Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,031 - 8,040 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Mielenkiintoista verrata Metsälehden dokumentoimaan kuusikkoon, jossa keskiläpimitta oli 37 senttiä – enemmän runkoja, mutta ei vielä ylijäreitä. Pitempi kasvatusaika, mutta suurempi tiheys.

    Jovain

    On kyseenalaista verrata huipputuottoja keskiverto tuottoihin, joita kaiketi Arvo Kettusen taulukot ja maapohjat ovat. Tuskin niin tekee tutkimuskaan. Jos näitä käydään laskemaan, voi mennä vielä paremmaksi ja ihan todellisina tuottoina. On hyvä että selvitetään ja ilman mitään asenteellisia kytköksiä.

    Visakallo

    Miksi lähes poikkeuksetta jk-markkinoinnissa väitetään menetelmän olevan selvästi tuottavampi kuin jaksollinen menetelmä? Mihin tämä väittämä perustuu, kun vertailukelpoisia lukuja ei kuitenkaan esitetä?

    Perko

    Tänne tunkee avohakkuun trollit. Luvut ova selvät, siinä on  70 -90 vuodentilivälit ilman tuloa.   Kovassa 34 % verotuksessa  pitkäaikainen  tulon odotus häipyy lopulta olemattomiin.   Siihen ei auta nykytietämyksellä mikään.  Visan  kertomat  sädekasvut  heittää pahasti hänen antamiin muihin lukuihin nähden.

    8 – 15  vuotta  myynnin välit ovat  kulloisenkin hoitohenkilöstön ja omistajalla jotenkin hallittavissa, silloin mahdollista selvitä  metsän hoidostakin  ilman  ulkopuolisia.  Eikä tule odottamisen harhoja 100 vuoden tulevaisuuteen.  Näin on ollut ja tulee olemaan.

    Miksi tänne kirjoittaa  nämä  65 – 110 vuoden  sykkeellä  toimivat hurut  vaikka  sivut ovat nimetty  jatkuvalle kasvatukselle?   Keskustellaan  kuinka nopeimmalla tavoin voi  puusta  tehdä   hyvää tulosta.

    Jovain

    Valitettavasti ei ole antaa lukuja, ei ole muuta kirjanpitoa kuin verokirjanpito. Käsitys kuitenkin on että saman tuottavat hoitomuodoista riippumatta. Tavan metsissä tilanne on aika paljon heikompi mitä täällä kerrotaan. Myös metsien tuotto on huomattavasti heikompaa. Voi olla, että houkutus tinkiä kustannuksista on olemassa ja laki sen sallii, mutta onneksi eivät ole jk metsiä, tai sitten ovat. Tuskin on tarpeen arvailla minkä hoitomuodon kustannuksella.

    Visakallo

    Perko se on laulanut taas sitä samaa virttään ja sitäkin pahasti nuotin vierestä. Mistäs se 70-90 vuotta ilman tiliväliä taas tuli?  Aika vähän on sen ikäisiä harventamattomia talousmetsiä. 2-3 harvennuskertaa ja niiden tulot unohtuivat taas johonkin. Perkon olisi kyllä hyvä kertoa, mikä niissä meikäläisen kuusikon sädekasvuissa oikein heittää? Eihän ne ole edes parhaasta päästä. Koivikoissa sellaiset ovat ihan alakantissa, mutta se on taas eri juttu. Me hurut aiotaan kirjoittaa tänne kyllä jatkossakin, jos vain pumpussa sykettä, ja sormissa liikettä riittää. Aivojen toiminnasta ei ole niin väliä, kun sitä ei aina ole ihan kaikilla muillakaan. On aika erikoista, että jk:ta voi kyllä joidenkin mielestä verrata jaksolliseen, mutta toisinpäin se ei käykään päinsä. Mistähän sellainen mahtaa johtua?

    Puuki

    JK:n hypetyksen kokonaan ”harhauttamat” ei itse suostu laskemaan oikein toteutuneita tuloja ja menoja molemmissa kasvatustavoissa. Siksi oikeaa vertailua ei hyväksytä.

    Jovain

    Mikä sitten on se oikea vertailu. Eiköhän lopulta kysymys ole samasta asiasta. Myös Arvo Kettunen osoittaa sen metsäfilosofiallaan, kuutioina ja euroina. Tukin tuottaminen kannattaa ja onko sillä lopulta väliä, tuotetaanko jatkuvana, jatkettuna tai lyhytkiertona. Metsänhoitotavassa on eroa ja kannattaako siitä kiistellä. Jos häviää puustopääoman tuotossa, on siellä merkittäviä etuja hoidon puolella.

    Perko

    Varmasti Puuki osaa laskea mikä ero on kun tiliväli venyy liki kymmenkertaiseksi.   Nuo Visan riukusavotat välillä syö  itsensä korjuukuluihin..  30 vuotta ilman tuloa niin peli  on hävitty, siinä on se hypetys!  Nopeus  vaikuttaa  potenssinumeroilla!

    He jotka tämän ymmärtää menestyvät ja  ketkä ei sitä käytä häviävät.  Albert Eistein  ( K * (1 + p)^t)

    A.Jalkanen

    Tätähän laskeskeltiin oikein Excelillä jokin aika sitten. Myös Luke on laskenut (esim. Markku Remeksen artikkeli ja Pentti Niemistön esitykset) sekä Timo Pukkala. Korkeilla koroilla jatkuvapeitteinen on kyllä yleensä kilpailukykyinen vaihtoehto, mutta koska metsänkasvatus on melko matalariskista toimintaa, matalahkokin korko puoltaa paikkaansa. Nyt on nähty että riskit realisoituvat, ensin osakemarkkinoilla ja nyt myös kiinteistömarkkinoilla. Toki metsässäkin on uudistumis- ja tuhoriskejä ja kantohintojen vaihteluita, mutta yleisilme on matalaa mutta varmaa tuottoa.

    Jos jatkuvapeitteiseen metsään kohdistuu kuluja, kuten taimikonhoitoa tai täydennysistutuksia, menetelmien ero kaventuu. Jatkuva metsänhoidon kulujen kallistuminen kallistaa vaakakuppia jatkuvapeitteisen suuntaan. Jatkuvan kasvatuksen ja jaksollisen puuntuotoksen ero on ratkaiseva vertailun kannalta. Niistä olisi hyvä saada lisää mitattua tietoa, niin että samalla alueella olisi eri tavoin käsiteltyjä ruutuja kokeen muodossa.

Esillä 10 vastausta, 8,031 - 8,040 (kaikkiaan 12,796)