Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,011 - 8,020 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Perko: ”Otaksun, jokaisella on ihan erilaiset  olosuhteet  ja kyky hivuttaa myyntihintaa  toisia paremmaksi.  Kasvut vaihtelee eikä ole joka paikassa voi ylittää saavutuksia pelkällä istutustaimella ja monesti on ollut tappiollinen sijoitus.” 

    Tuota se on ihan joka kerta kun jk-henkilöiltä jotain kysyy. Mitään kunnon vastauksia, saatikka lukuja ei koskaan tule.

    Perko

    Visakallolle ;     2125 x 78 = ? ..+   2448 x 76 =  ?…. nyt on lukuja !

    Selvennys ohje; kynällä paperille numerot, ensin kerrotaan ja sitten  lasketaan yhteen!

    Visakallo

    Vielä kun Perko laitat hieman selvitystä mukaan, niin tulee hyvä!

    Visakallo

    Tuon Perkon selvennyksen varmaan jokainen ymmärsi jo ennen selvennystäkin. Jos nyt yleensäkin lähdetään siitä, että suurempi luku kertoo motit ja jälkimmäinen tukin hinnan, niin mitä latvoille ja lahoille/kuivasille tapahtui? Pinta-ala ja aikajana toki myös hieman kiinnostaisivat, sekä paljonko motteja on jäänyt hakkuussa hehtaarille? Milloin on arvioitu seuraava hakkuu? Jos alkaa tuntua siltä, ettei mikään selitys tahdo oikein mennä perille, voi toki aina kokeilla myös totuutta.

    Perko

    Toivotonta on täyttää tuota Visan uteliaisuutta.  15 vuoden jälkeen  puun vuosikasvu on ollut 20 vuotta 5 mm/ vuosi. Puiden paikkoja en tarkkaan muista.

    Näillä tiedoilla  metsänomistaja selviää riittävän hyvin.   Naamakirjassa tai jossain  joissa on  stubettajan kaltaisia paljastajia ja keskustelijoita,, Kokeile vaikka nudistien rantaa jos sieltä saisit helpotusta.

    Visakallo

    Onko Perkolle metsätalouden aivan peruskysymykset jotain toivotonta uteliaisuutta? Jos lähtee arvostelemaan toisten harjoittamaa jaksollista kasvatusta, on aivan luonnollista, että saattaa joutua kertomaan myös omasta menetelmästään. Mitä erityistä tuossa 5 mm vuosikasvussa on? Se on aivan normaalia kasvua jaksollisessa metsänkasvatuksessa, jossa oikea-aikaisilla harvennuksilla pidetään kasvu tasaisena koko kiertoajan.

    A.Jalkanen

    Ainakin sen olemme oppineet tästä pitkästä ketjusta, että alan tutkimukselle on edelleen tarvetta. Erityisesti tuotos- ja tuottovertailuja tarvittaisiin. Parhaiten sellainen onnistuu, jos vertailukelpoisista oloista olisi saatavilla mittaustietoa kasvusta, kuluista ja tuloista. Lisäksi metsänhoidon suosituksiin ohjeita siihen, millaisissa tilanteissa jatkuvaa kasvatusta voi yrittää ja missä ei missään tapauksessa kannata.

    Timppa

    Kyllä asiasta on riittävästi sekä tutkimustietoa että käytännön kokemusta.  Mittakaavaero on niin suuri.  Jaksollinen on n 50 % kannattavampi, jos jatkuva taimettuu.  Jos taimettuminen onnistuu huonosti kuten tilanne on yleensä meidän metsissä, jaksollinen on jopa 100 % kannattavampaa.

    Sitten on tietysti puulajikysymys.  Jatkuvaa uudistuu vain kuuselle.  Juuri nyt 3 metsuria perkaa meidän maalla 2014 hakattua kuviota, jossa kasvaa meidän systeemillä perustettu täydellinen sekametsä.  Tällaisia sekametsiä on mahdollista perustaa vain aukkoihin.

    A.Jalkanen

    Mittakaava voisi olla sen suuntainen, että jos normaali perusmetsänhoito metsänhoidon suosituksia noudattaen olisi perustaso, jatkuva kasvatus pienentäisi siihen verrattuna kasvua -25 % ja vastaavasti tehostettu metsänhoito nostaisi kasvua +25 % yhdellä tietyllä metsäkuviolla.

    Kannattavuudessa ero ei ole todennäköisesti läheskään noin suuri. Esimerkiksi jos turvemaan korvessa vältytään sekä kunnostusojitukselta että muokkauksen ja istutuksen kustannuksilta, puuntuotos saa olla aika paljon pienempi samaan kannattavuuteen. Euroja tulee vähemmän, mutta prosentteja voi tulla saman verran.

    Sitten on näitä poikkeuksellisia tapauksia kuten (Metsälehti nro 3 ja 13 s. 26) Savonrannan 90-vuotias kuusikko jonka puusto oli melkein 1200 m3/ha ja pohjapinta-ala melkein 80 m2/ha. Keskikasvu 13 m3/ha vuodessa. Tämä on se taso, johon parhaat puuntuottajat pääsevät ja joka on siis kaksinkertainen verrattuna jatkuvan kasvatuksen kuusikon tuotokseen 7 m3/ha vuodessa.

    Alussa arvelin varovasti, että jatkuva kasvattaja jäisi 50 % heikommaksi, mutta tässä ero onkin venähtänyt jo 100 prosenttiin, eli tehotuotanto tuotti lähes kaksi kertaa niin paljon puuta kuin laajaperäinen tuotanto. Kuusikko on tiukassa asennossa, eli 800 runkoa hehtaarilla on mahtunut kasvamaan ilman tuotostappioita. Pistää kyllä miettimään, onko harvassa kasvatus sittenkään ainoa autuaaksi tekevä…

    Perko

    Annelin  yhteenveto  pitkästä ns” jk:n solvauksista#”   Hyvä jos tutkimuksia  voi jatkaa  ja ottaa uusia ohjelmia myös  menetelmiä  simulointiin,  niillä asia selviää viikossa eikä tarvii  riehua raivauksilla vuosikymmeniä..   Se mihin  ja missä  eri-ikäismetsä ei ole kannattava  on hankala päättää mikäli puita kasvaa,  jos tuhoaa metsän paljaaksi niin  peli on menetetty .  Myynti ja tulot , se miten ostajat huijaa  ja korjuun  kyvykkyys  tekevät kokolailla monimutkaisen kaavan  kun siihen lisää tulojen  jatkuvuuden tai vaihtoehtona sijoituksen pitkittymisen  tietymättömiin.

    Jäi sana pois sädekasvu tuosta  Visapäälle   antamistani laajoista tiedoista.   Mie   mittasin tuosta lattialta   kakkarasta sädekasvun eli luston  5 mm. Hakkaajat  surrasi niitä 4-5 m.n  pölkyn latvasta D  29 cm.  Sädekasvun perusteella voi arvioida seuravan myynnin .

     

Esillä 10 vastausta, 8,011 - 8,020 (kaikkiaan 12,796)