Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,251 - 8,260 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    ”.. Ongelmana on se kun leimikot tehd..”  Ongelma on enempi siinä, että mo ei tiedä hönkäsen pöläystä metsänkasvatuksesta, yhtä-aikaisten korjuiden haasteista ja osin mahdottomuuksista.

    Uskomukset esim. jk-apostolien liturgioihin sumentaa talonpoikaisjärjen…

    A.Jalkanen

    Totta mehtäukko. Yhä useampi kaupunkilainen nuori metsänomistaja tarvitsee tuekseen asiantuntevan konsultin eli metsäasiantuntijan jonka kanssa käydään metsässä. Talonpoikia on enää hyvin vähän joten talonpoikaisjärkikin on kuolemassa sukupuuttoon.

    Perko

    Anneli J.  kysymykseen vastaan; myymällä tai hankkimalla  hehtaarilta 5600 €  / 8 v   niin  se  riittää  700 €  vuosituottoon / ha.   Olen niitä käytäntöjä lukuinen kertonut moneen kertaan ja kirjat ovat olemassa joista saa ohjeet.  Niillä kyllä onnistuu.

    A.Jalkanen

    Niinpä niin Perko, mutta kun sinun jiikoo-metsäsi ei kasva 10 m3 kuusitukkia hehtaarilla vuodessa vaan vähemmän.

    Visakallo

    Perko, kun kysymys on jatkuvasta kasvatuksesta, niin paljonko euroja tulee sitten siitä seuraavasta hakkuusta, ja kuinka monen vuoden kuluttua? Löytyykö se tieto sieltä kirjasta myös?

    Perko

    Voi sen laskea itsekukin  ja kirjoista saa  ohjeen , Visalle tarvitsee tarkennuksen, ei sitä puhdasta rahaa saa kirjasta  !    Yläkamana  ahdistaa  vain omistajaa  metsässä sellaista ei ole.  Tämän  suven mittaukset ovat tekemättä, en kehuakseni mutta on kokonais-juttu mitattu 24-26 m3 / ha. Se lukee mhy ins.  tekemän m- suunnitelma pumaskassa.

    Visakallo

    Tuo Perkon 24-26 m3 / ha on parhaassa kasvuvaiheessa olevalle metsälle kohtalaisen hyvä luku. Hieman vaikeampi on saada sitä koko kiertoajalle. Meikäläisen reilu 13 mottia /ha 65 vuoden kiertoajallekin aiheutti joillekin jo reaktioita. Se muuten muodostui niin, että tukkia tuli kaikkiaan 711 mottia ja kuitua 146 mottia, eli yhteensä 857 mottia.

    Perko

    Pitämällä jatkuvasti sopivia puita mahdollisimman  tuottavassa vaiheessa ja sitä ohjaamalla tavoitteeseen on monen mahdollista jopa tuplata tuottavuus.  Jos tavoite on paljaaksi  kynittyaukko 20 vuotta niin tuottoajatus on haihtunut jo alkuunsa!  Polkemalla rahat maahan voi tuhon  varmistaa 40: neksi vuodeksi.   En tiedä menetteleekö joku noin mutta  sitäkin on nykyisin mahdollista tehdä.  Eikä kukaan kiellä.

    A.Jalkanen

    Kiitos Visakallo jälleen tarpeellisesta lukujen kertauksesta. Jaksollisessa mallissa on siis mahdollista tuottaa 10 m3 kuusitukkia per vuosi mutta ei jatkuvassa mallissa. Jos kellä on esittää muunlaisia lukuja niin korjaan mielelläni käsitykseni, Timppakin varmaan…

    Visakallo

    Perko kun tuntee tuon jk:n hyvin, niin voisiko hieman antaa käytännön vinkkejä meille aukkouskovaisille, miten tuo 24-26 motin kasvu saadaan pidettyä? Mitä puulajeja ja missä suhteessa, ja mitä ikäluokkaa mitäkin puulajia? Mikä on maapohjan vaikutus tähän?

Esillä 10 vastausta, 8,251 - 8,260 (kaikkiaan 12,796)