Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,131 - 8,140 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Kiitos kysymästä, on niin paljon muuta puuhaa ja harrastuksia, ettei millään ole ehtinyt. Siihen voidaan patata.  Mutta tämän kertaiseen kysymykseen. En väitä, ei ole tarkoitus puuttua jaksottaiseen metsänhoitoon. Jos on tarve vertailla hoitomuotojen välillä, on molempia. Ei kuitenkaan nykyisen metsälain suositusten mukaisia. Toivottavasti ei myöskään jaksottaisen vaihtoehtoja, joita niitäkin vertaillaan keskenään. Oiskoon tuo 13 tullut sieltä jostain.

    Jovain

    Ei pidä ryhtyä asiantuntijaksi myöskään, jos hoitomuodosta on väärät tiedot. Voihan ne tietenkin olla väärät tiedot tai olla olematta (toveri kieltää). Kysymys voi olla omasta edusta tai yhteisestä edusta. Uhkasta kuitenkin, joka menee yhteisen edun edelle, niin kuin yhteiskunnassa on laajemminkin vallalla.

    Timppa

    Laskin tarkemmin tämän vuoden perkaukset.  Oli kyllä poikkeusvuosi, mutta tällaista sattuu.  Mänty-kuusisekataimikoita 8 ha, puhtaita koivutaimikoita 3,4 ha, puhtaita mäntytaimikoita 2 ha ja puhtaita kuusitaimikoita 0,2 ha.  Yhteensä 13,6 ha.  Päiviä en laskenut.  Tekijöinä 3 laukaalaisen porukka.

    Kuten olen monta kertaa toistanut, niin kasvatamme parhaita puita parhaissa oloissa oikeilla paikoilla.

    Perko

    A J :  ”Puuston arvo laskentakauden alussa 9000 (150 m3/ha x 60 euroa/m3). 15 vuoden päästä arvon tulisi olla 5 %:n korolla 18700 euroa.”

    Mitä tuossa olet laskenut?   Oletan ettei  ostettu  eikä kassasta ole maksettu tuota 9000 € . eikä se ole velkana.

    A.Jalkanen

    Katso Perko ketju ”Aukon tuottomenetelmät”, siellä on laskelma. Vaikka ei olisi ostettu eikä velkaa, rahaa on silti sijoitettuna metsässä jokin summa. Toinen tapa laskea tuottoa on verrata 15 vuoden jakson keskimääräistä puuston arvoa ja arvokasvua. Keskikasvu arvokasvuna: 60 euroa/m3 x 7 m3/ha = 420 euroa/ha vuodessa. Keskipuusto hehtaarilla: 200 m3 x 60 euroa/m3 = 12000 euroa. Tuotto: 420/12000 = 3,5 %.

    Perko

    Sieltä ketjusta nuo katsoin.   Tuotantolinjan puolivalmisteista  joihin ei ole sijoitettu ei tehdä arvonnousun takia alaskirjauksia.   Vertaa metsän  mustikka- puolukkakasvun keräämätöntä menetystä metsästäsi. Siitäkään ei paljon saldosi hupene.   Pohdintahan ”päivänarvosta” ei sinänsä ole  turhaa, vakuutusarvo  tai  jos aikoo luopua  kokokiusasta.   Lähes vastaavasta ajattelustasi on  Spede tehnyt sarjan ; Naisen logiikka.

    Varmatapa laskea on kun käyttää niitä lukuja joihin on pankkiyhteys.

    A.Jalkanen

    Sinulla Perko voi olla rahaa sijoitettuna metsään tai metsän ulkopuolelle. Ei ehkä kannattaisi laskea tuottoa puukohtaisesti vaan hehtaarikohtaisesti ja tilakohtaisesti.

    Perko

    Miulle on helpompi ymmärtää  kasvu yhdellä puulla ja käyttää kertoimia. 12 vuoden päähän  oleten jotenkin  hallitsevan  laskelmat  yksinkertaisella  kertolaskulla.  Tuloihini  metsästä   vaikuttaa   pitkä ketju joiden vilppiä  en kaikkia edes huomaa.   Kohtelias kuitenkin kannattaa olla vaikka edessä olis miten kettumainen naama.    He jotka ilman ”sammakkoa” selittää 50- 100 vuoden ennusteita ,   ne ajatukset ovat todella  arvokkaita tulevaisuuden ymmärryksenkannalta.

    suorittava porras

    Kun puun tasolle mennään ,tili voi yhden puun kohdalla jk:ssa olla jopa 120 vuoden päässä ,mutta jaksottaisesti kasvatettu puu on realisoitavissa jo 60 vuodessa ja kaiken lisäksi näitä yksittäisiä puita on jaksottaisessa käytännössä enemmän hehtaarilla ja laatukin on parempi. Kannattaa asettaa se korkovaatimuskin kattamaan koko puun ikä eli jatkuvassa 120 v ja jaksottaisessa 60 v.

    Jean S

    Millä korjauskertoimella suorittava korjaa laskennassa sitä, että ensimmäisen 20 vuotta se alikasvoskuusentaimi ei vie tilaa tai ravinteita juuri keltään toisin kuin jaksottaisessa metsänhoidossa, jossa sille varataan oma paikka?

Esillä 10 vastausta, 8,131 - 8,140 (kaikkiaan 12,796)