Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,231 - 8,240 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Kun globaaleilla markkinoilla puun saatavuus jossain heikkenee ja hinta nousee liiaksi, teollisuus supistaa vastaavasti tuotantoaan. Parhaillaan Suomessa on käynnissä metsäteollisuuden supistukset. Seuraavat uutiset saattavat tulla kartonkipuolelta.

    mehtäukko

    ”…mitä sitten? loppuisi tappiolla kasvatetun puun myynti…”

    Perko se jaksaa puolustaa jk:aan, ja sitten itse kuitenkin möläyttää tunnustuksen…

    R.Ranta

    Jos katson omia metsiäni, niin se havainto pistää silmään. Harvennushakkuut tehdään aivan liian paljon samalla sapluunalla. Maaperän rehevyys pitäisi paljon paremmin ottaa huomioon harvennusvoimakkuudessa.

    Karut maat eivät järeydy, jos jätetään liian taajaksi ja reheviä alueita ei saisi harventaa liian harvaksi.

    On aivan tervettä, että koron merkitystä (Tapio) näin havainnollistetaan. Jo aikanaan KHO:lle tekemässäni valituksessa yritin kertoa, että metsästä ei voi nähdä taloudellista päätehakkuuajankohtaa, vaan siihen vaikuttaa hyvin paljon metsästä riippumattomat markkinat. No siitä ongelmasta sentään on päästy ja se ongelma koski ennen muuta Lappia. Muutenkin heikoimmassa tilanteessa olevia vielä silläkin rangaistiin.

    On aivan turha hurskastella. Metsänomistajat yleensä pyrkivät tekemään taloudellista tulosta metsillään. En ole tavannut sellaista metsänomistajaa, joka ei haluaisi puistaan mahdollisimman kovaa hintaa. Se minusta kertoo sen, mikä on pelin henki –  tulosta halutaan.

     

    mehtäukko

    Jos nyt menneenä noususyklinä ei kuka saanut puulla kohtuullista tulosta, sitä ei tule koskaan. Vain lisää vaatien ahneudellakin on rajansa ja kilpailutilanne kaikkialla. Kotimaassa tiettyjen joukkioiden lakkoherkkyys ja sillä painostus on lisännyt ulkoistuksen painetta. No kenen etu se on?

    Perko

    Yrjö Vuokila osoitti jo 1970-luvulla, että yläharvennus eli suurimpien puiden poisto metsiköstä johtaa parempaan kasvuun kuin alaharvennus (pienimpien puiden hakkuu). Metsikön suurimmat puut eivät juuri hyödy siitä, että niiden ympäriltä poistetaan pieniä puita. Tilanne on toinen pienten puiden kohdalla, jotka parantavat kasvuaan selvästi, jos niille annetaan lisää kasvutilaa poistamalla metsiköstä isoja puita. Sama havainto on tehty useissa pohjoismaisissa tutkimuksissa (Tutkimus STutkimus R).

     

    Visakallo

    Miksi Perko yläharvennuksesta ei sitten tullut valtamenetelmää, kun puusta oli silloin kova kysyntä ja sitä alettiin tuoda ulkomailtakin?

    Rukopiikki

    Kyllä minä tiedän paljon metsänomistajia jotka painottavat muita asioita kuin taloudellista tulosta. Ainakin osassa metsistään. Kotitalon lähellä hakkuisiin vaikuttaa se millaista maisemaa haluaa ikkunasta katsella ja jossain voi olla niin komea männikkö että sitä ei haluta hakata.

    Visakallo

    No niin, sieltä se Rukopiikki sitten tuli! Ensin kehutaan jk taloudellisessa mielessä taivaaseen, mutta sitten se vauhdissa vaihtuukin maisemanhoidoksi! No, älä välitä, näin on käynyt aina ennenkin näissä keskusteluissa!

    Perko

    Toivatko ulkomailta yläharvennusta?   En tunne tapausta.

    A.Jalkanen

    Yläharvennus tasaikäisessä hoidetussa metsässä on ollut sallittu ja käytetty menetelmä jo pitkään. Siinä ei kuitenkaan muodosteta uutta metsää allejääneistä tai alikasvoksista.

Esillä 10 vastausta, 8,231 - 8,240 (kaikkiaan 12,796)