Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,421 - 8,430 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    ”Jos härällä ajaa niin häristä puhuu”, se on vanha viidakon sanonta.  Pari edellistä  herraa ovat kai muljahtaneet  riu’vun vikapuolelta monttuun  kun noin vessajuttuja puskee.  En osaa kommentoida, valitan. On se vaan on kova kohtalo tuokin.

    mehtäukko

    ”… noin vessajuttuja..”

    Taisipa olla guru itse, kun kantoi riukunsa keskusteluun! Että se siitä gurun ammattimaisuudesta.

    Lukija näkee nyt konkreettisesti gurun ja antamansa tuputuksen härskin ristiriidan. Vajaatuottoisuus taimien puutteessa lisättynä aikajanaan tuottamattomaan metsämaahan on laskemiakin tekemättä aivan selvää tappiota.

    Kun tämän esimerkin julkituonti aikaan saa tuollaisen purkauksen, lisääntynee jk:n ja etenkin gurun uskottavuus?

    Jovain

    Lukuja tänne on annettu, niin tutkimuksen kuin käytännön tasolla, ne vaan eivät kelpaa. Kysymys voi olla jostain muusta. Urakoitsijat pitävät puolensa, se on heidän tehtävänsä ja onhan heillä vastuu puunkorjuusta. Puuhuollon logistiikasta ja metsänhoidon tavoista ei voi luopua. Ei voi joustaa, mutta ei voida myöskään yleistää. Sen kuitenkin muutamat huipputuottajat tekevät ja vaativat lukuja vastineeksi. Eivät ota huomioon metsissä vallitsevaa tilannetta, joka on aivan toinen mitä annetaan ymmärtää. Niinköhän tuottovertailut pitävät paikkansa, jos jaksottaisen huipputottoja verrataan jatkuvan kasvatuksen ”nollatuottoihin”, joita täällä tarjoillaan. Ovat valitettavasti jaksottaisen omia tuotoksia. Jaksottaisen metsänhoidon hoitorästejä ja avohakkuisiin rinnastettavia uusiutumattomia poiminta- ja pienaukkohakkuita esimerkiksi. Eivät kuulu ja eivät kelpaa jatkuvaan kasvatukseen. Niiltä tiimoilta jaksottaisen kannattajien toivoisi lopettavan kintuilleen kuseksimisen ja  selvittävän omat sotkunsa.

    Visakallo

    Jovain: ” Jaksottaisen metsänhoidon hoitorästejä ja avohakkuisiin rinnastettavia uusiutumattomia poiminta- ja pienaukkohakkuita esimerkiksi. Eivät kuulu ja eivät kelpaa jatkuvaan kasvatukseen.” 

    Herää kysymys, mikä sinne jk:een sitten kelpaa? Jk:ta markkinoidaan juuri sillä, ettei tarvitse raivata ja ”tampata”, ja vain tukkipuuta hakataan poimien ja pienaukkoillen. Jokuhan tässä pakosti nyt sitten valehtelee.

    mehtäukko

    Tässä tapauksessa olisi pitänyt tietysti ensin heti istuttaa, mutta eihän se ole soveliasta kun jk:sta putoaa pohja. Yli kymmenen vuoden odotus on ollut turhaa, hukkaan mennyttä puun kasvu-aikaa ja korollista tietysti. Onneksi ala ei ole tuota suurempi.

    Muunneltu totuus ja hyvä-uskoisuus ovat huono yhdistelmä.

    A.Jalkanen

    Jovain: Ovat valitettavasti jaksottaisen omia tuotoksia. Luvut on valitettavasti vertailuihin pakko vetää hatusta, kun jatkuvasti kasvattavat panttaavat niitä huipputuotoksiaan. Ainut joka raportoi on Timo Pukkala. Hänelläkin vaihtuu ymmärtääkseni alue joka kerta, eli ei ole vielä näyttöä jatkuvuudesta, saman alueen peräkkäisistä hakkuista. Sekametsään voi tietenkin monesti tehdä yhden kerran yläpainotteisen poimintahakkuun jossa vapautetaan kuusialikasvos.

    suorittava porras

    Onhan se hyvä ,että nämä jk-fanit jaksavat pitää keskustelua yllä . Luku-ja laskutaitoisille selviää jo pelkästään näitä keskusteluja seuraamalla ,mikä toimii ja mikä ei.

