Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,241 - 8,250 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Tulivat jaksottaisen metsänhoidon yläharvennukset sallituksi, kun peitteinen metsänhoito (jk) laitettiin sulkuun. Tulihan niistä jaksottaisen yläharvennuksista valtamenetelmä valitettavasti. Eihän siellä jaksottaisen metsässä edes ole alempia latvuskerroksia, ne on poistettu pienempien puiden hakkuissa. Eihän Vuokilan tutkimusta voi rinnastaa jaksottaisen yläharvennuksiin. Jk metsänhoitoon kyllä.

    Visakallo

    Jovain: ”Tulihan niistä jaksottaisen yläharvennuksista valtamenetelmä valitettavasti.”

    Uskotkohan Jovain itsekään tuohon?

    A.Jalkanen

    Vuokilan jälkeen on tehty toki muita tutkimuksia ja niitä on täällä käsitelty ennenkin. Pitääpä taas kaivaa. Yksi syy miksi tämä keskustelu ei pääty on se että alkupään jutustelut ovat jo unohtuneet…

    mehtäukko

    Alkupään jutustelut unohtuvat eräillä kaksosilla siksi, ettei asiasta tiedä kokonaisuutena yhtään mitään. ”Uutta” satua pukkaa jatkuvasti.

    Yläharvennus toimii hyvin silloin, jos kasvunsa jo kasvaneet tai laadultaan huonot valtapuut poimitaan taiten, ja jäljelle on jää kehityskelpoinen metsä.

    Jovain

    Vuokilan tutkimus on yksi osoitus peitteisen metsänhoidon toimivuudesta. Noin 50 vuoden sulku on aiheuttanut pahan taantuman Suomalaiseen metsänhoitoon, jonka umpeen kurominen vaatii aikansa.

    A.Jalkanen

    Jovain kysyy aukkoketjussa pitääkö metsälakia muuttaa, mutta vastaus kuuluu tähän ketjuun. En tiedä pitääkö lakia muuttaa, mutta käytäntöjä ehkä voisi muuttaa: metsiä kasvatettaisiin alusta lähtien jonkin verran harvempina, mutta ei liian harvoina.

    Harveikkoa tosiaan on: jäävät puustot minimitasollaan näyttävät menevän lähelle lakirajaa, kts. taulukko: ”Viitteellinen puuston pohjapinta-ala (PPA) ennen jatkuvan kasvatuksen hakkuuta ja sen jälkeen”. Käytännössä noin alhainen ppa on järkevä vain silloin jos metsikköön tarvitsee saada uusia taimia. Yleensä kannattaa kasvattaa hieman enemmän puita – vai mitä sanoo Perko?

    PS. Linkissä on myös kuva ”Erikokoisten puiden edustama pohjapinta-ala säteeltään 11-metrisellä puoliympyrällä.” Enskavaiheessa yksi puu edustaa kätevästi noin yhtä pohjapinta-alan neliömetriä hehtaarilla, jos ollaan kohtalaisen järeässä puustossa.

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/metsan-uudistuminen-ja-kasvatus-jatkuvassa-kasvatuksessa/toteutus#section-430

    Metsuri motokuski

    Niinhän se on pakko tehdä jos meinaa että puuston alle syntyy uutta taimiainesta. Johan jk metsän hakkuutaulukotkin sen kertovat. Nuo Annelin mainitsemat taulukot ovat jokaisessa motossa kun jk metsän hakkuita tehdään. Olen useamman kerran isännille nauhoittanut esimerkkihakkuun tuon taulukon mukaisesta pohjapinta-aloista. Aika useat ovat todenneet että pirun harvaksi menee. Niinhän se menee.

    Kannattaa joskus ottaa nauharulla taskuun ja merkata jäävät puut jk metsään tuon Annelin mainitsemani taulukon mukaan. Näkee kuin harvaksi jaksottainen metsä pitää hakata että taulukon pohjapinta-alat toteutuu.

    A.Jalkanen

    Mm ?. Ja sitten nauhoituksen tai pienen mallihakkuun tehtyään päättää oliko tämä sittenkään se mitä halusin.

    mehtäukko

    Ai että tehty kauppamuoto on noin vain ohitettavissa kun mo:aa alkaa himoittu pelehtiminen pyörryttämään?

    A.Jalkanen

    Hyvä pointti mehtäukko. Kannattaa spekuloida menetelmä ennen kaupan tekoa. Ongelmana on se kun leimikot tehdään nykyään kirjoituspöytätyönä metsässä käymättä. Sillä keinoin haasteellisista kohteista ei voi tulla hyviä.

Esillä 10 vastausta, 8,241 - 8,250 (kaikkiaan 12,796)