Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,681 - 8,690 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • puutuomas

    Liian tiuhoja ja tasa ikäisiä on Suomen talousmetsät riistanhoitomielessä. Kyllä jatkuva kasvatus/ lakirajat ylittävä harvennus, sille soveliaalla pohjalla on parasta kanalintujen ja muidenkin riistaeläinten kannalta katsoen. Pääsee valo metsäpohjaan asti kasvattamaan marjoja ja pusikoita, syömä ja lepopaikoiksi metsän eläimille. Onnistui se puuntuotanto mielessä jaksollista paremmin, tai ei. Männyn kasvupaikoille jk.taas ei passaa mutta mielestäni näillä paikoilla olisi hyvä jättää etenkin mahd. kituiset ja vikaiset männyt säästöpuiksi (eikä tarvi olla ryhmissä) koska metsot tykkäävät juuri heikentyneiden mäntyjen neulasista. Eikä mikään metsän eläin niin tyhmä ole että lähtisi suojapaikkaa hakemaan karusta mäntymetsästä eli turhaa se on puhtaan männyntaimikon suojatiheiköt. Mänty ei kummoista suojaa tarjoa oli se tiheikkönä tahi ei.

    Rukopiikki

    Mitä minä olen metsän elämää tarkkaillut niin linnun paras suoja on pitkä ja tuuhea varvikko.

     

     

    Metsuri motokuski

    Minun havaintoni on että kanalinnut viihtyvät hyvinkin erilaisissa maastoissa vuoden ajan mukaan. Talvi kausi laumoissa usein soiden, mäkien ja vesistöjen varsilla. Kesällä vaihettumisvyöhykkeillä joissa hyönteisravintoa on runsaasti ja sitten syksyt marjassa hyvillä marja mailla.

    Rukopiikki

    Niinhän se on.

    Gla

    Tässä ei olekaan kyse jaksollisesta vs jatkuvasta kasvatuksesta. Molempia voi toteuttaa eri tavoin ja se ratkaisee lopputuloksen niin riistan kuin muunkin lajiston suhteen.

    Timppa

    Usein lintupoikueita löysi aukon reunametsästä.  Siinä on enemmän valoa ja rehevämpi aluskasvullisuus.  Myös varttuneet kasvatusmänniköt, joissa oli mustikkaa, olivat teerille ja metsoille mieluisia paikkoja.  Ei tarvita harsintametsää.  Ongelma vaan on, että linnut ovat vähentyneet vaikka metsien käsittely on säilynyt ennallaan.

    Makarov

    Täällä huomaa kun rupesi susia ja ilveksiä tulemaan niin niillä on ollut positiivinen vaikutus lintukantoihin. Varmaan raatojen myötä löytyy monipuolisempaa ruokaa pienpedoille niin saa munat olla rauhassa. Ahmojakin rupesi kummasti tulemaan kun sudet saapuivat, nekin tietysti raatojen perässä.

    Timppa

    Ilvekset syövät kettuja.  Esimerkiksi loppukesällä ketunpentueet liikkuvat hajallaan maastossa ja pitävät yhteyttä huutelemalla.  Ilvekselle tämä merkitsee kutsua ruokapöytään.  Sama juttu supien kanssa.  Nekin  ovat ilvesten ruokaa.

    Ilveskin syö kanalintuja, mutta noiden petojen syöminen tekee ilveksestä kuitenkin kanalintujen kannan edistäjän. Toinen etu ilveksistä on, että ne syövät pieniä hirvieläimiä, jotka ovat todellinen maanvaiva Etelä-Suomessa ja joita ei saa tiheän asutuksen seasta metsästettyä.

    Riistakeskus edistäessään ilveksenmetsästystä käyttäytyy kuin täydellinen idiootti.  Kerrankin olen luontojärjestöjen kanssa samaa mieltä, kun saivat torpattua ilvesjahdin.

    Gla

    Millä tavalla suurpedot liittyy jatkuvaan kasvatukseen?

    Jovain

    <p>Jos metsän avaaminen koetaan myönteisenä riistalle, on se sitä myös hirvelle ja muille sorkkaeläimille. Näin ei ollut aikoinaan, kun metsät olivat peitteisiä. Hirvi laiduntaa aukealla, jossa pintakasvillisuus, valitettavasti myös puuntaimet, tarjoavat runsaan ravintokatteen. Esim. juhannuskesällä koivun taimistot tuntuvat olevan haluttuja ja kysymys on menetetystä koivun taimistosta, jos hirvet pääsevät sen laiduntamaan. Ennen aikaan näitä ongelmia ei ollut, kun metsät olivat peitteisiä. Peitteisessä metsässä tuhot ovat huomattavasti vähäisemmät tälläkin hetkellä. On verrattavissa ”myyräinvaasioon” joskus vuosituhannen vaihteessa, kun veroleimikot (avohakkuut) saavuttivat huippunsa. </p>

Esillä 10 vastausta, 8,681 - 8,690 (kaikkiaan 12,796)