Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,281 - 8,290 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Monet onnistumiset ja keksinnöt ovat syntyneet vahingossa.  Vaikka onkin lukihäiriö, lääkärillänikin oli  ja sanoi, että  se ei ole typerysten tauti!

    EDIT

    mehtäukko

    EDIT

    Perko

    ”istutin jo kuutisen vuotta sitten kuviolle tervaleppää ja kuusta, nyt on hieno taimikko nousemassa.”

    EDIT

    Eri-ikäispuusto kestää  taloudellista tuhoa tasaikäistä paremmin.  Lopun  temppelihongikkoon tuhon iskiessä  sodankokeneet veteraanikin itki!   Näin molemmat livenä.

    EDIT

    Gla

    Rajua keskustelua ollut. Ehkä ei kannata ruokkia trollia.

    Itsekin kasvatan eri-ikäistä tai -rakenteista puustoa ja olen täydennysistuttanut koivikkoa kuusella. En silti harjoita jatkuvaa kasvatusta, vaan erirakenteisen metsän kasvatusta. Kun koivut hakataan päältä, jäljelle jää kuusikko, jonka kasvatan kohti päätehakkuuta.

    Eikös huhujen mukaan Erkki Lähdekin käynyt salaa täydennysistuttamassa koealoja. Kun vielä tämän kustannuksia ei huomioida kannattavuuslaskennassa, saadaan tulokset ns. sopiviksi.

    Perko

    Tuskan parahduksia rivulla istuja ukoilta  kuin ” The Muppet show ssa” .   Suorittavat , ukot ja Puukikin  siinä sivussa.   Onnea tarvitaan todella   jotta välttää aukon jälkeen tappion.   Muutos  70 vuoden sammalikosta   on  kuin elinkautisvangin palautus  vapaaseen järjestelmään, eikä saata pelkkä kerta istutus riittää.

    Gla

    Toivottavasti Kuusiuskovan kuusikko harveni tarpeeksi, jotta täydennysistutukset jaksaa kasvaa. Itse en istuta kuusta kuusikkoon alikasvokseksi.

    Luonnossa kuusi taimettuu paremmin valopuiden alle, joten kuusta kuusen alle-taktiikkaan en usko. Valoshokki on yksi ongelma, toinen on taimivaiheen heikko kasvu.

    Perko

    Monia uusia juttuja kokeillaan, vertaillen  testataan  ja testin  loputtua  tarkastellaan tulosta.   Tässä  Kuusiuskova lopetti  testin ” onnistuneesti”  uusi puusto kasvaa.  Minusta näyttää tulos hyvälle ja paremmalle kuin  aukon tulos.    Harmittava asia kun  EDIT- avustaja  tuhoaa tosiasioita.

    Jovain

    Tämän osion tekstiä meni epähuomiossa tuonne Aukon tuottomenetelmät osion puolelle. Kuusiuskovalla kysymys oli kuusesta ja sitä avausta on pidettävä onnistuneena, jos ei tädellisenä, mutta kuitenkin suuntaa antavana.

    suorittava porras

    … niin se uusi puusto kasvaa istutuksen seurauksena.  Vuoden 2004 hakkuun jälkeen jäljelle jääneet puut eivät kasvaneet enää pituutta ja toisen käsittelyn jälkeen isompi puusto ei enää toipunut ,vaan kärsi tuhoista. Ainoa jatkomahdollisuus on istutetuissa puissa eli jk ei enää jatku . Tämäkö on sitä onnistumista?  Moni hykertelee tyytyväisyyttään ,kun on vanhan puuston alla on valmiit taimet. Tyytyväisyys laimenee ,kun jälkeen jääneet rungot eivät kehitykään normaalisti ja toisen harvennuksen jälkeen seuraava puusukupolvi kärsii tuhoista. Tämä yksinkertaisesti siksi ,että taimiaines ja jäävä puusto on ollut alunperin biologiselta iältään vanhaa ja osoittautunut elinkelvottomaksi.

    Jovain

    Täydellisestä ei ollut kysymys, oli vanhasta kuusikosta, huonosti toipuvasta kuusikosta  ja tuhoille alttiista, mutta kuitenkin suuntaa antavasta. Puolet taimettui ihan hyvin ja täydennysistutuksen jälkeen hyvin kehittyvästä nuoresta metsästä oli kysymys. Tässä ei avovaiheesta ollutkaan kysymys, vaan metsän edelleen kasvattamisesta, joka toteutuessaan ja onnistuessaan, ihan hyviin tuloksiin päästään.

Esillä 10 vastausta, 8,281 - 8,290 (kaikkiaan 12,796)