Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 8,441 - 8,450 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • MaalaisSeppo

    En pitäisi Metsähallituksen näkemyksiä yläharvennuksen auvoisuudesta uskottavina. Taustalla voi vaikuttaa poliitinen ohjaus, jonka paine voi vaikuttaa Mh:n pyrkimykseen siirtyä vähitellen yläharvennuksen kautta jatkuvaan kasvatukseen ja samalla pidentää kiertoaikoja. Molemmatkan ovat hiilensidonnan kannalta haitallisia. Mykkänenkin tätä jatkuvaa kasvatusta mainostaa, vaikka asia ei hänen tontille kuulukkaan.

    Taustalla voi vaikuttaa myös valtion rahan tarve. Yläharvennuksellahan voidaan lyhytaikaisesti lisätä metsän tuottoa. Tuoton aleneminen on sitten seuraavien hallitusten murhe. Puun ostajakin lyhyellä tähtäimellä hyötyy, kun tarjonta lisääntyy.

    Uskoisin, että yläharvennus lisää tuulituhoja, kun tuuleen tottuneita valtapuita poistetaan. Itselle tuli se mieleen, kun katselin eilen palstallani järeän koivikon tilaa naapuripalstan hakkuiden jälkeen. Koivuja pienempiä kuusia oli kaatunut tuulessa, mutta koivuja ei yhtään.

    A.Jalkanen

    Kyllä ja kyllä. Poliittinen paine lienee olemassa: Metsähallituksen metsille voidaan asettaa muitakin kuin puuntuotannon tavoitteita ja rajoitteita.  Eli on pakko tehdä tietyllä tavalla riippumatta onko auvoista. Tuulituhoriski kasvanee kyllä usein joksikin aikaa heti harvennuksen jälkeen. Tätä riskiä alentaa jos metsät kasvatetaan alusta alkaen harvempina. Samalla pidetään latvukset isompina kaikissa puissa.

    MaalaisSeppo

    Vai kasvatetaan metsiä alusta asti normaalia harvemmassa. Siis alennetaan hiilinielua  ja puuntuotosta alkuvaiheesta asti. Onkohan järkeä?

    A.Jalkanen

    Jos latvukset ovat hyvät ja isot, ei ole mitään estettä miksi varttuneen metsän kasvu ei voisi jatkua pitempään hyvänä kuin ikävaiheeseen 20-40 (pohjoisessa 40-60) vuotta. Kasvu on melko suoraan verrannollinen hehtaarilla olevan lehtivihreän määrän kanssa.

    Metkan tukiehtoja noudattaen tulee hyvä. Ensiharvennus- ja energiapuukeskusteluissa on päädytty myös siihen, että nuoret metsämme ovat nyt liian tiheitä.

    mettämiäs

    ”Yläharvennuksen kautta jatkuvaan kasvatukseen…”

    Mitä tekemistä näillä on keskenään? Jos alueelle tehdään yläharvennus, viimeisetkin mahdollisuudet harrastaa jatkuvaa on siellä menetetty. Mitään yhteistä ideologiaakaan näillä menetelmillä ei ole.

    Timppa

    Itsestään selvyys on, että kiertoaika pitenee, jos parhaiten kasvavat puut hakataan pois.  Mitenkähän käy hehtaarikasvulle?

    Puuki

    Yläharvennus on hyvin hoidetun metsän hoitotapa.  Kasvukaan ei alene liikaa, jos jätetään oikeita ja hyväkuntoisia lisävaltapuita ja myös valtapuita jonkin verran pystyyn.

    MaalaisSeppo

    Pitäisi päästä näistä metsälötason tarkasteluista kokonaisuuden tarkasteluun. Jossakin metsälössä kiertoajan jatkaminen ehkä pitää vielä hiilinielua kohtuullisella tasolla. Teollisuus kuitenkin käyttää puuta suunnilleen samaan tahtiin. Eli, kun toisessa metsässä kiertoaikaa pidennetään, niin toisessa, mahdollisesti nuoremmassa lyhennetään. Lopputuloksena hiilinielu heikkenee.

    A.Jalkanen

    VJJ väittää että yksittäiset isot kuuset kasvavat hyvin vielä vanhoinakin, mutta kokonaiskasvun määrää tietenkin yksittäisten puiden kasvu kertaa puiden määrä per hehtaari. Jos katsoo VMI-tuloksia, keskikasvu taittuu silmiinpistävän alhaisissa ikäluokissa ja olen epäillyt syyksi liiallista tiheyttä nuorissa metsissä.

    MS on tuossa oikeassa että kiertoajan jatkaminen voi alentaa keskikasvua, jos mennään keskikasvun maksimoivan kiertoajan yli. Sen sijaan jos siirretään liian aikaisia hakkuita tuonnemmaksi, keskikasvu nousee. Eli vaikutus riippuu siitä, millaisiin metsiin toimenpidettä sovelletaan. Juuri Metsähallituksen kohdalla on esitetty epäilyitä, että sen laskentakorkokanta on liian korkea ja päätehakkuita tehdään liian nuoriin metsiin (”sirppihalla”).

    Sen verran korjausta edelliseen, että Metkan runkoluvut ovat maksimimääriä ja sellaisenaan soveltuvat parhaiten männylle. Kuuselle alemmat määrät, lehtikuuselle ja koivulle vielä sitäkin alemmat.

    A.Jalkanen

    Arvometsä sai jälleen palstatilaa viestimissä, tällä kertaa Hesarissa. Luonnonhoitometsä suojelualueen ja talousmetsän väliin. Jos jatkuvan kasvatuksen metsät voitaisiin lukea näihin, ennallistamisasetuksen vaatimiin pinta-aloihin voisi olla mahdollista päästä (20 prosenttia muutetuista alueista joita on käytännössä kaikki metsäala).

    Yleisön kommentti: ”Vihdoinkin laajempi artikkeli, jossa kuvataan järkevää, kestävää ja kannattavaa metsätaloutta.” Me ollaan taidettu hävitä tää mediapeli. Vaikka on hyvää yritystä viestinnässä, esimerkiksi meneillään oleva Metsämarssi.

    https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009818095.html

Esillä 10 vastausta, 8,441 - 8,450 (kaikkiaan 12,796)