Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,161 - 8,170 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Onhan jk-metsässä 200 tukkipuun lisäksi myös pienemmät kokoluokat jotka myös voivat kasvaa. Ellei kokonaisuus enää miellytä, sitten kaikki pois.

    mehtäukko

    Ellei hatelikko ole hyvin harva, valon puutteessa mahdolliset männyt ja koivut eivät kyllä kasva. Lumi vain nitistää ne linttaan.

    R.Ranta

    Mehtäukko nojaa laskettuihin malleihin. Laskutoimituksia varmaankin suosituksissa on käytetty – jotakin korkoakin.  Tiedätkö ollenkaan, että se sinun laskijasi on juuri hirttäytynyt johonkin tiettyyn korkoon. Korkoon jota se ei edes sinulle halua kertoa, ja jos sitä korkoa muuttaa, niin suosituksetkin muuttuu.

    Me elämme korkojen, inflaation jne. maailmassa, halusimme tai emme.

    Ongelma vain on se, että se sinun laskijasi ei tiedä, mitä korkoa juuri sinun tapauksessasi olisi älykästä käyttää.

    Kävelin juuri Lapissa metsiäni. Jossakin oli taas lumikin katkonut tukkipuun kokoisia puita. Jos siellä tukkimetsä kasvaa prosentin korkoa, niin ei ole kyllä pienintäkään taloudellista mieltä pitää sitä pystyssä, sanoi suositukset sitten ihan mitä tahansa.

    mehtäukko

    Kuka nojaa ja kaatuu. Tapion metsänkäsittelyohjeita on tutkittu, veivattu ja väännetty aikain saatossa sekä hyväksytty. En tarvitse niin heiluvalla alustalla omia laskuja, riittää ne esitetyt faktat ja käytäntö sanelee loput.

    Sinun prosentin tai ehkäpä alle kasvuisia metsiä ei kyllä kiinnostakaan edes ajatella. Ratkaiseva töplös on ostajalle ”sattunut” hairahduttuaan moisiin ja kuinka ne korkolaskelmat ovat viskanneet tuottamattomalle jänghälle…

    R.Ranta

    Ei pitäisi arvella töplöksiä, ellei tiedä asiasta mitään. Lapissa on hyvin monenlaisia olosuhteita. Jossakin kasvut ovat yllättävän hyviä ja jossakin olemattomia. Jos katson tilannetta vajaan 30-vuoden ajalta, niin olen Lapin hankinnoilla tehnyt selvästi kovemman tuloksen, kuin 800 km etelämpänä. Vielä kun muutama tuulimylly siellä pyörähtää käyntiin, niin aina vain paranee.

    Anteeksi nyt vain, mutta tulee väistämättä mieleen, että tietääköhän mehtäukko ollenkaan, mikä kummajainen  se prosentti oikein on.

    mehtäukko

    ”..Ei pitäisi arvella töplöksiä, ellei tiedä asiasta mitään..” Kun potilas itse kertoo, kaikki sen nyt tietävät.

    R.Ranta

    Sanonta kuuluu mehtäukko, että luulo ei ole tiedon väärtti.

    Jos metsässä on 800 m3/ha ja kasvu on 8 m3/ha/v, niin metsä kasvaa prosentin. Vai kuinka on mehtäukko?

    Metsän kasvu m3/ha/v ei ole hankinnan kannattavuuden kannalta ollenkaan aina ratkaiseva tekijä.

    mehtäukko

    Senkun olet sitten ostamiisi jänghiin ja soihin tyytyväinen.

    Timppa

    Onhan jk-metsässä 200 tukkipuun lisäksi myös pienemmät kokoluokat jotka myös voivat kasvaa. Ellei kokonaisuus enää miellytä, sitten kaikki pois.

    Olen uudistuttanut useamman kuvion, jossa on ollut n 200 aika järeää tukkipuuta/ha.  Niiden lisäksi on ollut n 80 pienempää kuusta ja vähän hiekoivua.   Se siitä jatkuvuudesta ainakin meillä päin.

    Jovain

    Metät kunnossa! Eihän jk:ssa ole mitään järkeä, jos sen tuotto 20 vuoden jälkeen suorastaan romahtaa. Ei se romahda, voi olla aaltoliikettä, mutta ei se romahda, jos  metsän tuottokyvystä huolehditaan. Metsää uudistetaan ja metsä uudistuu myös luontaisesti.   Menovaraus voidaan tehdä, mutta on veron siirto, joka tuloutetaan verottajalle takaisin. Ei ole ”ilmaispalvelu” sekään. Vaikea aukon tekemiseen on ilmaispalveluja saada, niin myös laskennassa. Voidaan tehdä koplauksia ”tulonsiirtoja” jaksottaisen hyväksi.

Esillä 10 vastausta, 8,161 - 8,170 (kaikkiaan 12,796)