Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,351 - 8,360 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • pv

    ”Leppää seassa kasvavat kohdat tuottaa nopeasti  lisää puuta.  En ole löytänyt  siihen liittyvää tutkimusta. Oma havainto on , että  yli kaksin kertainen  lustonkasvu sopivilla kohdilla on syntynyt.. Sehän  on enemmän kuin 100 % lisä  eikä paljon maksa!  pv , jätä leppiä sekaan  ne tuottaa vaivatta ( N ) luomulannoitetta  satojen euron edestä vuodessa !

    Eipä niitä tarvitse raivata. Ne löytävät oman paikkansa jostakin varjoisasta. Ne muutamat lepät joita kaadoin, jos ne alkavat vesoa niin ne saavat jäädä koivujen alikasvuksi.

    pv

    Kaipaisin vinkkejä että kannattaako jättää tällaisia vanhoja kuusen riukuja kasvamaan, vai uudistetaanko kokonaan?

    Voisin pystykarsia ne. Kuivia oksia olen jo paljon poistellut. Mitä riskejä liittyy vanhan puun jättämiseen? Osassa noista kuusia on runko sinertävä.

    Nämä kuuset ovat aika lailla keskellä aluetta. Latvukset ovat terveitä, mutta vanhempia puita ne ovat.

    Alue on taimettunut hyvin viime hakkuun jälkeen 8v sitten. Nyt alue uudistetaan männylle jotka tulevat tuohon kuusien etualalle saaden paljon aurinkoa. Taakse jää luontaisia kuusen taimia sekä vähäsen hieskoivua.

    Perko

    Tuossa Puukin logiikassa mättää itsekseen syntyneet puuntaimet jotka hän hetimmiten laittaisi ”verolle” tai korolle.  Miten on jos puutarhaasi ilmestyy uusi kirsikkapuu,  annat sen kasvaa niin millaista korkoa ja kenelle siitä joudut maksamaan ?    Paljaaksi hakatussa  ja koneilla möyhennetyssä metsässä istutetut puunalut ovat kalliit  eikä hetimmiten ole tuloa saatavilla niin on neuvottu ja mielenrauhaa lievittävää laskea  menetys korkotappioksi… Mutta   siinä  sijoituspääoma on kokonaan haihtunut!    Silloin raha ei ole  korkoa korolle  kasvamassa  tuottotilillä jonka voi nostaa kuin pankista pääomineen.

    Puuki

    Siinä ei ole taimista kysymys vaan puista joista pitää ehtiä n. 15 vuodessa tulla tukkipuita. Yksinkertainen vertailu siihen että puut (kuitupuut+pikkutukit) hakattasiin pois heti tai jätetään pystyyn.

    Jovain

    Onhan näissä pv:n esimerkeissä jatkuvan kasvatuksen elementtejä, kannattaa säästää ja jatkaa kasvatusta. Kun vaihtoehto on avohakkuu ja investointi metsän uudistamiseen, jossa useinkaan ei auta jäävän puuston vähäinen myyntiarvo, mutta joka edelleen kasvatettuna autetaan tuottamaan ja hyvän taimettumisen kautta metsä uudistuu. Toisaalta myös jk:ssa on mentävä avovaiheen kautta, jolloin saadaan jalostus ja maan muokkaus mukaan. On olemassa uusiutumattomia tai heikosti uusiutuvia maapohjia, jotka kohtuudella onnistuvat vain avovaiheen kautta. Myös valopuut vaatii sen tilan.  Toisaalta kannattaako jollain suojuspuumenetelmällä todistella metsänhoidon paremmuutta ja osoittaa tai jopa vaatia osoittamaan vertailevaa tulosta.

    Metsuri motokuski

    Mikä jk on sellainen jossa mennään avo vaiheen kautta ja istutetaan sekä muokataan ? Mitä eroa sillä on jaksottaiseen ?

    Hyvin sinä jovain sekoitat kahta selkeää asiaa.

    pv

    Kuusen taimikko on siis jo tullut luontaisesti ensimmäisen hakkuun jälkeen 8v sitten.

    Alue on hyvin kosteaa. Uskon että siemeniä heittelemällä saa myös uutta taimikkoa syntymään.

    Olisin siis kiinnostunut uudistamaan puiden juuriston kerralla. Nuo kuuset ovat hieman valontukkeena aamuauringolle. Mutta koska alue on rinteen päällä, se on armollisempi.

    A.Jalkanen

    Pv tuntuu hoitavan metsää puu kerrallaan eikä kuvio kerrallaan eli hyvin pienipiirteisesti. Onko kyseessä talousmetsä vai tontti se on jäänyt arvoitukseksi. Jos metsää on enemmälti, eli enemmän kuin muutama hehtaari, ja kysymyksiä paljon, kannattaa sitä käydä läpi maastossa metsäammattilaisen kanssa. Sillä keinoin käsittelyn vaihtoehdot selviävät parhaiten.

    Jovain

    Ei ole tarkoitus sekoittaa metsänhoitoa, vaan toimia sen mukaan, mikä on hyväksi todettu. Vielä joskus vuosikymmeniä takaperin, kun jatkuvaa kasvatusta käytettiin, sulussa ei ollut avohakkuu, ei myöskään maan muokkaus. Niitä käytettiin riippumatta siitä, uudistettiinko keinollisesti tai luontaisesti. Jos pyritään sekametsiin, eihän se onnistu luontainenkaan muuten kun avovaiheen kautta. Eroavuus on metsänhoidollinen, toiset metsät uudistuu luontaisesti ja toisissa metsissä on käytettävä keinollista uudistamista ja riittääkö nykyinen poiminta ja pienaukot?

    pv

    @A.Jalkanen
    Kyseessä on suvun maita. Noin puolet tulee talousmetsäksi, puolet polttopuita ja luontoaluetta.

    Kävimme metsäasiantuntijan kanssa maat läpi. Nämä ovat omia havaintojani, että isojen hakkuiden jäljiltä on vanhaa varjossa seissyttä kuusikkoa, joista osa ei voi hyvin. Huonot yksilöt menevät nurin ja männyntaimia tilalle. Noissa huonoissa kuusissa on sinertävä runko. Ja mökiltä kaadetussa vanhassa (mutta pienessä) kuusessa oli maannousemaa.

    Pienet kuviot ovat mukavia, ei ole niin mekaanista suorittamista.

Esillä 10 vastausta, 8,351 - 8,360 (kaikkiaan 12,796)