonnistumisia. (Itse asiassa ne väliepäonnistumiset eivät jälkikäteen edes tunnu epäonnistumisilta, vaan vain välivaiheilta.)<br />Jotkut sanoittavat epäonnistumisensa onnistumiseksi tai neutraalisti vain ”tapahtumaksi”. Tässä ei ole kyse valehtelusta vaan uudesta näkökulmasta. Jos esimerkiksi esittäisin kutsun, josta toinen kieltäytyy, onko se minulle oikeasti epäonnistuminen – vai onko vain kyse siitä, että nyt aikataulut tai persoonat eivät matchanneet?<br />Jos toisten onnistumiset ja epäonnistumiset pohdituttavat tosi paljon, kannattaa listata itselleen onnistumisen ja epäonnistumisen kriteerit. Jos en saa hakemaani duunia, onko se oikeasti ”epäonnistuminen” – vai onko se vain luonnollinen osa työnhakuprosessia? Entä jos voitan kilpailussa hopeaa; onko se oikeasti epäonnistuminen? —Aina kun on tavoittelemassa jotain itselle tärkeää, kannattaa jo etukäteen miettiä, mitkä ovat epäonnistumisen kriteerit. Useimmiten nimittäin epäonnistumista ei ole olemassakaan; on vain oppimista.”

    –Ihminen ei luonnostaan nauti toisen epäonnistumisesta, vaan tämä on kulttuurisidonnaista.  Ahdinko ja vaivat kertautuu ukkojen mielessä,  siitä puhe mistä puute!</p>

    Panu

    Itse en nykyisellään uskaltaisi kuusikossa JK:ta harjoittaa (kirjanpainajat ym.).

    Pukkala vetoaa tutkimuksiin JK-korjuun tehokkuudesta mutta kuten yllä on todettu ainakaan vielä asia ei näy käytännössä.  Eli JK-hakkuu on harvennus ja motolla on harvennustaksa. JK-kohteitakin on hyvin erilaisia, ainakin Janne Seppänen tuntuu kovasti aina kiroilevan kun joutuu JK-hakkuun tekemään.

    Puu Hastelija

    Jotkut ihmiset kutsuvat epäonnistumista leikkisästi jatkuvaksi kasvatukseksi. Sitten he haluavat puhua paljon asiasta, jotta eivät olisi yksin.

    Makarov

    Kyllä se ainakin minulla on hinta ollu näissä jk:n yläharvennuksissa alempi, olen niitä kuitenkin useampia tehnyt. Saanto on ollut joku 80-100m3/ha,  Tukki% 60-80% välillä. Osan näistä nyt hakkuutin liki 80€ tukkihinnalla nurin nyt kun ei ole taimettumista tullut.

    Tuossa Oliko se nyt ranen linkki pisti silmään tuo Pihkaniskan kommentti että pitäisi varovaisemmin hakata jk kohteita. Siinä on kyllä ristiriita suosituksien kanssa, eikö niissä juuri kehoteta jk hakkuut harvaksi hakkaamaan taimettumisen onnistumiseksi. Mutta itsellä on eräs 10ha kuvio jossa käytin n.10 vuotta sitten innoforin ammattimiestä kun tuli joku viesti että ammattimies voi käydä ilmatteeksi kahtomassa jk:hon soveltuvia kokeita. Meinasi että kohde on hyvä jk:hon kun vaan vetää ppa:n rankasti alas taimettumisen aikaan saamiseksi. Hoidin puukaupat  itse ja Hakkuutin kuvion  yläharvennuksena mutta en suinkaan innoforin miehen ohjeen mukaan vaan omaa järkeä käyttäen varovaisemmin niin kuin Pihkaniska ohjeistaa siinä linkin kommenteissa. No tässä kohteessa on taimettuminen lähtenyt käyntiin eikä tuulenkaatoja ole. Kuvio pitäisi jälleen yläharventaa muutaman vuoden sisään valon lisäämiseksi. Tämähän on vähän niin kuin suojuspuu hakkuuta.

    Perko

    Puun myynnissä ja saldoa seuratessa  on kuitenkin onni  suosinut mukavasti . Lomilla  on vapaa olo  r- sahan henkselinjälkiä ei näy rusketusraidoissa.   Niin se  onni potkii!

    Metsuri motokuski

    Kyllä perko se oli jaksottainen 4 khl metsä jota yritettiin muuttaa jk metsäksi.  Kun luontaista kerroksellisuutta sieltä löytyi. Kyllähän nämä meidän metsät tahtovat pääosin olla juuri jaksottaisia. En kyllä ole nähnytkään varsinaisia jk metsiä kuin kymmenkunta vuotta.  Aiemmin ne olivat joko harsittuja metsiä tai sitten puistometsiä jotka eivät kyllä ole mitään jk metsiä.

    A.Jalkanen

    Kuten Makarov edellä ansiokkaasti havainnollistaa, kohteita on erilaisia. Jos puusto on monilajinen ja on ollut jo pitkään erirakenteinen, tuulituhoriski on hakkuun jälkeen paljon pienempi kuin tasarakenteisessa kuusikossa. Mitä lievempi hakkuu, sitä pienempi tuuliolojen muutos. Siksi uudistumisasentoon ei kannata aina pyrkiä kerralla vaan vähitellen.

    Siitä olisi kiva kuulla lisää miten jiikoometsä eroaa harsintametsästä tai puistometsästä. Ainakin täällä Espoon Keskuspuistossa vaikuttaa jatkuva harventaminen olevan pääasiallinen metsien käsittely, välillä ylhäältä välillä alhaalta. Sen eron tiedän oppikirjoista että jiikoometsään jätetään isoja siemenpuita, toisin kuin ehkä harsintametsään.

    Puuki

    Jk-harsinnassa tarvitaan paljon puiden valintaa ja jäävän puuston varomista. Lisäksi kertymä on suht. pieni.  Siksi korjuukulut on tavallista suuremmat ja kantohinta pienempi kuin muuten olisi.  2-harvennuksen hinnoilla ne yleensä tehdään.    Normi yläharvennuksella puiden keskikoko on suurempi, siitä syystä -ja edellisten syiden vuoksi myös –  yläharvennuksella on korjuukulu pienempi  ja yksikköhinta sen mukainen.

    mehtäukko

    Taas meinaa Joovainilla mättää sahajauhoissa.

    Miksi yhtiöiden pitäisi kertoa korjuukustannuksia ? Kertooko kukaan muukaan liike-asioistaan? Miksi pitäisi luvata urakoitsija mo:n hankintakaupoille, kun se kuuluu mo:n toimenkuvaan?

Esillä 10 vastausta, 8,841 - 8,850 (kaikkiaan 12,796)