Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,491 - 8,500 (kaikkiaan 12,526)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metsuri motokuski

    Viimeisimmässä makasiinissa oli hyvä sanonta: Tyhmin päätös on periaatepäätös. Se varmaan koskee kumpaakin metsänkasvatus koulukuntaa.

    Nostokoukku

    Vanha sanonta: Kun järki loppuu, otetaan periaatteet käyttöön.

    Puuki

     

    Mulla on kuvia täysin pilalle harsituista metsistä aikojen takaa. Se oli ennen harsintajulkilausumaa, kun ne kuvat on otettu.

    Timppa

    Nyt sen olen nähnyt.  Nimittäin jatkuvan kasvatuksen käytännössä, oppaana itse Yrjö Norokorpi.  Paikka oli Riihimäki ja maasto kosteaa turvekankaan tyyppistä, mikä edesauttaa epäilemättä taimettumista ja saattaa vähentää kuivumisriskiä. Hakkuu tehty 8 vuotta sitten.

    Ensimmäisessä kohteessa oli hakattu tukkikuusia pois varsin kohtuullisesti.  Muuta ei ollut tapahtunut.  Ei uutta taimettumista.

    Toisessa kohteessa oli jätetty vain suuria puita suojuspuuasentoon.  Se oli onnistunut hyvin.  Uusia kuusentaimia oli syntynyt.  Ei muita puulajeja.  Ihan kuten yleinen tieto kertoo.  Ei mahdollisuuksia jatkuvaan kasvatukseen, koska vain suuria puita tai taimia.

    On tuo Yrjö vahva uskossaan.  Kaikki kommenttini valuivat kuin vesi hanhen selästä.  Voinhan tietysti olla väärässäkin, mutta silloin seuranani ovat kolmen pohjoismaan metsäntutkimuslaitokset ja motojen mittarit.

    Metsänomistajakin oli tullut ”uskoon” Messiaana kaimani Kujala.  Jos olisi joku hankala kohde myytävänä, niin silloin pitäisi pestata hänet.  Kyllä homma hoituisi.

    A.Jalkanen

    Minulla on suunnilleen sama ”tilannekuva” kuin Timpalla.

    Jos määritellään jatkuva kasvatus laajasti, niin että siihen kelpaa kaikki käsittely joka ei ole avohakkuuta, niin siihen mahtuu sitten vaikka kuusen suojuspuuhakkuukin.

    Visakallo

    Minä nimeäisin nämä jatkuvan kasvatuksen viritelmät ”tuhlaushakkuiksi”. Perusteluna se, että lähes poikkeuksetta niissä aiheutetaan kymmeniksi vuosiksi maapohjan tarjoamien puuntuottomahdollisuuksien vajaakäyttö. Tiedän omakohtaisesti mistä puhun, sillä kärsin edelleen 80-luvulla tekemistäni virheistä.

    Visakallo

    Tuhlaushakkuiden seurauksena on maapohjan vajaakäytön lisäksi myös lisääntyvät hoitokulut sekä tuuli- ja hyönteistuhot.

    sikari

    <p>Tilan pinta-alasta esim. 5% jatkuvaan kasvatukseen pakolliseksi. Sen jälkeen voitaisiin poistaa tyhmät jättöpuuhömpötykset kuvioittain. Lopputulema olisi kaikille parempi.</p>

    Visakallo

    Saksan 40 metrin ajouraväli poistaisi meillä tarpeen perustaa uusia suojelualueita ja säästöpuuryhmiä, eikä tarvitsisi enää hiilinielujen takia puhua hakkuiden rajoittamisestakaan mitään, kun ensiharvennuksista lähtien urien väliin jäisi aina hakkaamattomat vyöhykkeet!

    Timppa

    Maapohjan tuhlausta on  juuri tuollainen poimintahakkuu, jota kuvasin.  Puut poistuivat, mutta uusia ei kasvanut tilalle.  Jos lievän harvennuksen sijasan sama puumäärä olisi hakattu aukoksi, niin siinä kasvaisi nyt vähintään 3-metrinen taimikko.  Metsänomistajan mukaan puiden myyntihinta oli 90 % aukon puista.  Jäi saamatta tulo hakkuutähteistä ja maksoi leimauksesta.  Siis uudistuskulut katettaisiin paremmalla tulovirralla.

Esillä 10 vastausta, 8,491 - 8,500 (kaikkiaan 12,526)