Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,761 - 8,770 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    <p>Tuskin jaksottaisen taimikko vaiheesta voidaan välttyä. Oli viljelyn ylimenovaiheen tuotosta verrattuna jk:n vastaavan ajan tuottoon. Jk:n tuotto on monikymmenkertainen verrattuna jaksottaisen vastaavan ajan tuottoon. </p>

    mehtäukko

    Monikymmenkertaista valetta, jota on edelleen toitotettava siihen yhteen tilkkuun tuijottamalla. Se ei ole edes metsätaloutta, vaan esimerkin kaivelua mökkitontin parturoinnista jossa valo on loppunut ja itikat käyneet ahneiksi.

    Perko

    Kertolasku selventäisi asian, mutta kun siitä ei tule mitään niin ongelmanhan voitte ratkaista kokeellisesti ”1000 hehtaarin menetelmällä”.    A. J n taktiikkaa menestykseen tarjosivat konekauppiaat jo 70-luvulla. Silloin maataloudessa alkoi  menojen vähennys verotettavasta tulosta.  Koneen  hankintaperustaksi myyjä esitti verovähennystä !    Numeroilla pelaten jos ette pysty vertailemaan juttua niin omassa metsässä saahan siellä  aukkoja suurentaa ja tampata mielin määrin.

    Visakallo

    Perko, minkälainen merkitys puunmyyntituloilla on ollut taloudessasi viime vuosikymmenten aikana? Paljonko ne ovat olleet prosentteina kokonaistuloistasi?

    Perko

    Visalle ihan mihin pystyn  niin tarkkaluku  tulojen jakautumisesta on fifty sixty.  Merkitystä en tiedä  ei lie väliäkään.

    suorittava porras

    Ihan uteliaisuuttani kysäisen , onko samankokoinen puu 120 vuotiaana jotenkin arvokkaampi ,kun jaksottaisen kasvatuksen tuloksena 60 vuodessa vastaavat mitat saavuttanut puu? Jatkuvan taimivaihe yksittäisen puun kohdalla kestää 40-60 vuotta ja kasvu on jatkossakin hitaampaa jaksollisesti kasvatettuun puuhun verrattuna. Kantohinta jaksottaisen hyväksi kympin motti ja kasvatusaika vain puolet jatkuvan vastaavasta.

    Edustaa melkoista matemaattista lahjattomuutta väittää ”jatkuvaa” paremmaksi menetelmäksi. Se hyvä puoli toki tällä asian esilläpitämisellä on ,että jk ei tule yleistymään enempää ,kun menetelmän heikkoudet tuodaan toistuvasti esille.

    Makarov

    Ei minulla valittamista ole. Elän metsätaloudella ja metsien ostoon on käytetty pitkälti lainarahaa. Tilojen ostoilla olen muokannut kehitysluokan metsissä sellaiseksi että vuosittain voi myydä puuta, harvennuksia/päätehakkuita aina tilanteen mukaan. Hyvällä tilalla on aina myytävää. Eikä metsänhoito työt ole työtä kummempaa, niistä voi pitää aina välillä taukoakin kuten nyt. Ajattelin huhtikuulle pääosin hiihdellä ja sitten ruveta taas katselemaan työhommia. Tilinpäätös vuosittain kyllä kertoo onko yritystoiminta kannattavaa pitkällä aikavälillä.  Metsävähennysten loputtua perustin osakeyhtiön niin verotuskin pysyy kohtuullisena.

    Useasti nämä jk:n puolestapuhujat ostavat metsänsä muilla tuloilla, esimerkkinä Kujalan Timo joka ei muistaakseni ollut metsienostoon käyttänyt yhtään lainarahaa.

    mehtäukko

    ” Koneen hankintaperustaksi myyjä esitti verovähennystä” on tässä yhteydessä aika lahjaton esimerkki!

    Millä alalla hyvänsä toistuvaa tai raskasta työtä helpottava tuottava investointi on aina perusteltua, jos yrityskoko sitä edellyttää. Niin se on metsätaloudessakin. Mutta kaikissa pienissä piireissä usein kallista lystiä.

    Perko

    Näillä kolmella edellisellä kirjoittajalle sopivampi paikka  voisi olla : Aukontuotto menetelmät .  Siellä  käsitellä tilakauppoja ja  odotellaan aukosta 50 vuotta tuloja.  Ymmärrän  häiriköinniksi kirjoittelun ja  ukon katkeruuden  syylänsä kivuissa  ovat varmaan jo aivoissa  ”saverikot” pettäneet.    Harvat ovat he joilla  Puukin ja  Jovainnin lailla on omakohtaista  asiallista tietoa tai esitystä  ollut kerrottavaksi.   Yleensä puskevat pelkkää höhöttelyä  ja ennusteita 100 vuoden tuollepuolen! !  Notta,  Teidän kanssa  tässä on aikaa vietetty.

    Jovain

    Ylimenokauden aika vastaa hyvinkin yhden metsämies-sukupolven aikaa. Myös sen ajan jk metsä tuottaa. Puu ei tunne eroa hoitotavasta, samassa ajassa ja puustopääomilla se tuottaa ja hoitotavasta riippumatta. Väittämät jk:n puolta pidemmistä taimettumisajoista, hitaammasta kasvusta, puusisällöistä tai puun hinnoista, eivät pidä paikkaansa.

Esillä 10 vastausta, 8,761 - 8,770 (kaikkiaan 12,796)