Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 8,001 - 8,010 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen

    Eihän 7 hirveän huono ole jos sen pystyy pitämään yllä lähes ilman kuluja.

    Visakallo

    Voisiko Perko asiantuntijana tehdä sellaisen laskelman, että minäkin sen ymmärtäisin?

    Jaksolliselta puolelta jo esitinkin taannoin oman toteutuneen laskelmani, eli 13,1 M3/v, tukkiprosentti 83%, kiertoaika 65 vuotta.

    Perko

    Mutta 5 hirveä / ha   taimikossa on huono jälki!  Oho visan kymysys,   Kasvusta vanhaluku on metsäsuunnitelmassa / ha  26m3/ v etelärinne kaksikerros kasvu silloin,   saa korjata jos tuntuu vähälle. Mittauksen teki mhy  m.ins.

    Visakallo

    Keskustele sitten Perkon kanssa jostain puunkasvatuksesta…

    Perko

    Parempi olla  mustikankeruussa, verotus on ainakin yksinkertainen.  Hankala juttu,  mie  en ymmärrystä osaa enkä opi neuvomaan, mathematicise juttuja ennen mutta nyt olen hylännyt tyystin senkin.   Median  sivuilla olen nähnyt, että  siellä politiikanteoria onnistuu heiltä joille numeroilla käsiteltävä kieli on outoa..  Siihen kannatta satsata ymmärryksen antaa luoja jos on tarpeen !  poikkeus oli Urpo Leppänen.

    Visakallo

    Näkyy tosiaan siellä trollipajalla otetun aivan uudet metodit käyttöön!

    Puuki

    Jk:n esityksesssä (Pukkala) oli aikoinaan kokonaiskasvu kuusella tuoreella kankaalla vähän yli 5 mottia/ha/v. Sen sai laskettua taulukon puun myyntimääristä kiertoaikana. Ei se sen enempää kasvanut.   Vastaava tasaikäinen istutuskuusikko kasvoi 22 % paremmin. (+ siihen aloitustilanteen tuloero päätehakkuutulossa; kantohintaerotus + kertymästä syntyvä erotus ).

    Jovain

    AJ: ”Eihän 7 huono ole jos sen pystyy pitämään yllä lähes ilman kuluja”. Näin on, mutta tuskin on tarvetta kokeiluun, sillä menetelmä on ollut käytössä jk sulkuun asti.  Ja kun sitä kokemustietoa ei ole, voi jäädäkin kokeiluksi. Tulee kalliiksi, kun ensin kokeillaan ja sitten viljellään, on systeemi aika pitkän ajan vajaakäytöllä.

    Perko

    Puuki jälleen sortuu heikkouteen, vellit ja hutut sekaisin.  ”aloitustilanteen tuloero päätehakkuutulossa; kantohintaerotus + kertymästä syntyvä erotus”  Se on mennyttä johon ei ole paluuta . Pidetään entiset tilit  ja viereiset-/ ja vieraa palstat erillään.

    Kasvut ja hinnat vaihtelee  eikä ne seuraa eikä korreloi Pukkalaa, Puukia ,Perkoa eikä Visakalloa.  Otaksun, jokaisella on ihan erilaiset  olosuhteet  ja kyky hivuttaa myyntihintaa  toisia paremmaksi.   Kasvut vaihtelee eikä ole joka paikassa mahdollista ylittää saavutuksia pelkällä istutustaimella ja monasti on ollut tappiollinen sijoitus .. Muistan tapauksen -85 kun hankintamyynti  tuotti pystyä paremman hinnan naapureille.   Tässä sama ostaja  tarjosi pystykaupassa yli tienvarsihinnan. Perusteli sen, et jouda savottaan, siun pitää opettaa ja  opiskella!   Olin iltapäivät jelppimässä, tehtävä oli hankala.  Vertailut ovat vaikeaa jo monimuotoisella tilalla on erilaisia kohteita.

    PS. Myyntiä ja rahatuloa seuraten niin  saldosta näkee  miten  on onnistunut.  Siinä on kaikki.  40 v alkaa olla omistajalle jo yläkanttiin jolloin olis jotain tapahduttava.  Myyntiä  on vaihtelevasti erilaisilla menetelmillä ja jollain saattaa jäädä jopa ilman tuloja.

    Puuki

    Jos halutaan laskea todellista tilannetta/kiertoaika, kaikki tulot ja menot ja niiden erotukset pitää ottaa huomioon korkoineen.

Esillä 10 vastausta, 8,001 - 8,010 (kaikkiaan 12,796)