Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,171 - 8,180 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Ota tuosta sotkusta selvää?

    Visakallo

    JK:ta markkinoidaan sillä, ettei siinä olisi uudistamis- ja hoitokuluja. Lisäksi jaksollisen kasvatuksen kuluja paisutellaan ja tulopuolen aivan kiistattomat edut sivuutetaan tai jopa kiistetään. Tämä on huonoa jk:n kannalta, sillä viimekädessä rehellisyys puree parhaiten suomalaisiin. Ei muisteta sitä markkinoinnin perusasiaa, että kestävä myynti perustuu aina oman tuotteen paremmuuden esilletuomiseen, ei kilpailijan moittimiseen.

    Gla

    ”Jos metsässä on 800 m3/ha ja kasvu on 8 m3/ha/v, niin metsä kasvaa prosentin.”

    En ymmärrä, että maaperän sitominen alhaisen puustopääoman avulla kovaan suhteelliseen arvokasvuun olisi tavoiteltava asia. Jk:n ongelmana on se, että hakattavan puuston määrä alenee. Metsissä yleisesti ottaen se lisääntyy.

    Jos oikein olen ymmärtänyt, Reimakin kasvattaa metsiään jaksollisena, joten kommentti tuli ehkä väärään paikkaan.

    Jovain

    Visakallo: ”..tulopuolen aivan kiistattomat edut sivutetaan tai jopa kiistetään”. Mitä kiistetään sivuutetaan? Kiistanalaisessa vertailussa jaksottaisen puustopääoma otetaan kahteen kertaan, aloituksessa ja loppupuusto. Ja vertaillaan jk:n aloitusta (perustamista), jota ei voi pitää vertailun kannalta oikeana lähtökohtana. Pitäisi lähteä nollasta (aukko) ja verrata jk metsän normi kasvatus vaihetta, josta tehdään poistoja (puunmyyntiä), on se lähtökohta, johon pitäisi verrata. Tässä mielessä virheelliset vertailut voi unohtaa ja vertailla hoitomuotojen todellisia eroja.

    mehtäukko

    Minkähän tähden vertaukset jaksollisessa pitäisi lähteä aukosta ja jk ”normi kasvatusvaiheesta”?! Taitaa pyrkiä pukki kaalimaan vartijaksi…

    Jovain

    Jos todellisia eroja hoitomuotojen välillä halutaan saada. on lädettävä jk:n normi kasvatusvaiheesta, ei jk metsän perustamisesta.

    Visakallo

    Muistaako Jovain, kuka kirjoitti näin pari päivää sitten? Siinä luetellaan ne lisätulot, jotka ovat saatavissa jaksollisen kasvatuksen yhteydessä. Niitä ei jk:ssa/peitteisessä kasvatuksessa ole saatavissa.

    ”Puukaupan oheistuotteet (latvusmassa/kannot/bonukset) ovat metsätalouden tuottoa ja verotettavaa tuloa. Eivät ole mitään ylimääräistä etuutta. Niihin ei ole syytä vedota ns. ”ilmaispalveluina”. Kirjoitat täyttä potaskaa: ”Puunmyyntituloja en siten käytä lainkaan metsien uudistamiseen, enkä myöskään niiden hoitoon, vaan ne jäävät käytettäväksi investointeihin ja sijoitettavaksi”.   Tuo auton uusiminen Kemera tuloilla osoittaa, että on siellä metsässä käyty, jos tamppaamisesta kertyvät (vertaa peitteiseen metsänhoitoon ja yleensäkin kemerahoitoon peitteisessä metsänhoidossa). ”

    Perko

    Gla  harhailee  kasvuluvuilla,  arvokasvulla puussa tarkoitetaan enempi  myyntihinnanmuutosta  eli on muutakin kuin kasvun -% -muutos.   Monikerroksellisen metsässä puustoa pyritään pitämään  hakkuilla  jatkuvasti   arvokasvuntuotoksessa.    A J , tarkista ! , metsäpuiden kasvu ei riitä eksponentiaaliseen  tuottoon koska se on lähes lineaarinen.  Korkoa korolle on  jyrkempi käppyrä ja sojottaa vuosikymmenten jälkeen lähes pystyssä.    8 -15  vuoden tiheällä myyntituloilla  saavutetaan tuo  paremman käyrän hyöty saldon sijoituksille .

    Visakallo

    ”8 -15  vuoden tiheällä myyntituloilla  saavutetaan tuo  paremman käyrän hyöty saldon sijoituksille.”

    Miten tuo 8-15 vuotta eroaa jaksollisen kasvatuksen myyntiväleistä?

    Perko

    Visa  saa  selittää itse ne  tasapuuston  myyntivälit!   on avattu  tasapäiselle oma sivusto käyttäisit sitä  ja kilpailuta siellä  tuotantoasi.

Esillä 10 vastausta, 8,171 - 8,180 (kaikkiaan 12,796)