    Jk:n kohdalla voi sanan talous unohtaa. Kysymys on uskonnosta.

    Taloden peruselementtejä ovat aikkaansaada haluttu tuote alhaisilla kustannuksilla . Siihen on keinot ,kun on osaamista ja tehdään onnistumisen eteen töitä.

    Jk:n kohdalla syntyy vain se tuote -jos syntyy- eikä sillä välttämättä ole edes kysyntää kaikkina aikoina ja omistajan toivomalla hetkellä tuotteesta saatavasta hinnasta puhumattakaan. Matalasuhdanteen aikaan jatkuvan kasvatuksen kohteet eivät käy kaupaksi ja korkeasuhdanteen aikana tavara otetaan sieltä ,mistä sitä saadaan nopeimmin jalostettavaksi. Jk:n kohteet ovat tässä suhteessa priorisointiasteikon tyvipäässä.

    Vähemmälle keskustelulle on jäänyt sekin seikka , tuleeko yhtiö enää kohteelle jk:n valmistelevan vaiheen voimakkaiden hakkuiden jäljiltä toista kertaa . Tuolloin vältetään yhtiölle koituvaa mainehaittaa ryhtymisestä toivottomaan yritykseen korjata puuta myytäväksi ja jättää riittävä määrä sitä jäljelle. Taimia alueelle ei ole syntynyt odotettuun tahtiin. Ei siis auta ,kun odotella niin kauan ,että päästään tekemään aukko ja jäädä jännittämään ,riittävätkö siitä saadut tulot edes uudistuskuluihin.

    Jovain

    Visan omin sanoin: ”nykyään jk:ssa ei edes edellytetä valmiin taimiston olemassa oloa”. Eli kun ei uudistu ja sitä ei edes edellytetä, ovat käytännössä avohakattavia ja keinollisisesti uudistettavia metsiä. Sitä vastoin jatkuvaan kasvatukseen kuuluvat uudistuvat metsät, sitä myös tutkimus edellyttää. Toivon mukaan metsän alle syntyvät taimistot ja nuoret metsät, kuten siemen, suojus, kaistalehakkuut,  kuuluvat myös uusiutuviin metsiin. Nekin kuitenkin luokitellaan avohakkuisiin ja jaksottaiseen metsänhoitoon. Mitä sitten jää jäljelle jatkuvaan kasvatukseen, sitä sopii pohtia.   Visa jaksottainen metsänhoito ei ole luontaista metsänhoitoa. Luontaista metsänhoitoa voidaan ja pitääkin seurailla, mutta ei jaksottaista luontaisena metsänhoitona voida pitää.   Ohje voisi olla, luontainen on luontaista ja keinollinen on keinollista, jos erillään on pidettävä. Muussa tapauksessa voisi yhdistää ja toimia samassa metsässä, kuten ilmeisesti esim. Pukkala tutkimuksissaan edellyttää.

    Jovain

    Onhan näissä huomauttamista. Suorittavan sanoin: ”tuleeko yhtiö enää kohteelle jk:n valmistavan vaiheen voimakkaiden hakkuiden jäljiltä toista kertaa”. Tuskin tulee ja usein siihen ei ole edes tarvetta, avohakkuu on seuraava. Näin kuitenkin toimitaan lain suositusten mukaisesti. Perustetaan  vajaatuottoisia ja uusiutumattomia metsiä, alle 100 motin puustopääomalla ja alle 10 pohjapinta-aloilla. Kun pitäisi metsien tuoton kannalta olla tuplat, niin kuin tutkimus, esim. Pukkala ja heidän viiteryhmänsä on osoittanut.

    mehtäukko

    Onko Joovain saanut valaistuksen gurun jk-opista kun teksti on tähän saakka vastakkaista?

Esillä 10 vastausta, 8,421 - 8,430 (kaikkiaan 12,796)