Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 8,661 - 8,670 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Niinhän siinä sitten kävi, ettei Perkolta sitä tietoa ollutkaan. Alkoi sen sijaan syyttä meikäläistä kiinteistöhuijauksesta. Mitähän huijausta siinä nyt on, jos puunmyyntituloilla, joista on jopa asianmukaiset verotkin maksettu, hankkii jotain omaisuutta? Sen mittapuun mukaan oltaisiin huijareita melkein koko porukka täällä.

    Jovain

    Ei nyt sentään Visa, metsänhoito eriytettynä on eräänlainen sekamalli, joka tarkoittaa luontaisen metsänhoidon elementtejä hajautettuna kahteen erillään pidettävään hoitomalliin. Sillä tuskin on kannatusta, kun vaihtoehto voi olla hoitomuotojen yhdistäminen. Ei ole onnistunut jatkuvan kasvatuksen lähtökohdista, mutta hoitomuotojen yhdistäminen voidaan toteuttaa myös jaksottaisen metsänhoidon lähtökohdista. Suuntaamalla entistä paremmin peitteiseen metsänhoitoon ja luokittelelemalla poiminta- ja pienaukkohakkuut uudistushakkuisiin, kuten jaksottaisen luokituksessa ovat. Tuskin on tarvetta kasvatushakkuitakaan mennä eriyttämään tasarakenteisiin ja erirakenteisiin. Voi olla myös kerroksellisia metsiä.

    mehtäukko

    Jovain:” Metsänhoidon suositusten mukaisessa jatkuvassa kasvatuksessa kysymys ei ole ”ikiliikkujasta”. Kasvu hiipuu, kun kasvun elementtejä ei ole tarjottu alunperinkään. Metsissä kasvun elementit ovat olemassa, mutta metsänhoidon luokituksessa ne on varattu jaksottaisen metsänhoidon hyväksi.”

    Hoitomuotojen yhdistämistä,luokittelemista ja eriyttämistä. Jovainin jk-puuro ei kyllä valmistu ikinä, sillä vatvomista riittää loputtomasti.

    Kun kasvu hiipuu ja elementtejä ei ole eikä ole mahdollista tarjota, jos mo on valinnut noin typerän menetelmän. Siksihän täällä ei löydy myötätuntoa tuollaisen niin epävarman puuntuotannon kannusteeksi.

    suorittava porras

    Turha jauhaa jatkuvan eduista. Yksittäisen taimen kehittyminen myyntikelpoiseksi järeäksi tukkipuuksi kestää jk:ssa 100 vuotta ja jaksollisessa ajallaan hoidetussa metsässä tähän  päästään yksittäisen puun kohdalla  60 vuodessa. Lisäksi näitä viimeksi mainittuja puita kertyy tasaisesti ja runsaasti pienemmältä pinta-alalta ja kokonaissaanto muodostuu parhaimmillaan puolta suuremmaksi.

    Valon ja ravinteiden saanti ovat ne keskeisimmät tekijät eron syntymiseen. Tasarakenteisissa metsissä puuston tiheys pidetään optimaalisena kummankin tekijän suhteen. Erirakenteisten kohdalla pienempi ja varjossa kasvava kärsii. Isommat puut imevät valon ja laajempien juurien avulla ravinteet. Pienemmät puut eivät saa parasta mahdollista määrää kumpaakaan.

    Tuolla toisessa ketjussa todettiin aurinkopaneelien kohdalla varjostuksen merkitys aurinkovoimalasta saatavaan tehoon. On siis laskelmin todistettu ,että varjostus pudottaa tehoa. Sama kaava on aivan käyttökelpoinen puidenkin kohdalla ja nähtävissä käytännössä siinä ,että jatkuvan metsän taimi on monesti vielä 40 vuoden ikäisenä pituudeltaan metrin luokkaa ja alkaa vähitellen venyä vasta silloin ,kun lähellä kasvanut isompi puu poistetaan. Metrin vuosikasvuista voi vain haaveilla. Jaksollisen taimi venyy metrin pituuteen3-4 vuodessa ja siitä eteenpäin jopa metrin kasvu vuodessa on yleistä.

    Jatkuva kasvatus ei ole taloudellisesti perusteltua eikä siitä ole ratkaisuksi kasvattamaan hiilensidontaa ellei metsää jätetä koskemattomaksi. Aikaa myöten jälkimmäinen vaihoehto johtaa metsän muuttumiseen lahotessaan päästölähteeksi.

     

    mehtäukko

    Ja kun puhutaan ..”jatkuvan metsän taimi on monesti vielä 40 vuoden ikäisenä pituudeltaan metrin luokkaa”, kyseessä on kuusen tatti, lahokin mahdollisesti. Ne pienaukkojen raudukset ja männyt ovat aivan utopiaa joista yhdessä olisi muodostettava uusi sekametsä.

    Jovain

    Tapani hoitaa metsiä on ollut johdon mukaista, sitä olen myös noudattanut. Valon määrälläkään ei tehdä metsiä, jos metsä ei uudistu, se ei uudistu. Ja voihan valon määrästä kolmasosa olla tuottamatonta ja menee usein pintakasvillisuuden ja vesakon torjuntaan. Metsä on kuitenkin viljeltävä, jos ei muuten uudistu. Näin toimitaan myös jk:n suositusten mukaisesti. On typerää jäädä odottamaan, uudistuuko metsä vai eikö uudistu. Metsänhoitoa voidaan toteuttaa myös kokonaisvaltaisesti, ilman tällaisia metsänhoitoa eriyttäviä toimenpiteitä.

    mehtäukko

    Mitähän muut jk-apostolit ovat mieltä, kun ”…metsä on kuitenkin viljeltävä, jos ei muuten uudistu..” ? Montako kymmentä vuotta kärsii odotella,antaa heinittyä ja vesakoitua  ja mitä se maksaa? Siitä on lyhyt matka Ekin pirun keksimään raivaukseen…?

    Jovain

    <p><p>Onhan siellä takaportti uusiutumattomille, viljellään ja siirretään jaksottaisen puolelle. Ei vaan kelpaa jk metsäksi, se on mehtäukonkin jatkettava tamppausta ja haettava parempia vaihtoehtoja. Olisiko pirun keksinnöstä siinä apua?</p></p>

    mehtäukko

    <p> Se tiedetään ja ymmärretään jaksollisessa, mutta ei riitä selitykseksi puolustaa jk:ta  ”että onhan siellä takaportti ”. Olisi nyt Joovainin syytä esittää faktaa hinnasta, jota odottelu mahon metsäpohjan taimettumiseksi aiheuttaa. Hinnoittelua suhteuttaa se tosiseikka, että mahokausi voi olla hyvin helposti mo:n aktiivitoiminnan iän pituinen…!</p>

    Jovain

    <p>”Helposti mo:n aktiivitoiminnan iän pituinen”, sellaista sattuu, harvemmin kuitenkaan omalle kohdalle. Ei ole tullut harsittua tuottamatonta (uusiutumatonta) metsää ja tuskin tulee tehtäväksi. Tuntuma on hyvinkin 60 luvulta. Mehtäukko on hyvä vaan ja pitää omanaan ja apostoliensa harmina. Onhan tämä jo häpeäksi metsänhoidolle.   </p>

Esillä 10 vastausta, 8,661 - 8,670 (kaikkiaan 12,796)