Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,401 - 8,410 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    <p>Kalliiksi tulee metsänhoidon vapauttaminen. Ilmeisesti hyvää on tarkoitettu, mutta toimiiko toivotulla tavalla. Nuoria metsiä hakataan aukeaksi, harsitaan lakirajoilla, uudistamisvelvoitetta ei ole. Pistetään metsien hoitamattomuuden ja jk metsänhoidon piikkiin. Sitä tietenkin onkin, lain sallimissa rajoissa, mutta… Jopa vaaditaan kustannusvertailua metsänhoidon paremmuudesta. Voi olla vielä pitkä matka ennen kuin asettuu kohdilleen,</p>

    sikari

    2 % vasta jatkuvassa kasvatuksesa. Mutta vielä jää pinta-alaa kokeilla muutakin. Toisin kuin eräillä

    sikari

    Timpan ajatukset kivoja. Kiitos niistä. Mutta matikka taitaa olla hevosmiesten tasoa uskonto 10  matikka -o

    Gla

    Sikari: ”2 % vasta jatkuvassa kasvatuksesa. Mutta vielä jää pinta-alaa kokeilla muutakin.”

    Minusta jk on yksittäisen metsänhoitajan vinkkelistä katsottuna enemmän ideologia kuin metsänhoitomenetelmä. Mitä esim. sinulla tarkoittaa jk? Kasvatat puustoa erirakenteisena siten, että alikasvoskuusilla on tilaa kasvaa. Mutta kun taimettuminen loppuu, toteat viisaammaksi tehdä päätehakkuun ja istuttaa aukkoon taimet. Kun katsotaan taaksepäin, oliko kasvatuksesti jk:ta? Ei tietenkään ollut. Huijasit vain itseäsi parin vuosikymmenen ajan.

    Minullakin on erirakenteisia kuvioita, otsanahalla laskien n. 25%. Jatkuvaa kasvatusta en silti harjoita.

    Visakallo

    Gla on täsmälleen asian ytimessä. Suomessa ei yksinkertaisesti riitä puulajit todelliseen jatkuvaan kasvatukseen. Lisäksi luonto itse ei edistä jk:ta, koska se ei ole luonnonmukainen menetelmä. Jaksollinen menetelmä  jäljittelee luonnonmukaista metsän uudistumista ja -kehitystä, ja on sen takia valikoitunut toimivammaksi vaihtoehdoksi.

    sikari

    Näinhän se varmaankin menee, sen aika näyttää.

    mehtäukko

    Kävimpä näin lauantaiaamun ratoksi lopetttelemassa taimikkoharvennuksen, vajaa 3 tankillista.

    Metsätien päästä kuljin vaaran etelärinteisen 3kl kuusikuvion ajo-uraa, jossa n. 12 vuotta sitten on myrskyn tekemä pienaukko. Puut siivosin silloin pois, maapohja murikkoa 20 cm, alla kivennäismaa. Nyt 20- 30 senttisiä kuusen taimia on ilmaantunut muutama harva ryhmä, honteloita 50 senttisiä mäntyjä sinne tänne muutama, koivua ei yhtään. Vähän vatukkoa ja heiniä. Jäänyt puusto on harvaa valon puolelta, mutta taimettuminen on ollut surkeaa.

    Jos tuulituhopaikan olisi suurentanut järkeväksi , muokannut ja tökkinyt potit, siinä olisi tuon vajaatuottoisen harveikon sijaan monimetrinen kuusentaimikko. Että se siitä ”jatkuva kasvatus käytännössä”- kokeilusta.

    Gla

    Itselläkin on samanlainen reikä, johon ei juurikaan ole muuta kuin heinää tullut. Ei ollut huonoa kuviota vieressä, joten ei kannattanut uudistaa. Vasta myöhemmin tuon sai yhdistetty viereisen kuvion aukkoon.

    mehtäukko

    Kun jotkut tahot maassa ja pari paksukalloista palstalla kehuvat ja vaativat jk:n hyväksymistä yleiseksi malliksi, voi vain kuvitella mikä olisi puuston ja teollisuuden tila 50:n vuoden kuluttua. Ja ainakin kaljakuppilat täyttyisi niistä tiliään vonkaavista uneksijoista.Hoitotöitä kun ei ole, vain  tukin korjuuta…!

    Jovain

    <p>Sitä se on, hoitotöitä on vähän ja pääasiassa tukin tuottamisesta on kysymys. Yleiseksi malliksi kukaan ei ole ollut vaatimassa, mutta esim. kieroaikojen ja hiilinielujen lisäämistä on vaadittu. Siihen ja metsän uudistamiseen kotimaiset puulajit riittävät oikein hyvin.  </p>

Esillä 10 vastausta, 8,401 - 8,410 (kaikkiaan 12,796)