Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,591 - 8,600 (kaikkiaan 12,527)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Puuki jälleen vähättelee osaamistaan ja  laajaa tietämystään. Sitähän on ollut vuositolkulla oppituolissa istumista  ja harjoittelua käytännössä, näin kerroit.  Äikisti arvioituna,   aukosta ei ole myyntiin  kotvaan  mutta jos on  solakkaa   vaaksanvahvuista puustoa niin siitä hyvinkin saa rahaa jo lähiaikana.  Siksi ne aukon perustalle  tehtävät laskelmat ovat aikapaljon korttiennustuksia  hatarammat.  Niin se vaan on, valitettavasti!

    Visakallo

    Älähän nyt Perko! Meikäläinen on nyt iältään 66 vuotta, ja lähes kaikki nykyinen tilojeni puusto on aukkojen kautta sinä aikana uudistettu. Vaikka joka vuodelle olisi riittänyt hakattavaa, jos siihen olisi ollut tarvetta. Puuta on nyt keskimäärin hehtaarilla enemmän kuin silloin. Onko Perkolle tuttu semmoinen käsite kuin kehitysluokkajakautuma?

    Perko

    Visa ole huoleti,  kyllä on opetettukin kehitystä  eli developments,     development to the customer.   Tehtiin uusia tuotteita asiakkaan olon parantamiseksi. Otaksun  sinunkin yhtä sellaista katselleen.   Onkos semmoinen juttu vilahtanut visan  ajatuksissa?    Vientituotteista noin muistini varaisesti ovat nämä selluvalmistukset aiheuttaneet eniten lakkoja ja satamien sulkeutumisia. Se on aiheuttanut tappiota enemmän kuin metsänomistajan raaka-aineistaan saama arvo,  silti on sekin työtä ja aikaa vuosia tarvinnut. ( 500 l bensaa/v)

    Visakallo

    Niin Perko, jos niitä metsäteollisuuden vientituloja ei olisi, niin eihän meidän metsiemme puilla olisi kuin polttopuun arvo, ja siitäkin vain se työn osuus.

    Perko

    Niinhän se on businesses, polttopuulla  hankkii jo hyvin omassa lämmityksessä eikä mene 34%  aneita  ja vaivais-  kemeroihin maksua!   joutuvat  starttailemaan vanhoilla akuilla.

    Timppa

    Nyt esitetyille ikä/järeysvaatimuksille tulee tavoitteet EU:sta, mutta tälle vaihtoehtoisia toteutusmalleja on lupa esittää.

    Viime vuosina hakkaamatta jättäminen on tuonut parempia tuottoja kuin rahan sijoittaminen pörssiin, mutta eihän jatkosta tiedä.  Pitää olla kaikkeen tyyliin  mahdollisuudet.

    Aktiivinen nopeasti uudistava metsänomistaja aikaansaa suurimmat hiilinielut ja samalla korvautuu eniten fossiilisia polttoaineita.

    Visakallo

    Perkon jutuista voi päätellä, ettei puunmyyntituloilla ole hänen taloudessaan juurikaan merkitystä. Jutut voisivat olla hieman erilaisia, jos metsätalous olisi Perkolle elinkeino.

    Timppa

    Kuinkahan iso talo Perkolla on, kun metsänkasvu menee sen lämmittämiseen?  Tai päinvastoin, kuinka pieni metsänkasvu, kun riittää vain yhden talon lämmitykseen?

    Jovain

    <p>Tiedä kenenkä tekemä metsänhoidon ”väärävalinta” lopulta oli. Tuskin sitä ainakaan metsänomistajan valintana voidaan pitää, kun vaihtoehto on  valmiit luonnon taimistot ja kasvatettavat nuoret metsät ja vaihtoehtona tarjotaan uusiutumattomat pienaukot ja poimintahakkuut. Määrittelyssä on menty juuri päinvastoin, miten on syytä toimia ja olikohan metsänhoidon eriyttämisellä pilattu hyvä asia.  </p>

    A.Jalkanen

    Kertoisitko Jovain hieman täsmällisemmin: miten metsälakia tulisi muuttaa? Muutosehdotusten olisi mielellään oltava käytäntöön helposti sovellettavia.

    Kyllä jatkuvapeitteisen menetelmän sallivan lain kirjoittajat varmaan miettivät mahdolliset sudenkuopat joihin se voi johtaa. Olen ymmärtänyt, että Jovainia kaihertaa muun muassa se että jk-hakkuun saa tehdä aina, vaikka metsänpohjassa ei vielä näy taimia. Jotkut tuntuvat uskovan että eri puulajeja alkaa ilmestyä taianomaisesti, kun metsään tekee yhden puun kokoisen aukon. Tällä tavoin onnistutaan kuitenkin pääsääntöisesti synnyttämään vain kuusen taimia, vähemmän muita.

Esillä 10 vastausta, 8,591 - 8,600 (kaikkiaan 12,527)