Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 12,796 vastausta, 129 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 viikkoa sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 7,941 - 7,950 (kaikkiaan 12,796)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo

    Minulle on täällä varmasti yli sata kertaa jk-valistajien taholta kerrottu, etten tiedä jaksollisen kasvatukseni todellisia kuluja ja tuottoja, ja että en osaa laskea niitä oikein. Tästä huolimatta nämä samat valistajat eivät ole kertaakaan esittäneet yhtäkään vertailulaskelmaa omalta taholtaan. Tehkää se, niin sanomanne saa heti lihaa luiden ympärille.

    A.Jalkanen

    Metsän liian nopea muutos = liian voimakas harvennus? Nollarunko on itselleni uusi termi. Siitä tuleekin mieleen nollanimimerkki, mutta täällä sellaisia ei onneksi ole.

    Perko

    Pysytään sitten teille  tutuissa äkkimuutos aiheissa:  Paljaaksihakkuu, taimikonmurskaus ja hävitys, siemenpuiden luvaton hakkuu. Lisää saa kysellä metsäkeskukselta harvennustarkastuksista. Timpallakin on satojenvuosien ajalta perusteltuja esimerkkejä tuhosta joihin ei ole jk kerennyt iskeä.  Visan kiinnostus jk:kseen  on jo ohittanut  pisteen josta ei ole  paluuta.   Puuttuu vain lihat.  Lihathan  saa kun antaa vapaasti puitten kasvaa.

    Visa kerjäät jälleen  tietoja metsistäni varmaan myynnistä myös. Ilmoitan, että nyt homma on hyvässä taitekohdassa tältä kesältä puut kasvaa  ja  myynti  on tilillä !   Osaava lukija olisi pystynyt aiemmista esimerkeistäni ja mittaustuloksista lukemaan hyvin tarkkaan” menestystarinani”.  Mie pyyhin ne pois kun aiheuttivat valtaisan  hysterian  ja pahanmielen monelle teistä.    Eihän  se olet sopivaa niin kuin sanot.

    Jean S

     

    Opin nollarungon käsitteen siitä Lietzenin Tiinan artikkelista, jossa Tiina ennakkoraivasi kuusikkoa. Eli siis runko, josta yhtiön maksama tili menee kokonaan tai lähes kokonaan konefirmalle eikä maanomistajalle jää mitään. Tyypillisesti siis litrakooltaan pienimmät rungot, jotka voisi aika usein jättää kasvamaankin. Epäilen, että näissä hakkuissa homma on mennyt pieleen juuri sen takia, että niiden keräileminen nimenomaan tekee tiliä metsäkoneyrittäjälle, koska ne alentavat keskimääräistä litrakokoa, mikä taas nostaa koko keikasta maksettavaa korvausta.

    Liian nopea muutos voi olla liian voimakas harvennus, mutta voisi tietysti ajatella, että ojittamalla tai lannoittamalla liikaa voisi saada jotain vastaavaa aikaiseksi. Metsässä kasvavat puut ovat sopeutuneet tiettyyn valon määrään ja kosteustilaan, ja muutokset niissä yleensä aina aluksi heikentävät kasvua, joskus jopa tappavat puut.

    Alikasvos saa luontaisista syistä vähiten valoa, ja jos sen haluaa menestyvän, niin valaistusolosuhteiden muutos ei saa olla liian äkillinen, vaan sitä pitää blendata jotenkin. Hakkuun vuodenajalla voi olla merkitystä (voisi kuvitella, että elokuu olisi hyvä aika tehdä suurempia muutoksia). Kuusen alikasvos on yleensä paraskuntoista kasvaessaan metsässä, jossa on ylispuuna koivua ja mäntyä(kin) tai jossa on saatavissa vinosti tulevaa valoa esimerkiksi läheiseltä pellolta, aukolta tai tieltä, ja näin kestää voimakkaampia hakkuita kuin muutoin. Jos luontaista taimiainesta halutaan tukea, voi olla paikallaan sijoittaa säästöpuuryhmät päätehakkuukuvion lounaisosaan. Lisäksi kosteustilanteen muutos pitää ottaa etukäteen huomioon: koivikon hakkuun jälkeen alavalla paikalla voi olla liiankin kosteaa, joten voi olla tarpeen samalla kunnostaa ojitus tai kaivaa ajourien paikalle pari uutta.

    Metät kunnossa!

    Tässä on sama tilanne kun Putinin valheissa, eli pyritään vaan riittävän pitkään pitämään tarinaa ”jaloillaan” ja sillä se sitten uppoaa kansaan.

    Huolestuin taannoin kun ystäväni harrastajametsänomistaja alkoi minulle toimittaa jk-metsätalouden luontoa parantavaa ja kansakuntaa pelastavaa vaikutusta….. Täytyi pitää vartin ripitys – asiaan ei ole sen jälkeen palattu. Kaverilla kuitenkin on metsää saman verran kun minulla ja opettaa työkseen tulevaisuuden metsäomistajia (alakoululaisia) kansakoulussa….ei hyvä.

    mehtäukko

    Perko…”Paljaaksihakkuu, taimikonmurskaus ja hävitys, siemenpuiden luvaton hakkuu. Lisää saa kysellä metsäkeskukselta harvennustarkastuksista…”   Onko tuo Perkon syntilista jaksollisen piirissä esiintyneistä joidenkuiden virheellisistä toimista siksi, että jk:ssa kun voi tehdä tarkoituksella vajaatuottoisuuteen johtavia muka uudistustoimenpiteitä? Alue voi olla monta kymmentä vuotta puuston puuttuessa tai hyvin harvana hiilimiinuksinen. Kaatuneina puina se on vielä  mainio ötökkäpesä.

    Metät kunnossa juohauttama ”tarinan jaloillaan pitämisessä” ei ole kyllä kaksosten toimin edennyt kuitenkaan senttiäkään. Perusteet puuttuvat.

    Rane

    <p>”tehdään  entisellä meiningillä ja odotetaan uudenlaisia tuloksi”.  Ei tule onnistumaan.”</p><p>Eli muutetaan nimi ”harsinnasta” ”jatkuvaksi kasvatukseksi”? </p>

    Visakallo

    Perkolle totean, että älä turhaan pyyhi ilmoittamiasi lukuja pois! Jos joku niistä mielensä pahoittaa, niin mitä siitä. Senhän voit tulkita onnistumiseksi. Minulta meni ne sinun luvut valitettavasti ohi. Vaikka joku reva-Leena onkin sitä mieltä, että päivystän täällä 24/7, niin aina joku sekunti tahtoo mennä kuitenkin joskus ohi.

    Jovain

    Euroopassa on jostain syystä opettajia enemmän. Kirottu metsänhoito, saako sitä edes ääneen sanoa meillä. Niin se vaan nollarunkoinen ja nollakorkoinen ottaa tilaa. Voi olla net, jotka asian päälle jotain ymmärtävät, pitävät sitä bisneksenä. Tarkastajat valvovat, mutta tuskin metsänhoidossa kunnostautuneet ottavat sitä huomioon. Hyvä buumi oli vanhat metsät ja nyt lailla turvatut nuoret metsät. Pihalla, mutta on tässä nollakorkojen ajoista jotain opittukin. Pitäisikö alkaa turvaamaan omia metsiään.

    mehtäukko

    Ai kaksosen alkaa turvaamaan? Luulen, että tallintakusesi on umpiruosteessa mihinkään alvilliseen työhön, että se siitä.

Esillä 10 vastausta, 7,941 - 7,950 (kaikkiaan 12,796)